Jdi na obsah Jdi na menu
 


Muzea významných osobností

Příspěvky

Nový Hrozenkov - muzeum a památník Antonína Strnadla

Muzeum v Novém Hrozenkově bylo zřízeno z iniciativy výtvarníka Karla Langra v roce 1977 jako Památník Antonína Strnadla, jenž měl v této chalupě v letech 1935 a 1936 ateliér.  Budova č. p. 451 je charakteristickou valašskou roubenou stavbou z roku 1835. Jeho vzácné dokumentační kresby jsou základem další expozice, která pojednává o salašnictví. Tento horský pastevecký chov ovcí charakteristický pro Valašsko je zde prezentován starobylým a mnohdy unikátním salašnickým náčiním. Poslední expoziční místnost je věnována zakladateli muzea, výtvarníkovi Karlu Langerovi a jeho výtvarným dílům. Půdní prostory památníku slouží v letní sezóně jako galerie regionálního umění.

 
30. 12. 2023 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0

Pelhřimov - Síň Lipských, peklo a informační centrum

Na Masarykově náměstí v Pelhřimově stojí dům s číslem 10, nazvaný podle měšťana Kryštofa Šrejnara. Původně na jeho místě stála starší zástavba, zbořená v polovině 16. století v souvislosti se stavbou zámku, ale když ztratil svou rezidenční funkci, nebyl již důvod zde nechávat volný prostor. Dům byl vystavěn v roce 1614 v pozdně renesančním slohu. V polovině 80. let 20. století se v domě nacházely expozice okresního muzea, ale sbírky byly přestěhovány do zámku a Šrejnarův dům obsadilo informační centrum. Dále se zde v přízemí nachází Síň Lipských, jejíž expozice byly věnovány slavné rodině, která na náměstí provozovala cukrárnu. V suterénu domu pak odvážní turisté mohou vstoupit do pekla a vyzkoušet, jaké je to být v pekelném kotli, nebo jak se spí na Záhořově loži. Ti odvážnější mohou okusit Luciferův trůn a pro nejstatečnější je zde pekelná váha, která hned napoví, jak velký hříšník jste.

 
14. 2. 2023 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0

Fulnek - Památník J. A. Komenského

Budova sboru, ve které dnes sídlí Památník Jana Amose Komenského, je součástí areálu bývalého bratrského sboru ve Fulneku. Ten zde vznikl v roce 1484. Při modlitebně existovala svobodná bratrská škola, zahrada, patrně i hřbitov a obydlí správce. Dnešní podoba je výsledkem mnoha stavebních úprav. V letech 1618-1621 byl správcem místního sboru Jan Amos Komenský a s jeho odchodem v roce 1621 zanikl i sbor. V druhé polovině 17. století ztratil kostel svůj účel a stal se sýpkou a dokonce i panskou jízdárnou. V roce 1691 objekt zakoupil fulnecký měšťan Eliáš Knurr, který ve své závěti z roku 1699 stanovil, aby byl objekt upraven jako špitál pro šest chudých starců. Expozice v Památníku se poprvé realizovala v roce 1954, v roce 1957 byla rozšířena na celou budovu a v roce 1967 byla stará expozice nahrazena novějším provedením dle téhož libreta. Podruhé byla otevřena nová expozice v roce 1970 a potřetí v roce 1992 ke 400. výročí narození J. A. Komenského. V roce 2020 proběhla kompletní generální rekonstrukce objektu a v následujícím roce započala instalace nové stálé expozice.

 
18. 4. 2022 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0

Hodslavice - rodný dům Františka Palackého

Rodný dům Františka Palackého v Hodslavicích byl postaven v roce 1796 jeho otcem Jiřím, který zde zřídil evangelickou školu, v níž sám vyučoval a jenž zde působila do roku 1829. František Palacký se narodil 14. června 1798 a již od mládí projevoval velké nadání, rád četl a byl nejlepším žákem otcovy školy. Od roku 1807 navštěvoval zámeckou školu osvícené hraběnky Marie Walburgy Truchsess-Zeil v nedalekém Kuníně. Palacký v roce 1809 odešel studovat na Slovensko, nejprve na latinské gymnázium do Trenčína a poté od roku 1812 na evangelické lyceum v Bratislavě. Palacký studia nedokončil a univerzitního vzdělání se mu už ani později nedostalo. Roku 1823 odešel do Prahy, kde jej Josef Dobrovský získal pro práci historika a v hlavním města zůstal již natrvalo. Seznámil se s řadou vynikajících českých vlastenců a vědců, například Josefem Jungmannem, Václavem Hankou a dalšími. 

