Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jevíčko - barokní zámek

Původně renesanční zámeček v bývalém královském městě Jevíčku byl postaven roku 1559 Prokopem a Jetřichem Podstatských z Prusínovic na místě bývalé tvrze. V letech 1584 – 1722 drželi jevíčský statek Žalkovští ze Žalkovic. Roku 1730 zámek koupila Marie Františka z Lichtenštejna a právě ona je považována za iniciátorku barokní přestavby, za které byl zámek zvýšen o jedno patro, přičemž zde byl také vytvořen francouzský park. V roce 1797 však zámek i park koupilo město, které v zámečku zřídilo nejprve pivovar, později administrativní a školské centrum. Od roku 1961 zde sídlí základní škola a dnes tu sídlí městská knihovna.

article preview

Jevíčko jsme navštívili cestou do Letovic, kde jsme jednoho roku strávili čtyři příjemné jarní dny v penzionu na okraji města. Po příjezdu do Jevíčka jsme navštívili poměrně dost památek a zajímavostí, které byly většinou soustředěny kolem centra města, nicméně za některými jsme se museli vydat do okrajových částí i mimo městskou zástavbu. Jedním z našich turistických cílů byl zámek, k němuž jsme se vydali pěšky poté, co jsme naše francouzské stříbrné vozítko nechali odpočívat na Palackého náměstí po náročné cestě z Olomouce a Jaroměřic. Nejprve jsme si ovšem prohlédli židovskou synagogu, klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie, městské opevnění a teprve pak jsme zamířili k nedalekému baroknímu zámku, jenž byl údajně postaven na místě středověké tvrze.

06 - Jevíčko - Kostel Nanebevzetí Panny Marie s klášterem Augustiánů 19 08 - Jevíčko - zámek 01

Vzhledem k tomu, že zámek stál na mírné vyvýšině těsně za hranicí městského opevnění, netrvalo dlouho a záhy jsme k němu po kostkové silnici dorazili. Před námi se nacházela jednopatrová budova obdélníkového půdorysu s valbovou mansardovou střechou, která k nám byla otočená boční stranou, na níž jsme k našemu překvapení v lisénových rámcích nenašli žádná okna. V přízemí chyběly úplně a v prvním patře byla okna pravděpodobně zazděna na začátku 19. století. Původně renesanční zámek, přestavěný později barokně, totiž roku 1797 koupilo město, které v zámečku zřídilo nejprve pivovar a později administrativní a školské centrum, takže se podle našeho názoru novému majiteli okna nehodila do krámu.

08 - Jevíčko - zámek 02 08 - Jevíčko - zámek 03

Na nároží nás zaujala část zámku, která vystupovala z tradičního půdorysu a za ní jsme na východním průčelí spatřili třípatrovou hranolovou věž, jenž těsně převyšovala zámeckou střechu. Věž v sobě skrývala kapli, jež vznikla v rámci barokní přestavby poté, co zámek koupila Marie Františka z Lichtenštejna a nechala jej zvýšit o jedno patro. Do věže jsme neměli šanci se podívat a tak jsme popošli k hlavní straně bývalého šlechtického sídla, kde bylo pro změnu tolik oken, že se nám je nechtělo ani počítat. Vzápětí jsme přistoupili ke vstupu do budovy, který se nenacházel překvapivě uprostřed průčelí a nad portálem jsme si prohlédli kamenné desky s aliančními znaky Prokopa Podstatského a Jetřicha Podstatského a jeho manželky Elišky z Fulštejna.

08 - Jevíčko - zámek 04 08 - Jevíčko - zámek 05

Jednalo se o šlechtice, kteří zámek roku 1559 nechali postavit v renesančním slohu a když jsme si erby prohlédli, na informační tabuli naučné stezky jsme si přečetli pár faktů z historie sídla. Dozvěděli jsme se třeba, že v letech 1584 – 1722 drželi jevíčský statek Žalkovští ze Žalkovic a že kolem zámku v první polovině 18. století vznikl francouzský park, po němž však už kromě pár stromů nebylo ani památky. Jakmile jsme došli očima na konec textu a prohlédli si pěkné fotky, šli jsme se podívat na kamenný pomník s bustou myslitele J. A. Komenského. Jeden z největších českých myslitelů, filosofů a spisovatelů byl ve své době známý také jako učitel, což nám připomnělo, kdo v době naší návštěvy zámek využíval.

08 - Jevíčko - zámek 07 08 - Jevíčko - zámek 06

Již od roku 1961 v něm totiž sídlila základní škola a později v zámku vznikla také městská knihovna, což ovšem znamenalo, že se dovnitř jako dospělí nepodíváme. Následně jsme se šli podívat na druhou boční stranu budovy, kde jsme tentokrát napočítali čtyři okna v přízemí a stejný počet v prvním patře. Potom jsme již školní budovu opustili definitivně a ulicemi Okružní a Brněnská jsme se vrátili na náměstí. O zajímavostech, které jsme v centru města našli se však již dočtete v jiném příspěvku. A chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme navštívili Jaroměřice a nedaleké Jevíčko. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře. Děkujeme.

08 - Jevíčko - zámek 08 08 - Jevíčko - zámek 09

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Jevicko_-_zamek/

Historie :

Původně renesanční zámeček v bývalém královském městě Jevíčku byl postaven roku 1559 Prokopem a Jetřichem Podstatských z Prusínovic na místě bývalé tvrze. V letech 1584 – 1722 drželi jevíčský statek Žalkovští ze Žalkovic. Roku 1730 zámek koupila Marie Františka z Lichtenštejna a právě ona je považována za iniciátorku barokní přestavby, za které byl zámek zvýšen o jedno patro, přičemž zde byl také vytvořen francouzský park. V roce 1797 však zámek i park koupilo město, které v zámečku zřídilo nejprve pivovar, později administrativní a školské centrum. Od roku 1961 zde sídlí základní škola a dnes tu sídlí městská knihovna.

Historie čerpána z webu

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/barokni-zamecek-v-jevicku

Město Jevíčko je držitelem turistické známky č.738.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/jevicko-c738

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 437652
Měsíc: 16231
Den: 690