Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brandýs nad Orlicí - Nový zámek

Nový zámek v Brandýse nad Orlicí zčásti stojí na místě domu bratrských kněží, který sloužil od roku 1644 jako sídlo správy panství, později zde byla tržnice, ale již od počátku 18. století pustnul. Zámek zde v barokním slohu v letech 1781 - 1783 postavil František Norbert Trautmannsdorf. Říkalo se mu Nový zámek, protože původní šlechtické sídlo stávalo na Komenského náměstí a přestěhovalo se do něj panstvo z hradu, který jim již nevyhovoval. Nový zámek přestavěli v letech 1818 - 1820 pražští měšťané Karel a pak Jan Blažkovi, kdy stavbu rozšířili, nechali provést zastřešení mansardovou střechou a zámek tak získal novorenesanční podobu.

article preview

Naše skupina se řadí k těm turistům, kteří s příchodem chladných měsíců neholdují zimním radovánkám a pohyb na běžeckých prkénkách je zcela nenaplňuje. Každou zimu tak s přelomem roku pociťujeme z nedostatku navštívených památek a zajímavostí abstinenční příznaky. Takovou nemocí jsme rozhodně trpět nechtěli a tak jsme si na jedno ze zimních období naplánovali minimálně dva výlety měsíčně. Většinou se jednalo o cesty do různých měst, abychom se nemuseli brodit těžkým terénem a jeden z těchto výletů jsme strávili ve východočeském Brandýse nad Orlicí a bezprostředním okolí. Tehdy jsme Brandýs nad Orlicí navštívili poprvé a vzhledem k velikosti města nás překvapilo, kolik zajímavostí jsme zde našli.

Brandýs nad Orlicí - zámek na mapy.cz

Jinými slovy, i když měl východočeský Brandýs svá nejlepší léta už za sebou, dokázal pořád nabídnout dostatek turistických cílů. Při procházce tímto malým městečkem jsme toho poznali opravdu hodně a nemohli vynechat ani Nový zámek, k němuž jsme došli pěšky ze zříceniny hradu Brandýs. Když jsme k zámku dorazili, před námi se objevil patrový obdélníkový objekt s mansardovou střechou, který jsme si prohlédli nejprve z jeho čelní a boční strany. Poté jsme se šli podívat na zadní část stavby, kde jsme přes plot nahlédli do zahrady, v níž rostl nepřehlédnutelný buk červený a když jsme statný strom shlédli, seznámili jsme se s historií tohoto panského sídla.

Brandýs nad Orlicí - zámek 01 - pohled od zříceniny hradu Brandýs nad Orlicí - zámek 02 - pohled od náměstí

Dozvěděli jsme se, že zámek byl zčásti postaven v letech 1781 - 1783 na místě domu bratrských kněží, o což se zasloužil František Norbert Trautmannsdorf. Samozřejmě nás zajímalo, proč se mu říkalo Nový zámek. Z vlastních vytištěných papírů jsme se dočetli, že Starý zámek stával na Komenského náměstí a přestěhovalo se do něj panstvo z hradu, který jim již nevyhovoval. Dále jsme zjistili, že Nový zámek přestavěli v letech 1818 - 1820 pražští měšťané Karel a pak Jan Blažkovi, kdy stavbu rozšířili, nechali provést zastřešení mansardovou střechou a zámek tak získal novorenesanční podobu. My jsme ovšem stavbu shlédli ve stavu z roku 1914, kdy proběhla novobarokní přestavba, kterou financovala rodina Fischerových. Ti bývalé šlechtické sídlo získali ve stejném roce a nepřišli o něj ani během dvou světových válek.

Brandýs nad Orlicí - zámek 03 - čelní pohled Brandýs nad Orlicí - zámek 08 - zahrada a památný buk červený

Na závěr jsme si přečetli, že v roce 1950 zámek získal stát a od té doby až do roku 2014 sloužil jako dětský domov, což byl také důvod, proč jsme se dovnitř nemohli podívat. Nicméně obyvatele zámku jsme potkali při procházce, když jsme se vydali na Komenského náměstí, na kterém jsme shlédli další památky Brandýsa nad Orlicí, o kterých se více dozvíte v mých dalších článcích. Chcete-li vědět, co jiného jsme tento den poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme hopsali po Brandýse nad Orlicí. Pokud jste sem také zavítali, můžete své zážitky napsat do komentářů pod článek. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o daném místě. Děkujeme. A pokud vás článek inspiroval k návštěvě Brandýsa nad Orlicí, pak dokonale splnil svůj účel. Přejeme všem šťastnou cestu !

Brandýs nad Orlicí - zámek 05 - boční pohled Brandýs nad Orlicí - zámek 06 - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://www.rajce.idnes.cz/jirkacek1/album/brandys-nad-orlici-zamek​

Historie :

Nový zámek v Brandýse nad Orlicí zčásti stojí na místě domu bratrských kněží, který sloužil od roku 1644 jako sídlo správy panství, později zde byla tržnice, ale již od počátku 18. století pustnul. Zámek zde v barokním slohu v letech 1781 - 1783 postavil František Norbert Trautmannsdorf. Říkalo se mu Nový zámek, protože původní šlechtické sídlo stávalo na Komenského náměstí a přestěhovalo se do něj panstvo z hradu, který jim již nevyhovoval. Nový zámek přestavěli v letech 1818 - 1820 pražští měšťané Karel a pak Jan Blažkovi, kdy stavbu rozšířili, nechali provést zastřešení mansardovou střechou a zámek tak získal novorenesanční podobu. Roku 1914 proběhla novobarokní přestavba podle projektu A. Dlabače, kterou financovala rodina Fischerových. Ti bývalé šlechtické sídlo získali ve stejném roce a nepřišli o něj ani během dvou světových válek. V roce 1950 zámek získal stát a od té doby až do roku 2014 sloužil jako dětský domov. O pět let později částečně zchátralý zámek získal MUDr. Pavel Skalický, který budovu i zámecký park opravil a zpřístupnil veřejnosti. Vznikla zde kavárna, menší turistické informační centrum, expozice J.A. Komenského a prostor pro společenské akce.

Historie čerpána z těchto webů

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zamek-brandys-nad-orlici

https://www.hrady.cz/zamek-brandys-nad-orlici

Brandýs nad Orlicí je držitelem turistické známky č.1140.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brandys-nad-orlici-c1140​

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 437437
Měsíc: 16152
Den: 677