Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cholina - bývalá tvrz, fara a socha sv. Barbory

Fara vznikla z původní tvrze ze 14.století. Samotná vesnice však existovala již od roku 1131, kdy zde sídlil rod z Choliny, který tu vlastnil opevněný dvorec.Nejslavnějším z rodu byl ve 13. století jistý Adam z Choliny, který měl založit hrad Grünberk, dnešní Stražisko v údolí Romže na Konicku a též tvrz v samotné Konici, po které se později tituloval. V roce 1376 jeho syn Sulík z Konice Cholinu prodal Bohušovi ze Slavoňova. Později zde byl pánem jistý Martin z Choliny spolu se sestrou Markétou a po jeho smrti připadl opevněný dvorec markraběti Joštovi, který jej roku 1382 věnoval Hereši z Krakovce.

article preview

Cholina byla naším cílem během jednodenního výletu, který jsme z velké části strávili právě v této hanácké obci. Přijeli jsme sem po prohlídce několika památek ve vedlejších Odrlicích a také v Cholině jsme našli několik zajímavostí, zejména v okolí kostela Nanebevzetí Panny Marie. Zaparkovali jsme u fary kousek od sochy sv. Barbory, na kterou jsme se šli hned podívat.

Cholina - fara a bývalá tvrz - celkový pohled

Když jsme přišli blíže, zjistili jsme, že socha byla postavena na pískovcovém podstavci, obehnaném železnou mříží. Na čelní straně podstavce jsme našli vyobrazení Anděla Strážného a další světce sv. Josefa a sv. Annu. Na zadní části podstavce se pak nacházel latinsky psaný nápis. Všimli jsme si také, že sv. Barbora svírala v jedné ruce z třešňovou větévku a v druhé pak měla zlatý kalich s Kristovou krví.

Cholina - fara a bývalá tvrz - socha sv. Barbory z roku 1715

Na její hlavě jsme našli pozlacenou korunku a pod nohama tři anděle, přičemž o kousek níže seděli další dva. Sochu vytvořil roku 1715 Johann Sturmer. Po prohlídce opravené sochy sv. Barbory, která vždy chránila poutníky a v době svého vzniku platila také za ochránkyni před morovou nákazou, jsme svou pozornost obrátili na budovu fary, která nám spíše připomínala zámeček.

Cholina - fara a bývalá tvrz - boční pohled

Bylo to celkem logické, protože fara vznikla přestavbou tvrze, která zde existovala již ve 14. století. V přízemí i horním patře jsme viděli řadu vysokých oken a na jednom nároží se nacházel vjezd na nádvoří. Z budovy uprostřed vystupoval rizalit, dole i nahoře s dvojicí oken, mezi nimiž jsme v prvním patře spatřili výklenek se sochou sv. Jana Nepomuckého z roku 1746 a v trojúhelníkovém štítu jsme našli kulaté okénko.

Cholina - fara a bývalá tvrz - nika se sochou sv. Jana Nepomuckého z roku 1746

Ještě roku 1716 stávala nad tehdejší hlavní farní branou mohutná středověká věž, která sice zmizela, ale připadlo nám, že z jejich ruin byla vystavěna zeď okolo fary směrem ke kostelu, k němuž jsme posléze zamířili. O tomto svatostánku a dominantě Choliny se dočtete v následujícím článku, tak si jej nezapomeňte rovněž vyhledat a věnovat mu pár minut času.

Cholina - fara a bývalá tvrz - průčelí s rizalitem

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Cholina_-_byvala_tvrz%2C_fara_a_socha_sv._Barbory/

Historie :

Fara vznikla z původní tvrze ze 14.století. Samotná vesnice však existovala již od roku 1131, kdy zde sídlil rod z Choliny, který tu vlastnil opevněný dvorec.Nejslavnějším z rodu byl ve 13. století jistý Adam z Choliny, který měl založit hrad Grünberk, dnešní Stražisko v údolí Romže na Konicku a též tvrz v samotné Konici, po které se později tituloval. V roce 1376 jeho syn Sulík z Konice Cholinu prodal Bohušovi ze Slavoňova. Později zde byl pánem jistý Martin z Choliny spolu se sestrou Markétou a po jeho smrti připadl opevněný dvorec markraběti Joštovi, který jej roku 1382 věnoval Hereši z Krakovce. O rok později byl majitelem farář Vykéř z Choliny, později Slávek z Křenovic, a nakonec premonstránský olomoucký klášter. Ještě roku 1716 stávala nad tehdejší hlavní farní branou mohutná středověká věž. Nicméně v letech 1733 - 1734 byla na tomto místě postavena nová barokní farní budova, někdy též zvaná zámeček.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=12244

Obec Cholina je držitelem turistické známky č.2191.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/cholina-c2191

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 436873
Měsíc: 15976
Den: 614