Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lštění - středověká tvrz

Nejstarší doložené zprávy o vsi a zároveň o tvrzi ve Lštění pocházejí z roku 1362, kdy je držel Půta ze Lštění. Další zprávy jsou až z roku 1513, kdy Jan Bohuchval z Hrádku držel vedle hrádeckého zboží s připojenou Horní Kamenicí i statek Lštění, na jehož tvrzi bydlel. V roce 1521 získala tvrz a další majetek Janova sestra Eliška z Hrádku, která se před rokem 1528 provdala za Diviše Černína z Chudenic, přičemž za Černínů došlo pravděpodobně k renesanční přestavbě zdejší tvrze. Od Černínů koupil Lštění s příslušenstvím někdy po roce 1593 Václav mladší Koc z Dobrše, který už v roce 1603 postoupil celý statek městu Domažlicím za 15 600 kop grošů míšeňských.

article preview

V rámci týdenní letní dovolené, během níž jsme byli ubytováni v západočeském Staňkově, jsme poznali obrovské množství památek a zajímavostí, které samozřejmě všechny najdete na těchto cestovatelských stránkách. Jednoho dne jsme mimo jiné zavítali do obce Lštění, abychom si prohlédli zdejší budovu tvrze, ovšem již předem jsme věděli, že se budeme muset spokojit pouze s prohlídkou exteriérů. Chtěli jsme se totiž telefonicky objednat na exkurzi do vnitřních prostor tvrze, ovšem majitel stavby zrovna opustil naši malou zemičku a trávil zaslouženou dovolenou ve Francii. I přes tento fakt jsme se rozhodli do Lštění vydat, protože další cestu z Moravy na západ Čech jsme v nejbližších letech neměli v úmyslu. Do Lštění jsme přijeli stříbrný autem francouzské výroby, které jsme zaparkovali na boční cestě v bezprostřední blízkosti tvrze a vzápětí jsme se vydali na obhlídku tvrze.

Lštění - středověká tvrz Lštění - středověká tvrz

Během našeho zvědavého nakukování přes plot nám dělaly společnost ekologické sekačky neboli ovce, které se u tvrze ze 14. století pásly. Nejvýraznějším prvkem, který jsme mohli vidět byla věž o půdorysu 9,5 x 10,5 metru, postavená někdy v první polovině 16. století, kdy tvrz patřila rodu Černínů. Na věži jsme napočítali čtyři patra se sklepem, v nichž pouze v nejvyšším jsme našli okénka, zatímco ostatní patra osvětlovaly pouze střílny. Dále jsme spatřili domek přiléhající k věži, postavený na základech starší budovy ze 16. století, v němž pobýval zmíněný majitel objektu. Když jsme si tvrz prohlédli, seznámili jsme se na informační tabuli s její historií, jenž se začala psát již roku 1362, kdy ji vlastnil Půta ze Lštění.

Lštění - středověká tvrz - ovce u tvrze Lštění - středověká tvrz - informační tabule na plotě u tvrze

Zaujalo nás také, že tvrz byla dříve disponovala slušným opevněním, které tvořilo třeba vodní příkop a rybníky. Po přečtení historických faktů jsme začali z informační tabule před tvrzí luštit souřadnice kešky. Bohužel jsme někde asi udělali chybu, protože ani přes dvacetiminutové hledání jsme na výsledných souřadnicích pátrali marně. Poněkud zklamaní jsme se tedy vrátili k autu a pak odjeli do Chudenic. Turistickou známku jsme si koupili o den později v informačním centru v Domažlicích. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme navštívili šlechtická sídla v Osvračíně, Lštění, Chudenicích a Horšovském Týně. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, děkujeme.

Lštění - středověká tvrz Lštění - středověká tvrz

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Lsteni_-_tvrz/

Podoba tvrze ve Lštění v roce 1590 na pohlednici z vydavatelství Putujme

https://www.putujme.cz/

Lštění - středověká tvrz v roce 1590 na pohlednici z nakladatelství Putujme.cz

Historie :

Nejstarší doložené zprávy o vsi a zároveň o tvrzi ve Lštění pocházejí z roku 1362, kdy je držel Půta ze Lštění. Další zprávy jsou až z roku 1513, kdy Jan Bohuchval z Hrádku držel vedle hrádeckého zboží s připojenou Horní Kamenicí i statek Lštění, na jehož tvrzi bydlel. V roce 1521 získala tvrz a další majetek Janova sestra Eliška z Hrádku, která se před rokem 1528 provdala za Diviše Černína z Chudenic, přičemž za Černínů došlo pravděpodobně k renesanční přestavbě zdejší tvrze. Od Černínů koupil Lštění s příslušenstvím někdy po roce 1593 Václav mladší Koc z Dobrše, který už v roce 1603 postoupil celý statek městu Domažlicím za 15 600 kop grošů míšeňských.

Po bitvě na Bílé hoře byl statek Domažlicím zkonfiskován. Spíše jsme se podivili, že se žádný nenašel kupec a tak jej město získalo zpět. Domažlice však statek z finančních důvodů roku 1665 prodaly hraběti Kunatovi Jaroslavovi z Bubna a Litic, jenž tvrz využil jako sýpku. Přiléhající obytné stavení však již bylo opuštěné, v roce 1711 bylo v rozvalinách a také příkop kolem tvrze byl později zcela zasypán. Od hrabat z Bubna získali statek na počátku 18. století Markéta z Valdštejna a její bratr František Josef Černín z Chudenic. V roce 1719 statek koupil ve veřejné dražbě Jan Maxmilián Kyšperský z Vřesovic a jeho příbuzní jej drželi až do roku 1895, kdy jej koupil plzeňský advokát dr. Josef Starck s manželkou, který ve vsi postavil jednoposchoďový zámek s balkónem, sloužící dnes jako škola a od té doby to šlo s tvrzí z kopce. Až po více než 100 letech se ujal tvrze nový majitel a tvrz opravil. Dokonce je možné po domluvě s ním interiéry stavby navštívit a prohlédnout si je.

Historie čerpána z těchto webů

http://www.hrady.cz/?OID=885

http://www.nakladatelstvi-cl.cz

Tvrz ve Lštění je držitelem turistické známky č.1446.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/tvrz-ve-lsteni-u-domazlic-c1446

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 422960
Měsíc: 14240
Den: 518