Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podhoří - Špirutovy díry

Špirutovy díry představuje několik štol a šachta, které se nacházejí nad údolím Peklo nedaleko hradu Drahotuš v Oderských vrších. Díry jsou pozůstatkem po těžbě břidlice a nesou jméno Eduarda Špiruty, který se zde v 19. století marně pokoušel těžit zlato a přišel tak o svůj majetek. jen pár metrů od děr se nachází altánek s posezením, od něhož je pěkný výhled do krajiny Moravské brány. Štola samotná je pak o něco níže ve svahu nad údolím Peklo.

article preview

Špirutovy díry v Oderských vrších jsme poznali během jednodenního výletu, který jsme podnikli o letních prázdninách. Tehdy jsme o červencových státních svátcích nechtěli cestovat moc daleko od Olomouce, ale nejbližší okolí jsme měli prozkoumané celkem dost. Při pohledu do mapy nám přece jen padlo do oka několik míst, které splňovaly naše představy a tak jsme nasedli do našeho francouzského vozidla a vyrazili na sever. Cesta po dálnici uběhla docela rychle a brzy jsme dorazili do Slavíče, kde jsme se prošil tunelem. Následně jsme si prohlédli Jezernické viadukty a pak jsme odjeli do obce Podhoří, odkud jsme vyrazili na pěší procházku kolem kopce Juřacka. Cestou jsme narazili na zmíněné díry, za nimiž jsme se museli vydat se po obyčejné lesní cestě, která nebyla nijak značená.

F - okolo Juřacky 33 - cesta na Špirutovy díry F - okolo Juřacky 36 - cesta na Špirutovy díry

Na rozcestí jsme tedy opustili modrou značku a zabočili doprava na lesní cestu, zbrázděnou tažením pokácených klád. Na místě zvaném v Juřackách jsme minuli mraveniště, pak jsme vstoupili na mýtinu plnou mrtvých dřevěných bohatýrů a následně jsme vešli do lesa. Po pár metrech jsme narazili na Špirutovy díry, jejichž prohlídku jsme si nechali na později a pokračovali kousek dál na malou louku s přístřeškem. Zde jsme měli v plánu poobědvat, odpočinout si a také se pokochat úžasnou vyhlídkou po krajině, která se tady nabízela. Nejdříve jsme se na lavičce pod rozpadajícím se přístřeškem najedli a během hodování z vlastních zásob se k nám připojil hledač ukrytých schránek, který na Juřačce odlovil úspěšně kešku a tak se po příchodu tvářil celkem šťastně. A když se najedl, byl ještě spokojenější.

G - okolo Juřacky 02 - Špirutovy díry - vyhlídka G - okolo Juřacky 03 - Špirutovy díry - přístřešek u vyhlídky

Po jídle jsme popošli pár kroků na okraj srázu, odkud jsme se drahnou chvíli rozhlíželi po okolí. Spatřili jsme třeba obce Loučka, Bohuslávky, Slavkov a v dálce Lipník nad Bečvou. Podle map jsme zjistili, že malá louka sloužila jako startovací rampa pro vyznavače paraglidingu, ale žádného jsme zde nepotkali. Zato si to sem přifičely dvě rodiny s dětmi, kteří kolem nás pouze prošli a namířili si to po kamzičí stezce dolů po srázu. Až později jsme zjistili, že se o něco níže nacházely štoly po těžbě břidlice, kam evidentně s lampami v rukách mířili. Otázka však byla, jestli se jim podařilo v pořádku zase vylézt ven na světlo Boží ! My jsme po chvíli kochání se výhledem zamířili opačným směrem a to k jinému pozůstatku po těžbě, kterou jsme předtím pouze minuli. Vystoupali jsme k zábradlím ohraničené díře čili šachtě, do níž jsme však pouze nahlédli.

G - okolo Juřacky 05 - Špirutovy díry - vyhlídka G - okolo Juřacky 10 - Špirutovy díry - ohrazená šachta

Čtrnáct metrů hluboká díra zřejmě sloužila ke vstupu horníků do dolu, když těžba začínala a vyhloubila se šikmá chodba dolů, takzvaná úpadnice. Samozřejmě nás zajímaly další fakta o tomto místě a tak jsme nastartovali moderní techniku, s jejíž pomocí se nám podařilo zjistit několik zajímavých informací. Dozvěděli jsme se, že díry získaly svůj název podle dobrodruha Eduarda Špiruty, který se tu kdysi snažil ve zmíněné šachtě a štolách nalézt zlato, jenže jeho úsilí nebylo korunováno úspěchem a nakonec přišel o veškerý svůj majetek. Dále jsme si přečetli, že ve středověku, byly prý drahocenné kovy v okolí doliny Peklo skutečně nalezeny, takže Špiruta měl holt smůlu a v podzemí narazil jen na samou jalovou horninu. Více jsme toho už nezjistili a jelikož jsme patrně viděli už všechno, tak jsme se vydali na zpáteční cestu.

G - okolo Juřacky 08 - Špirutovy díry - ohrazená šachta G - okolo Juřacky 12 - Špirutovy díry - ohrazená šachta

Vrátili jsme ke křižovatce, ze které jsme se k dírám vydali a poté jsme zabočili doprava. Sotva jsme urazili pár kroků, modrá trasa nás svedla z pohodlné široké lesní cesty a zabočila na úzkou stezku. Ta spíše připomínala kamzičí cestičku a navíc se okamžitě začala prudce svažovat, takže nám nohy v botách klouzaly do špičky. Inu kopýtka nám v tuto chvíli prostě chyběla ! Dva nejmladší členové výpravy si putování zpestřovali házením šišek po sobě, čímž ohrožovali i nás dospělé. Namísto aby se stezka umoudřila a narovnala, byla čím dál prudší a kamenitější, nicméně další podrobnosti vám již prozradí jiné příspěvky. Chcete-li vědět, jak probíhal celý náš výlet, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme obešli Juřacku nikoli Juračku, jenž vám prozradí, co dalšího jsme v tento den zažili.

G - okolo Juřacky 11 - Špirutovy díry - ohrazená šachta G - okolo Juřacky 14 - po modré na hrad Drahotuš

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Podhori_-_Spirutovy_diry_a_stola/

Historie :

Špirutovy díry představuje několik štol a šachta, které se nacházejí nad údolím Peklo nedaleko hradu Drahotuš v Oderských vrších. Díry jsou pozůstatkem po těžbě břidlice a nesou jméno Eduarda Špiruty, který se zde v 19. století marně pokoušel těžit zlato a přišel tak o svůj majetek. jen pár metrů od děr se nachází altánek s posezením, od něhož je pěkný výhled do krajiny Moravské brány. Štola samotná je pak o něco níže ve svahu nad údolím Peklo.

Historie čerpána z webu

https://www.strednihana.cz/

Špirutovy díry nemají turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 423053
Měsíc: 14298
Den: 557