Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velký Týnec - kaple Panny Marie

Kapličku Panny Marie ve Velkém Týnci nechal postavit olomoucký a vratislavský kanovník Dr. František Řehoř Tomáš Pilgrim Kryštof hrabě Giannini, markýz z Carpineta, který dal v roce 1752 olomouckým stavitelem Antonínem Morwitzerem přestavět zchátralou tvrz ve Velkém Týnci na zámek a o tři roky později nechal postavit v zahradě nad silnicí do Grygova prostý letohrádek. Ve stejném roce dal vystavět u cesty z Olomouce do Velkého Týnce malou kapličku, zasvěcenou Panně Marii, která sloužila k pomodlení pocestným i rolníkům na okolních polích. V trojúhelníkovém šítu nad vchodem je pak umístěn jeho rodový erb se lvem a hvězdami. Datum výstavby je uveden na pamětní desce vložené do fasády kapličky, na které je text PRESWATA BOHO RODICZA W RIME Y ZIROVICICH RVSKYCH ZAZRAKY OSLAWE 1755. V nedávné době byla kaplička opravena.

article preview

Obec Velký Týnec jsme během našich toulek po okolí Olomouce navštívili již několikrát a to hlavně kvůli kopci Hradisko, který nás svou nabídkou výhledů po hanácké krajině a příjemnou atmosférou velmi okouzlil. Poprvé jsme se sem vydali v rámci jednoho jarního výletu, během něhož jsme se věnovali památkám a zajímavostem ve Vsisku a Velkém Týnci. Do našich cílů jsme zahrnuli také obhlídku kapličku Panny Marie z roku 1755, stojící u cesty z Olomouce do Velkého Týnce. Náš stříbrný vůz jsme zaparkovali na ulici s názvem Chaloupky v bezprostřední blízkosti drobné církevní památky a vydali se na její obhlídku. Už z dálky bylo vidět, že pár let před naší návštěvou stavba prošla rekonstrukcí, nicméně když jsme k ní dorazili, všimli jsme si nových vad na fasádě v přední části kapličky.

Velký Týnec - pohled na obec z kopce Hradisko Velký Týnec - kaple Panny Marie

Kvůli hledání chyb na svatostánku jsme však do Velkého Týnce nepřijeli a raději jsme se věnovali samotné stavbě. Na jejím průčelí nás na první pohled zaujal erb se lvem a hvězdami v trojúhelníkovém šítu, patřící olomouckému a vratislavskému kanovníkovi jménem František Řehoř Tomáš Pilgrim Kryštof hrabě Giannini, markýzovi z Carpineta jenž byl farářem u sv. Mořice v Olomouci a významným představitelem učeného katolického osvícenství na Moravě. Jak jsme později zjistili, právě tento muž nechal roku 1755 kapličku postavit a od té doby sloužila k pomodlení pocestných i rolníků na okolních polích. Následně jsme po čtyřech schodečkách vystoupali ke dveřím, které však byly opatřeny mříží a tak se nám dovnitř nepodařilo nahlédnout.

Velký Týnec - kaple Panny Marie Velký Týnec - kaple Panny Marie - erb rodu se lvem a hvězdami - kanovník Dr. František Řehoř Tomáš Pilgrim Kryštof hrabě Giannini

Vzhledem k tomu, že na bočních stranách nebyla žádná okénka, interiér svatostánku zůstal naším očím skrytý. Velké překvapení nás však čekalo na ploché zadní straně kaple, kde se nacházela do fasády vložená pamětní deska, na které jsme si přečetli text PRESWATA BOHO RODICZA W RIME Y ZIROVICICH RVSKYCH ZAZRAKY OSLAWE 1755. Více jsme toho už na kapličce vidět nemohli a tak jsme se vrátili k autu, kterým jsme vzápětí odjeli ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte článek Jak jsme navštívili památky Velkého Týnce a Vsiska. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme.

Velký Týnec - kaple Panny Marie Velký Týnec - kaple Panny Marie - pamětní deska - PRESWATA BOHO RODICZA W RIME Y ZIROVICICH RVSKYCH ZAZRAKY OSLAWE 1755

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Velky_Tynec_-_kaple_Panny_Marie

Historie :

Kapličku Panny Marie ve Velkém Týnci nechal postavit olomoucký a vratislavský kanovník Dr. František Řehoř Tomáš Pilgrim Kryštof hrabě Giannini, markýz z Carpineta (9. března 1693 Modena – 24. ledna 1758 Olomouc), farář u sv. Mořice v Olomouci a významný představitel učeného katolického osvícenství na Moravě. Jako kanovník dal v roce 1752 olomouckým stavitelem Antonínem Morwitzerem přestavět zchátralou tvrz ve Velkém Týnci na zámek a v roce 1755 nechal postavit v zahradě nad silnicí do Grygova prostý letohrádek, který se na rozdíl od zámku zachoval v původní podobě. Ve stejném roce dal vystavět u cesty z Olomouce do Velkého Týnce malou kapličku, zasvěcenou Panně Marii, která sloužila k pomodlení pocestným i rolníkům na okolních polích. V trojúhelníkovém šítu nad vchodem je pak umístěn jeho rodový erb se lvem a hvězdami. Datum výstavby je uveden na pamětní desce vložené do fasády kapličky, na které je text PRESWATA BOHO RODICZA W RIME Y ZIROVICICH RVSKYCH ZAZRAKY OSLAWE 1755. V nedávné době byla kaplička opravena.

Historie čerpána z webu

https://www.velkytynec.cz/

Obec Velký Týnec nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 433773
Měsíc: 15477
Den: 590