Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vojenské muzea

Příspěvky

Hrabyně - památník II. světové války

Základní kámen ke stavbě Národního památníku byl položen 29. dubna 1970 za účasti tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody a velitele 4. ukrajinského frontu, maršála Andreje Ivanoviče Jeremenka. Stavět se ale začalo až v roce 1976 a otevřen byl památník v roce 1980, tehdy jako Památník Ostravské operace. Areál tvoří správní budova a samotný památník, kolem kterého je vybudován symbolický hřbitov. Před objektem je prostorná nástupní plocha, k objektu Památníku lze dojít také lipovou alejí. Poblíž Památníku se nachází bojová technika. Původně byl Památník místem piety, nikoliv muzejním objektem. Samostatná expozice, která prezentovala ostravskou operaci, byla otevřena v zámku v Kravařích. Od roku 1992 se stal Památník součástí Slezského zemského muzea. Rozhodnutím vlády je od roku 2000 ústředním Památníkem II. světové války v České republice. V roce 2005 byl kvůli rekonstrukci uzavřen. Oprava probíhala od roku 2006. Slavnostně otevřen byl Památník II. světové války 29. dubna 2009 a v roce 2014 byl přejmenován na Národní památník II. světové války.

 
4. 12. 2019 | Rubrika: Vojenské muzea | Komentářů: 0

Vyškov - vojenské a letecké muzeum

Vojenské a letecké muzeum se nachází na starém vojenském letišti nedaleko Vyškova u dálnice směrem na Prostějov. Zajímavou expozici vytvořila a spravuje Nadace Letecké historické společnosti, a to ve spolupráci s Armádou ČR. Ačkoliv expozice ve svých počátcích obsahovala pouze 1 vrtulník, 2 letouny a výstavu fragmentů letounů sestřelených za 2. světové války, dnes už se rozkládá na ploše několika hektarů a řadí se k největším expozicím svého druhu v České republice.

 
1. 9. 2019 | Rubrika: Vojenské muzea | Komentářů: 0

Rokycany - muzeum na demarkační linii

Muzeum na demarkační linii v Rokycanech je největší nestátní vojenské muzeum v České republice a bylo slavnostně otevřeno 11.11.1997 v 11 hodin a 11 minut. Provozovatelem muzea je Nadace pozemního vojska AČR. Areál muzea se skládá z venkovní a vnitřní expozice, která obsahuje více než 150 ks vojenské převážně pojízdné techniky z období druhé světové války a z poválečné výzbroje ČSLA a AČR. Součástí venkovní expozice je také ženijní, spojovací a protiletadlová technika, obrněné transportéry, tanky a výzbroj dělostřelectva. 

 
17. 8. 2019 | Rubrika: Vojenské muzea | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 51
Celkem: 436839
Měsíc: 16013
Den: 602