 
20. 12. 2019 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0

Všeradice - galerie a muzeum M. D. Rettigové

Galerie a muzeum M. D. Rettigové byla v budově špýcharu na severní straně Zámeckého dvora otevřena 25. 6. 2010 v rámci pátého ročníku ART sympozia. Má lehce lichoběžníkový půdorys, tři podlaží a je kryt sedlovou střechou s jednoduchými cihelnými štíty.  Vnitřní konstrukci špýcharu tvoří trámové stropy, nesené podélnými průběžnými trámy, z nichž některé jsou zdobené jednoduchou řezbou. Špýchar prošel na přelomu let 2009 a 2010 rozsáhlou rekonstrukcí. Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, se narodila 31. ledna 1785 ve Všeradicích. Česká buditelka a spisovatelka,autorka básní, divadelních her a krátkých próz je dodnes známa především jako autorka knihy Domácí kuchařka. 

 
9. 12. 2019 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0

Brno - Jurkovičova vila

Jurkovičova vila byla postavena roku 1906 v secesním slohu a byl to vůbec první dům v této části Brna. Ve stejném roce uspořádal Dušan Jurkovič ve vile výstavu Výstava architektury a uměleckého průmyslu. Hlavním exponátem byla sama vila, která spojila jedinečným způsobem prvky britské a vídeňské moderny s folklórními inspiracemi, a její interiér, zejména patrová schodišťová hala. Jurkovičova rodina se do vily nastěhovala záhy po ukončení výstavy a žila zde do roku 1919. Po připojení Žabovřesek k Brnu roku 1919 patřila vila k nejmodernějším stavbám ve městě, přesto tehdy Jurkovič vilu i s pozemky prodal a přestěhoval se s rodinou do Bratislavy. Do konce třicátých let dvacátého století se majitelé vily neustále měnili, přičemž od roku 1938 do 2006 ji pak vlastnila rodina Švancarova.

 
24. 9. 2019 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0

Litomyšl - Portmoneum a muzeum Josefa Váchala

Portmoneum je dům v Litomyšli, v němž sídlí Museum Josefa Váchala. Původně šlo o dům úředníka a místního sběratele umění Josefa Portmana, který byl přítelem grafika a spisovatele Josefa Váchala. Roku 1920 si jej pozval do Litomyšle, aby mu dům vyzdobil. Ten rád vyhověl a postupně až do roku 1924 jej vymaloval svým osobitým stylem. Jeho nástěnné malby mají poměrně složitou strukturu, která odráží Váchalovo vidění světa. Dům sám pak ve svém Krvavém románu srovnal s pražským Rudolfinem a nazval jej Portmoneum, sídlo hraběte Portmona. Váchalo dílo ale postupem času chátralo, zvláště se na stavu domu podepsal požár v 70. letech a až roku 1990 se jej rozhodl zachránit Ladislav Horáček, majitel nově založeného nakladatelství Paseka.

 
9. 9. 2019 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0

Vražné - rodný dům J.G. Mendela a muzeum Kravařska

Johann Gregor Mendel se narodil 20. července 1822 v rodině německy mluvících drobných zemědělců v Hynčicích a uměl německý i český jazyk. Po absolvování základní školy v Hynčicích navštěvoval mladý Johann piaristickou školu v Lipníku nad Bečvou. Středoškolské vzdělání ukončil maturitní zkouškou na gymnáziu v Opavě. V letech 1840 až 1843 studoval na Filozofické fakultě Univerzity v Olomouci a právě zde se poprvé setkal s výzkumem šlechtění zvířat a rostlin. V roce 1843 přišel do augustiniánského kláštera sv. Tomáše na Starém Brně a přijal řeholní jméno Gregor.

 
28. 8. 2019 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0

Štramberk - muzeum Zdeňka Buriana

Muzeum Zdeňka Buriana ve Štramberku, rodišti malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, zahájilo provoz roku 2011. Malíř se proslavil kresbami pravěkých zvířat i dalších obrazů s pravěkou tematikou, z nichž nejznámější jsou Lovci mamutů od Eduarda Štorcha a dále knihy Julese Verna - Dva roky prázdnin, 20 000 mil pod mořem, Patnáctiletý kapitán a mnoho dalších. Dále se Burian s mimořádnou rekonstrukční věrností věnoval rekonstrukci pravěkých ještěrů a šelem.

 
26. 8. 2019 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0

Litomyšl - rodný byt Bedřicha Smetany

V přízemních prostorách bývalého zámeckého pivovaru, kde se v roce 1824 Bedřich Smetana narodil, byla zřízena expozice, která připomíná dobu skladatelova dětství v Litomyšli. Představí se vám atmosféra tehdejší domácnosti Smetanových, rodinný život a s ním související události, ale také ostatní Smetanovy "domovy", tedy Jindřichův Hradec, Růžkovy Lhotce, Plzeň, Praha, švédský Göteborg a Jabkenice. 

 
23. 8. 2019 | Rubrika: Muzea významných osobností | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 434415
Měsíc: 15498
Den: 806