Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historické zvonice a zvoničky

Příspěvky

Velké Karlovice - zvonice sv. Bartoloměje

Na rozlehlém území obce Velké Karlovice stojí několik církevních staveb, mezi které patří také dřevěná zvonice v horní části doliny Tísňavy, nacházející se nedaleko bývalé školy, která byla přebudována na penzion pro důchodce. Jednoduchá stavba hranolového tvaru v části Malé Karlovice byla postavena místními obyvateli v osmdesátých letech 19. století a původně v ní visel zvon z roku 1881. Stavba zasvěcena sv. Bartoloměji patrně zchátrala nebo byla zničena, neboť v roce 1956 vznikla nová zvonice a to ve větší vzdálenosti od silnice, než ta původní. Její zasvěcení ovšem zůstalo nezměněno a podoba se rovněž příliš nezměnila. Nový zvon visící ve věži má zajímavou historii...

 
6. 1. 2024 | Rubrika: Historické zvonice a zvoničky | Komentářů: 0

Soláň - informační centrum a galerie Zvonice

Informační centrum a umělecká galerie s názvem Zvonice byla na Soláni postavena v roce 2006 podle návrhu Ing. arch. Jiřího Kotáska. Stala se tak nejmladší stavbou na kopci, jenž byl od pradávna považován za jednu z nejkrásnějších částí Beskyd a který proslul jako valašský Olymp, protože vždy patřil k vyhledávaným místům malířů. Zvonice vznikla rozvedením původní myšlenky malíře Františka Podešvy vytvořit v horském prostředí architektonickou dominantu upozorňující na kořeny duchovního života Valachů. Prostory Zvonice nabízejí návštěvníkům stálou expozici valašských umělců a autorské výstavy malířů, sochařů, grafiků, řezbářů a fotografů, jejichž tvorba je inspirována Valašskem a lidovým uměním jiných regionů. 

 
15. 12. 2023 | Rubrika: Historické zvonice a zvoničky | Komentářů: 0

Kožušany - Tážaly - kaple a zvonice

Původně samostatná hanácká vesnice Tážaly dnes tvoří jižní část hanácké obce Kožušany – Tážaly, na jejíž návsi stávala dřevěná zvonička. Roku 1825 postihl Tážaly velký požár, při němž shořela také zmíněná zvonička, ovšem ještě téhož roku ji nahradila čtyřboká kaple neznámého zasvěcení, která zároveň plnila funkci původní stavby. Později byla před kaplí postavena socha Madony s dítětem, na jejíž podstavec roku 1919 přibyla pamětní deska se jmény obětí I. světové války.

 
5. 6. 2023 | Rubrika: Historické zvonice a zvoničky | Komentářů: 0

Rusava - zvonička sv. Kryštofa

Zvonička s obrázkem sv. Kryštofa byla postavena u cesty z Rusavy na Hostýn v roce 2018 a o dva roky později byla zasvěcena patronu poutníků, cestovatelů, řidičů a strážci horských cest. Místo je volně přístupné, zazvonit si může každý kolemjdoucí a jako bonus je od zvoničky krásný výhled na část údolí, okolní kopce a v zimních měsících je odtud vidět kopec se zříceninou hradu Křídlo.

 
6. 4. 2023 | Rubrika: Historické zvonice a zvoničky | Komentářů: 0

Velké Karlovice - zvonice za Miloňovou

Zvonice za Miloňovou byla nad Velkými Karlovicemi postavena roku 1928 Pavlem Tomkem a Michalem Jurečkou, přičemž ji ve stejném roce páter Vitásek zasvětil svatým Cyrilu a Metoději. Do zvonice byl zakoupen původní 25 kilogramů vážící zvon z karlovského kostela, jenž byl roku 1940 zabaven pro válečné účely. Až v roce 1962 jej nahradil malý zvon, přivezený sem z kaple na rozcestí Poďtaté ve Velkých Karlovicích. Uvnitř se nacházejí obrazy sv. Cyrila a Metoděje z roku 2012, které nahradily původní malby stejných světců a také obraz Panny Marie, jež zničili vandalové.

 
8. 11. 2019 | Rubrika: Historické zvonice a zvoničky | Komentářů: 0

Pustiměř - zvonice se sochou sv. Jana Nepomuckého

Zvonice se sochami svatého Jana Nepomuckého a svatého Floriana byla v Pustiměři postavena v 18. století. Od roku 1958 je drobná stavba památkově chráněna. Na začátku 21. století byla zvonice opravena.

 
30. 4. 2019 | Rubrika: Historické zvonice a zvoničky | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 434473
Měsíc: 15486
Den: 794