Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrcholky hor a pohoří

Příspěvky

Javorníček - vrchol nad Velkými Karlovicemi

Vrchol Javorníček s nadmořskou výškou 862 metrů se nachází severně od hlavního hřebene Javorníků, od kterého je oddělen sedlem Příschlop. Je přístupný z Velkých Karlovic po žluté TZ, vedoucí přímo na vrchol. Vzdálenost z Velkých Karlovic je asi 6 km, trasa je středně náročná s prudším táhlým stoupáním. Na vrcholu se nachází kaplička a přístřešek. Je odsud nádherný výhled k severu na Vsetínské vrchy a Beskydy, západně od vrcholu je výhled i k jihu na hlavní hřeben Javorníků. Žlutá turistická značka vedoucí přes vrchol končí v nedalekém sedle Příschlop (asi 1 km východně od vrcholu), odkud se lze po zelené TZ vrátit do Velkých Karlovic nebo pokračovat do sedla Bukovina na Slovensku a na hlavní hřeben Javorníků.

 
13. 1. 2024 | Rubrika: Vrcholky hor a pohoří | Komentářů: 0

Soláň - valašský Olymp v Beskydech

Soláň s nadmořskou výškou 861 metrů je název vrchu v Hostýnsko-vsetínské hornatině asi 10 kilometrů jihovýchodně od Rožnova pod Radhoštěm a 4 kilometry severozápadně od Velkých Karlovic. Jméno vrcholu patří do skupiny místních jmen rozšířených v Karpatech od východní Moravy po západní Ukrajinu označujících místa, kde se ovcím sypala sůl. Soláni se také někdy přezdívá „vrch umělců“. V hospodě Čarták, dnes horském hotelu, pod vrcholem se scházeli již ve dvacátých letech 20. století významní malíři, spisovatelé a hudební skladatelé – Jiří Mahen, Jan Drda, František Podešva, Jan Kobzáň, Alois Schneiderka, Karel Hofman a další. V okolí bylo natáčeno několik filmů: Portáš, Děvče z Beskyd, Zítra se bude tančit všude, Advent. Z vrcholu, na kterém byla v listopadu roku 2006 vystavěna zvonička, kterou navrhl doc. Ing. arch. Jiří Kotásek, CSc., se otevírá daleký rozhled. 

 
17. 12. 2023 | Rubrika: Vrcholky hor a pohoří | Komentářů: 0

Velký Polom - vrchol Moravskoslezských Beskyd

Velký Polom je hora v Moravskoslezských Beskydech na hranici mezi Českem a Slovenskem. Masiv Velkého Polomu dále pokračuje směrem na východ, kde z hřebene vystupují vrcholy Kostelky (952 m) a Skalka (932 m). Skalka je zároveň nejvýchodnějším vrcholem soustavy Moravskoslezských Beskyd a vytváří s protilehlou horou Gírovou Jablunkovský průsmyk, který odděluje Moravskoslezské Beskydy od Slezských Beskyd. Hřeben rovněž tvoří Evropské rozvodí mezi Odrou a Dunajem. Ve vrcholových partiích se hojně vyskytují mrazové sruby. V severní části vrcholu se rozkládá přírodní rezervace Velký Polom.

 
24. 8. 2019 | Rubrika: Vrcholky hor a pohoří | Komentářů: 0

Ostrava - halda Ema

Počátky založení haldy Ema v Ostravě pravděpodobně sahají do doby před rokem 1920 a nasypávání nových a nových vrstev probíhalo bez přestávky až do roku 1960. V tomto roce došlo ke vznícení haldy, jejíž hašení bylo ukončeno až v roce 1976. Celkově je v haldě uloženo asi 28 milionů kubických metrů vytěžené hlušiny. Až do roku 1976, kdy byla ukončena hlavní likvidace požáru, halda Ema stále hořela.

 
11. 7. 2019 | Rubrika: Vrcholky hor a pohoří | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 437069
Měsíc: 16024
Den: 663