Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třebotov - tvrz

První zmínka o tvrzi v Třebotově pochází z roku 1374, kdy ji vlastnil pražský měšťan Henslin. Od roku patřila pánům z Valdeka, kteří počátkem 15. století starou tvrz přestavěli na vodní a ve 40. letech šestnáctého století koupil ves s tvrzí měšťan Nového Města pražského Matouš Hovorčovický. V jižním křídle býval tehdy malý pivovar. Roku 1615 tvrz získal Jan starší Ledčanský z Popic, kterému byla o sedm let později zkonfiskována za účast na stavovském povstání a tak ji získal Václav z Fliessenbachu. V roce 1630 ji koupil Zbraslavský klášter, kterému pak ves i statek patřily až do zrušení kláštera roku 1785, kdy sloužila jako fara místním farářům.

article preview

Třebotov jsme navštívili v rámci letní dovolené, během které jsme byli ubytováni v Zadní Třebáni v rodinném domku. Když jsme do Třebotova přijeli, zaparkovali jsme naše auto pod lípou u křesťanského hřbitova a vzápětí jsme se vydali hledat hned dvě kešky. Po úspěšném odlovu jsme odjeli na další místo posledního odpočinku a naším cílem byl tentokrát hřbitov židovský a po jeho obhlídce jsme zamířili k našemu dalšímu cílu v Třebotově.

Třebotov - tvrz - pohled z ulice vedoucí k tvrzi

Tím byla bývalá tvrz se zrušeným muzeem nočníků, jenž v době naší návštěvy sloužila jako hotel, nedaleko které jsme zaparkovali naše auto. Jakmile jsme k tvrzi přišli, ihned jsme zde odlovili kešku a potom jsme zamířili k bráně šlechtického sídla, ale narazili jsme jen na zavřená vrata a oznámení, že je tato stavba na prodej. Bylo nám tak jasné, že odjedeme bez turistické známky a ani neuvidíme nic z interiéru tvrze, takže jsme byli hodně zklamaní.

Třebotov - tvrz - přední část se sochami u vchodu

Prohlédli jsme si tedy alespoň dvě mohutné barokní sochy u vstupu a vzápětí jsme pár metrů od brány spatřili tabuli s informacemi o tvrzi, o níž první zmínka pochází již z roku 1374, kdy ji vlastnil pražský měšťan Henslin. Nabídku cedule jsme přijali a načerpali z ní vědomosti o historii bývalé vodní tvrze, která po druhé světové válce sloužila hospodářským účelům a začala chátrat.

Třebotov - tvrz - vchod se sochami

Když jsme se s historickými fakty seznámili, tak jsme přes zeď nahlédli do rozsáhlého parku v okolí opevněného sídla, kde jsme spatřili několik pěkných soch a staveb. Následně jsme se pěšky vydali k nedalekému kostelu sv. Martina, nicméně o této církevní stavbě však již pojednává jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli také přečtěte, popřípadě si v sekci Velké povídání o výletech vyhledejte celou naši dovolenou v Zadní Třebáni.

Třebotov - tvrz - park u tvrze

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Trebotov_-_tvrz/

Historie :

První zmínka o tvrzi v Třebotově pochází z roku 1374, kdy ji vlastnil pražský měšťan Henslin. Od roku patřila pánům z Valdeka, kteří počátkem 15. století starou tvrz přestavěli na vodní a ve 40. letech šestnáctého století koupil ves s tvrzí měšťan Nového Města pražského Matouš Hovorčovický. V jižním křídle býval tehdy malý pivovar. Roku 1615 tvrz získal Jan starší Ledčanský z Popic, kterému byla o sedm let později zkonfiskována za účast na stavovském povstání a tak ji získal Václav z Fliessenbachu.

V roce 1630 ji koupil Zbraslavský klášter, kterému pak ves i statek patřily až do zrušení kláštera roku 1785, kdy sloužila jako fara místním farářům. Část budovy byla v roce 1942 zničena požárem a po válce sloužila hospodářským účelům. Když sešlou tvrz odkoupil soukromník, tak v letech 2001 - 2003 proběhla rozsáhlá rekonstrukce a roku 2007 byla znovu vysvěcena kaple sv. Jana Nepomuckého. Od té doby sloužila jako kulturní a sportovní centrum, hotel a vinotéka. Uvnitř tvrze bývalo i muzeum nočníků, které bylo ovšem zanedlouho zrušeno a přesunuto do Prahy. Její majitelé se přesunuli do hlavního města také a nabízeli tvrz ke koupi. V roce 2019 tvrz opět fungovala jako luxusní ubytování.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=6011

Tvrz Třebotov je držitelem turistické známky č.1840.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/tvrz-trebotov-c1840

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 434246
Měsíc: 15505
Den: 769