Jdi na obsah Jdi na menu
 


Unčovice - renesanční tvrz

Obec Unčovice, nacházející se nedaleko města Litovel, má na svém území památku ze 14.století. Jedná se o tvrz, kterou nechala pravděpodobně vystavět Judita z Vildenberka. Ta vesnici vlastnila od roku 1348 a po ní její syn Ješek z Lipé a Pirkenštejna a jeho potomci až do roku 1447. Husitské války tvrz přečkala v dobrém stavu, neboť v té době patřila Hynku Ptáčkovi z Pirkenštejna, který byl přívržencem kališníků. Naopak pohromou pro tvrz byly česko-uherské války, kdy byla roku 1467 zpustošena a v troskách ležela ještě roku 1491. Před rokem 1499 ji nechala Markéta z Vranova obnovit a v podstatě do dnešní goticko-renesanční podoby ji zformovali mezi lety 1499 a 1546 Hanuš Haugvic z Biskupic a jeho syn Václav. Renesanční úpravy pokračovaly i po roce 1546, kdy je tvrz od Haugviců koupilo město Olomouc.

article preview

Unčovice jsme poprvé navštívili během jednodenního výletu, který jsme celý strávili v okolí Litovli a nejbližším okolí. V tento jarní den jsme také lovili kešky a jedna ukrytá schránka nás přilákala i do blízkosti této starobylé obce, ve které nechala majitelka panství Judita z Vildenberka postavit na uměle navršeném pahorku oválného tvaru v polovině 14. století tvrz. Auto jsme zaparkovali na ulici přímo pod obdélníkovou budovou a vydali se na její obhlídku. Bránou jsme vstoupili do areálu tvrze, na jejímž nároží nás na první pohled zaujal okrouhlý arkýř, jenž v prvním patře vznikl v polovině 16. století při renesanční přestavbě, v rámci které byla hlavní budova snížena o předpokládané druhé patro. 

Unčovice - tvrz - nárožní arkýř Unčovice - tvrz

Tvrz po roce 1546 od tehdejších majitelů Haugviců koupilo město Olomouc, které budovu opevnilo druhým hradebním okruhem se dvěma baštami, po kterých jsme však nenašli žádné stopy. Od vstupní brány jsme zamířili k hlavnímu vstupu do útrob tvrze, ale dveře byly zavřené, takže jsme se dovnitř bohužel nepodívali. V době naší návštěvy zde totiž sídlilo místní zemědělské družstvo, které využívalo budovu již od roku 1945, takže jsme měli v tomto ohledu smůlu. Pokračovali jsme tedy v obhlídce exteriérů stavby, která na této straně měla dvě okna. Nade dveřmi jsme si prohlédli kartuši s erbem města Olomouce a pak jsme zamířili za roh podsklepené budovy. 

Unčovice - tvrz Unčovice - tvrz - erb nad vchodem 

Na boční straně se nacházela také dvě okna, ale jedno z nich bylo zazděné. Naši pozornost nicméně zaujala hlavně okrouhlá nárožní věž s vřetenovým schodištěm do prvního patra, která však už nesloužila svému účelu. Obešli jsme věž a stanuli u zadní strany tvrze, na které jsme ve výšce prvního patra spatřili dochovaný arkýřový prevét a vedle něj pak zbytky konzol druhé výsernice. Když jsme si středověké záchody prohlédli, zašli jsme za roh a stanuli na druhé boční straně s arkýřem. Byli jsme tedy zase na začátku budovy, kterou obklopoval zčásti dochovaný příkop o šířce 15 metrů a jelikož jsme už viděli všechno, mohli jsme se vydat ven z areálu. 

 Unčovice - tvrz - věž s vřetenovým schodištěm Unčovice - tvrz - vchod do interiérů

Vyšli jsme na ulici a zamířili k jehličnanům u ohradní zdi tvrze, kterou ve středověku obíhala dřevěná palisáda. Ve stromech jsme začali hledat kešku, ale ať jsme se snažili sebevíc a pročesali opravdu všechno jehličí, nic jsme nenašli. Mírně zklamáni jsme tedy nasedli do auta, kterým jsme již odjeli domů do Olomouce. V tento den jsme samozřejmě navštívili mnoho památek a poznali spoustu krásných míst, o kterých však pojednávají jiné moje články. Chcete-li vědět, co všechno jsme zažili před návštěvou tvrze v Unčovicích, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme v Chudobíně viděli tři různé kostely. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, jimiž se podělíte o své zážitky s ostatními turisty. Děkujeme.

Unčovice - tvrz - vstupní brána Unčovice - tvrz - u vstupní brány

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Uncovice_-_renesancni_tvrz/

Historie :

Obec Unčovice, nacházející se nedaleko města Litovel, má na svém území památku ze 14.století. Jedná se o tvrz, kterou nechala pravděpodobně vystavět Judita z Vildenberka. Ta vesnici vlastnila od roku 1348 a po ní její syn Ješek z Lipé a Pirkenštejna a jeho potomci až do roku 1447.

Husitské války tvrz přečkala v dobrém stavu, neboť v té době patřila Hynku Ptáčkovi z Pirkenštejna, který byl přívržencem kališníků. Naopak pohromou pro tvrz byly česko-uherské války, kdy byla roku 1467 zpustošena a v troskách ležela ještě roku 1491.

Před rokem 1499 ji nechala Markéta z Vranova obnovit a v podstatě do dnešní goticko-renesanční podoby ji zformovali mezi lety 1499 a 1546 Hanuš Haugvic z Biskupic a jeho syn Václav. Renesanční úpravy pokračovaly i po roce 1546, kdy je tvrz od Haugviců koupilo město Olomouc.

Ve čtyřicátých letech 17. století během třicetileté války tvrz zpustošila při svých výpadech švédská vojska, která předtím dobyla Olomouc. Ještě roku 1681 je tvrz označována jako pustá, krátce poté však byla opravena a sloužila jako šenk a tančírna.

Ve druhé polovině 19. století byla ve tvrzi zřízena škola, později sloužila k bydlení a jako kanceláře. Po roce 1945 ji od města převzal státní statek a poté místní zemědělské družstvo, které ji vlastní dodnes. Tvrz je tedy pro veřejnost běžně nepřístupná.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=1118

Obec Unčovice nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 433769
Měsíc: 15484
Den: 591