Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zoologické zahrady

Příspěvky

Brno - zoologická zahrada na Mniší hoře

ZOO v Brně bylo založeno roku 1937 jako Zoologický koutek v Kounicově ulici, ale již o čtyři roky později byl zlikvidován z nařízení protektorátních úřadů. Po skončení druhé světové války spolek obnovil činnost a hledal místo, kde by mohla vzniknout nová zoologická zahrada. Nakonec bylo vybráno území kopce Mniší hora, kde kromě zoo vznikla také botanická zahrada. Slavnostní otevření expozic proběhlo roku 1953, ovšem první pavilon byl postaven až o tři roky později. Jednalo se o vivárium s 26 nádržemi pro ryby, obojživelníky a plazy. Následujícího roku se botanická zahrada odstěhovala a zoologická část se tak mohla dále rozšiřovat. Jako první byl vybudován medvědinec, v letech 1964 – 1965 dva pavilony pro opice a roku 1972 pavilon exotických plazů.

 
3. 7. 2023 | Rubrika: Zoologické zahrady | Komentářů: 0

Brno - minizoo Jižanský dvorek v Horních Heršpicích

Malá městská ZOO s názvem Jižanský dvorek vznikla v roce 2009 na pravém břehu řeky Svratky mezi ulicemi Kšírova a Dufkovo nábřeží v Horních Heršpicích v Brně. ZOO byla vybudována na zarostlém a neudržovaném pozemku, který se tak stal domovem pro mnoho zvířátek, jejichž počet se postupně rozrůstal. Na pozemku se nacházela stará zasypaná studna, která byla vyčištěna a nyní slouží jako zdroj pitné vody. Je zde instalován repasovaný 130 let starý stroj k nabírání vody, který byl objeven ve staré studni na ulici Kšírova. Úpravami pozemků vzniklo i jezírko, je to proláklina napájená vodou ze studny. V jezírku jsou kapříci a na hladině bývají vidět i kačenky.

 
25. 6. 2020 | Rubrika: Zoologické zahrady | Komentářů: 0

Ostrava - zoologická zahrada

První ostravská zoologická zahrada vznikla při budování Hornického sadu v Ostravě - Kunčičkách v roce 1948 na šestihektarovém pozemku poblíž dolu Alexander. Tehdejší přírodní park sloužil k rekreaci a jeho součástí bylo např. přírodní jeviště, taneční parket, dětské brouzdaliště i pískoviště či dva tenisové kurty, hřiště na volejbal a basketbal.

 
5. 5. 2019 | Rubrika: Zoologické zahrady | Komentářů: 0

Vyškov - zoologická zahrada

ZOO ve Vyškově vzniklo roku 1965, kdy zde byl založen panem Zdeňkem Sokolíčkem zvířecí koutek a již za půl roku byl před očima stovek prvních návštěvníků slavnostně otevřen. Vše bylo provedeno svépomocí v tehdejší "dobrovolné" akci "Z", jak dokumentuje mnoho výstřižků z tisku i dochovaných fotografií. Zdeněk Sokolíček byl neúnavným nadšencem a propagátorem chovu ohrožených druhů živočichů a přenášel svou lásku ke zvířatům na děti a mládež. Přispěl k tomu, že zookoutek se stával známým po celé republice i v zahraničí a navštěvovalo ho mnoho populárních osobností - o tom svědčí jeho dochované návštěvnické deníky.

 
8. 11. 2018 | Rubrika: Zoologické zahrady | Komentářů: 0
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 433295
Měsíc: 15517
Den: 597