Jdi na obsah Jdi na menu
 


Radim - rozhledna Jahůdka

Dřevěná rozhledna s názvem Jahůdka byla postavena na jaře 2008 poblíž osady Bělá mezi městy Chrast a Luže. Jedná se o celodřevěnou rozhlednu o výšce cca 12 metrů se třemi nad sebe umístěnými vyhlídkovými plošinami. Na každou vede žebřík o 13 stupních, celkem je tedy potřeba zdolat 39 žebříkových latí. Věž je volně přístupná. Jedná se o soukromou stavbu, ke které si majitel dokonce postavil pozemní lanovku od své zahrady v údolí Anenského potoka.

article preview

Naše pracovní záležitosti nás několikrát do roka zavedly do Východních Čech, přičemž hlavním důvodem naší časté přítomnosti v tomto kraji byl dovoz našich produktů do velkoobchodu s mýdly nedaleko Chocně. Prakticky pokaždé jsme tyto pracovní cesty využili i pro poznávaní zajímavých míst, kterých tu bylo opravdu nespočet a jeden takový výlet jsme využili k návštěvě Luže. Romantické městečko nám toho k prozkoumávání nabídlo poměrně hodně, takže jsme vše nemohli vidět a domluvili jsme se, že se sem ještě někdy vrátíme. Co jsme naopak stihli, byla malá rozhledna v polích mezi obcemi Radim a Bělá, kde jsme náš podzimní výlet zakončili.

E - Radim - rozhledna Jahůdka 017 E - Radim - rozhledna Jahůdka 001

Zadali jsme souřadnice vyhlídkové věže s chutným názvem Jahůdka a z Luže jsme vyjeli směrem na obec Radim, kterou jsme jen lehce protnuli. Poté nás navigace do auta vedla do kopce směrem na Dobrkov a když jsme projeli serpentinou, nalevo od nás se dřevěná věž objevila. Pokračovali jsme v jízdě dál, přičemž se rozhledna od nás stále víc a víc vzdalovala a teprve když jsme dorazili do Dobrkova, pochopili jsme, že se musíme vrátit. Vydali jsme se tedy zpátky a v zatáčce nad serpentinami jsme naše černé SUV zaparkovali. Vzápětí jsme přemýšleli, kudy se ke věži co nejpohodlněji vydat, ale nic kloudného jsme nevymysleli.

E - Radim - rozhledna Jahůdka 003 E - Radim - rozhledna Jahůdka 020

Zvolili jsme tedy nejkratší, leč strastiplnou cestu přes zorané pole, takže jsme si při chůzi připadali jako koně na dostihovém závodišti při slavném mítinku Velké pardubické. Naštěstí přímá cesta k rozhledně, postavená soukromou osobou v roce 2008, netrvala dlouho a po pár stovkách metrů jsme k vyhlídce doklopýtali. Ocitli jsme se na okraji prudkého srázu a při pohledu na zahrádky pod námi se nám nahoru moc lézt nechtělo, navíc absence listoví na okolních stromech umožňovala slušný výhled už ze země. Jistotu nám nepřidala ani tabulka na nejnižší plošině se jménem rozhledny, rokem výstavby a textem Vstup na vlastní nebezpečí.

 E - Radim - rozhledna Jahůdka 009 E - Radim - rozhledna Jahůdka 011 E - Radim - rozhledna Jahůdka 013

Přesto jsme se rozhodli důvěřovat kotvícím lanům u paty dvanáctimetrové věže a vydali se po téměř kolmých žebřících vzhůru. Lehce jsme překonali první plošinu, opatrně vylezli do druhé a na tu nejužší třetí jsme už šplhali hodně pomalu. Když jsme se po celkem 39 stupních vyškrábali až nahoru, okamžitě jsme pocítili lehké pohupování jako na lodi, takže v nás Jahůdka i přes nevelký vzrůst vzbudila respekt. Rovněž při pohledu do údolí Anenského potoka a přilehlými zahrádkami nám díky terénnímu převýšení nebylo nejlépe, ale i tak jsme se nenechali odradit od pěkných výhledů do krajiny východočeského koutu naší malé zemičky.

E - Radim - rozhledna Jahůdka 010 E - Radim - rozhledna Jahůdka 007

Z vyhlídkové plošiny ve výšce 9 metrů jsme v dálce na obzoru spatřili pás Orlických hor, Krkonoše nám však díky oparu zůstaly skryty a těžce jsme hledali i Kunětickou horu u Pardubic. Nejlépe jsme tak logicky viděli městečko Luže s poutním kostelem a zříceninou hradu Košumberk či přilehlé a již zmíněné obce Dobrkov, Radim a Bělá. Díky tomu, že jsme sem přijeli na začátku listopadu, nabídly nám lesy znamenitou barevnou podívanou, ostře kontrastující s fádní hnědí okolních polí. Výstupu na věž jsme tak nemuseli rozhodně litovat a teprve když jsme se do sytosti vynadívali na tu nevšední krásu, opatrně jsme slezli po žebřících dolů na pevnou zem.

E - Radim - rozhledna Jahůdka 015 E - Radim - rozhledna Jahůdka 019

Vzhledem k tomu, že se nám nechtělo znovu klopýtat po poli, využili jsme ke zpáteční cestě k autu nenápadné cestičky vedoucí po okraji srázu. Během chůze jsme si na oraništi všimli stínu Jahůdky, která jakoby se s námi chtěla takto rozloučit či se ještě jednou připomenout. Díky tomu jsme se otočili a mžourajíce proti podzimnímu sluníčku jsme se naposledy na rozhlednu podívali. Potom jsme cestou necestou došli na silnici, zabočili doprava a zamířili k našemu černému korábu, jímž jsme vzápětí vyrazili domů do Olomouce. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme se procházeli parkem v Luži a pak ochutnali Jahůdku. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, děkujeme.

E - Radim - rozhledna Jahůdka 021 E - Radim - rozhledna Jahůdka 026

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Radim_-_rozhledna_Jahudka/

Historie :

Dřevěná rozhledna s názvem Jahůdka byla postavena na jaře 2008 poblíž osady Bělá mezi městy Chrast a Luže. Jedná se o celodřevěnou rozhlednu o výšce cca 12 metrů se třemi nad sebe umístěnými vyhlídkovými plošinami. Na každou vede žebřík o 13 stupních, celkem je tedy potřeba zdolat 39 žebříkových latí. Věž je volně přístupná. Jedná se o soukromou stavbu, ke které si majitel dokonce postavil pozemní lanovku od své zahrady v údolí Anenského potoka.

Historie čerpána z webu

https://rozhledny.webzdarma.cz/jahudka.htm

Rozhledna Jahůdka nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Petr - Výborný článek,

Náuka o cestování, poznávání okolí a krajů.. To ale není můj obor, spíše pro cestovatele... :)

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 13
Celkem: 423039
Měsíc: 14293
Den: 553