Jdi na obsah Jdi na menu
 


Litovel - první muzeum harmonik

Soukromou sbírku harmonik si v Litovli na Javoříčské ulici otevřel před lety nadšený sběratel pan Sedláček. Za celý svůj život shromáždil více než 300 nástrojů, čímž vytvořil největší sbírku svého druhu ve střední Evropě. Mezi exponáty jste u něj doma mohli zhlédnout klávesové a knoflíkové akordeony, heligonky od 55 českých výrobců a atypické harmoniky. Nejstarší nástroje spatřily světlo světa už před 150 lety a vzhledem k tomu, že je pan Sedláček po koupi opravoval, jsou všechny funkční a zájemci si mohli jejich zvuk sami vyzkoušet. Přáním pana Sedláčka, majitele muzea a skromného učitele hry na akordeon vždy bylo, aby tato jedinečná sbírka byla zachovaná pro další generace. 

article preview

Do hanáckého města Litovel jsme zavítali tolikrát, že by na součet všech našich návštěv bylo potřeba prstů nejednoho turisty. Dělo se tak nejen v rámci různých výletů, ale navíc se toto bývalé královské město stalo na několik let sídlem naší rodinné firmy s názvem Ruční mýdlárna, takže jsme zde byli téměř jako doma. Ještě předtím jsme však podnikli v pořadí třetí návštěvu Litovle, kdy jsme město obklopené šesti rameny řeky Moravy poznali velmi důkladně. Tehdy jsme kromě obhlídky mnoha památek zavítali do soukromého muzea harmonik pana Sedláčka, s nímž jsme si den předem domluvili návštěvu na jedenáctou hodinu dopolední. Naše stříbrné autíčko jsme zaparkovali na Javoříčské ulici těsně před uvedeným časem, takže jsme ihned zmáčkli zvonek na domě, pyšnícím se reklamou na sbírku harmonik a vyčkali na příchod našeho průvodce.

Litovel - první muzeum harmonik Litovel - první muzeum harmonik

Po chvilce pan Sedláček přišel, přivítal nás a vzápětí zavedl do své vily, přičemž jsme se už na schodišti setkali s prvními harmonikami. Mnohem více jsme jich pak našli v prvním patře, kde se nacházelo jádro celého muzea. Byli jsme obklopeni klávesovými a knoflíkovými akordeony, heligonkami od 55 českých výrobců i atypickými nástroji, ve sbírce dokonce nechyběla ani foukací harmonika. Objevili jsme zde rovněž zahraniční nástroje, mezi nimiž byl největší počet od německých a italských výrobců. Všude kam jsme se podívali, vyhříval se na každém kusu nábytku nějaký ten akordeon či heligonka. Náš průvodce nám s nadšením vyprávěl, že ty nejstarší kousky z jeho sbírky spatřily světlo světa už před 150 lety a jelikož se pan Sedláček stal i jejich opravářem, byly všechny nástroje plně funkční.

Litovel - první muzeum harmonik Litovel - první muzeum harmonik

Dozvěděli jsme se také, že za celý svůj život shromáždil více než 300 nástrojů, čímž vytvořil největší sbírku svého druhu ve střední Evropě. A opravdu bylo na co se koukat. Některé nástroje byly krásné barevné, další se chlubily pozoruhodnou intarsií, jiné se zase pouze chladně třpytily v dopoledním sluníčku, které své paprsky natahovalo dovnitř přes okna vilky, jakoby se i ono chtělo dotknout harmonik či dokonce si na ně zahrát. Když nám pan Sedláček řekl, že první nástroj získal už v pěti letech a poté se na něj naučil hrát, bylo nám jasné, že ani mocné slunce by nevyloudilo lepší zvuk než bělovlasý muž před námi. Každopádně bylo vidět, že se tahací nástroje staly jeho životním posláním i koníčkem.

Litovel - první muzeum harmonik Litovel - první muzeum harmonik

Během vyprávění jsme si prohlíželi jednotlivé nástroje od různých výrobců, mezi nimiž jsme našli třeba značku Hlaváček z Prahy a Loun, Stibitz z Českých Budějovic, Vavřín z České Třebové nebo Kunt z Nového Bydžova. Zajímavá byla také hrací skříň, poháněná ventilátorem. Když jsme si vše prohlédli, tak nám pan Sedláček zahrál dvě skladby a tím naše exkurze skončila. Poděkovali jsme za umožnění prohlídky, zaplatili symbolické vstupné a když jsme se s pánem rozloučili, zamířili jsme pěšky ke kostelu sv. Marka. Chcete-li vědět, co všechno jsme v Litovli a okolí viděli, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme v Chudobíně viděli tři různé kostely. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře. Děkujeme.

Litovel - první muzeum harmonik Litovel - první muzeum harmonik

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Litovel_-_prvni_muzeum_harmonik

Historie :

Soukromou sbírku harmonik si v Litovli na Javoříčské ulici otevřel před lety nadšený sběratel pan Sedláček. Za celý svůj život shromáždil více než 300 nástrojů, čímž vytvořil největší sbírku svého druhu ve střední Evropě. Mezi exponáty jste u něj doma mohli zhlédnout klávesové a knoflíkové akordeony, heligonky od 55 českých výrobců a atypické harmoniky. Nejstarší nástroje spatřily světlo světa už před 150 lety a vzhledem k tomu, že je pan Sedláček po koupi opravoval, jsou všechny funkční a zájemci si mohli jejich zvuk sami vyzkoušet. Přáním pana Sedláčka, majitele muzea a skromného učitele hry na akordeon vždy bylo, aby tato jedinečná sbírka byla zachovaná pro další generace. Proto se rozhodl harmoniky roku 2021 věnovat městu Litovel, které pro hudební nástroje vytvořilo muzeum v Záložně, tedy historickém domě na náměstí Přemysla Otakara.

Historie čerpána z webu

https://www.litovel.eu/

Město Litovel je držitelem turistické známky č.711.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/litovel-c711

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 13
Celkem: 433812
Měsíc: 15479
Den: 598