Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlučín - židovský hřbitov

Židovský hřbitov v Hlučíně byl založen v roce 1814 a před 1. světovou válkou obsahoval asi 250 náhrobků. Hřbitov byl nacisty kompletně zlikvidován mezi lety 1942 - 1943, část náhrobků posloužila jako koryto odvodňovacího žlabu. Obřadní síň postavená okolo roku 1860 byla zbořena roku 1946, kdy byla část hřbitovní plochy připojena k čestnému pohřebišti sovětských vojáků, zbylých 701 metrů čtverečních mělo charakter parku. Na přelomu 20. a 21. století došlo zásluhou několika pamětníků k nálezu již zapomenutých bývalých židovských náhrobků, jejichž torza byla vyzvednuta a na místě zaniklého hřbitova, v těsném sousedství hrobů vojáků Rudé armády, bylo v letech 2008 - 2009 osazeno 43 celých a zhruba 200 větších zlomků náhrobků. Došlo také k pořízení kamenného památníku a kovaného oplocení s branou ze strany ulice.

article preview

V rámci třídenní dovolené na Hlučínsku, během které jsme byli ubytováni v penzionu v Jilešovicích, jsme navštívili mnoho zajímavých míst a poznali velký počet památek. Během našeho putování jsme si samozřejmě prošli také samotný Hlučín a jedním z našich cílů byl bývalý židovský hřbitov založený roku 1814 a vedlejší pohřebiště vojáků Rudé armády.

Hlučín - bývalý židovský hřbitov 07 - obnovené náhrobky

Naše stříbrné autíčko jsme zaparkovali před Penny marketem nedaleko hřbitova a šli si koupit jídlo a pití. Po nákupu jsme zamířili ke hřbitovu a otevřenou bránou s židovskými hvězdami jsme vstoupili dovnitř areálu bývalého židovského hřbitova. Jeho obhlídku jsme si ovšem nechali na později a ihned jsme další brankou vstoupili na plochu vedlejšího hřbitova vojáků Rudé armády.

Hlučín - bývalý židovský hřbitov 01 - brána

Zde jsme posvačili na lavičce a také jsme pozorovali pohřebiště, jež vzniklo v roce 1946 na části zničeného židovského hřbitova, přičemž kvůli němu byla dokonce zbořena obřadní síň z roku 1860. Během jídla jsme si četli jména a hodnosti padlých vojáků na nejbližších náhrobcích a ani nám nepřipadlo, že zde bylo pohřbeno přes 3 300 příslušníků Rudé armády, padlých při osvobozování Hlučína.

Hlučín - bývalý židovský hřbitov 13 - hřbitov sovětských vojáků

Když jsme se najedli, zamířili jsme na židovský hřbitov, který byl nacisty kompletně zlikvidován mezi lety 1942 - 1943, přičemž část náhrobků posloužila jako koryto odvodňovacího žlabu. My jsme před sebou měli symbolickou podobu hřbitova, k jehož obnově došlo v letech 2008 - 2009. Zaujala nás zde kruhová mohyla ze zeminy, jenž byla zpevněná nekompletními nalezenými náhrobky.

Hlučín - bývalý židovský hřbitov 04 - mohyla s položenými náhrobky

Pak jsme si prohlédli kamenný kvádr vážící 1,5 tuny s letopočty založení, zničení a obnovy židovského hřbitova. Potom jsme shlédli řadu postavených židovských náhrobků, které byly nalezeny právě v odvodňovacím žlabu, kde jimi bylo vydlážděno koryto suchého příkopu. Tehdy se našlo 62 celistvých nebo přepůlených náhrobních kamenů a 130 zlomků s torzy nápisů či výzdoby.

Hlučín - bývalý židovský hřbitov 02 - pamětní kámen

Když jsme si náhrobky prohlédli, přečetli jsme si ještě další informace z historie židů v Hlučíně, kteří zde žili nejméně od první čtvrtiny 18. století. Dočetli jsme se, že v druhé polovině 19. století počet židovských obyvatel prudce stoupl, ale po připojení Hlučínska k Československu roku 1920 tato komunita ve zdejším kraji téměř zanikla. A to bylo vše, co jsme se o Židech v Hlučíně dozvěděli.

Hlučín - bývalý židovský hřbitov 08 - obnovené náhrobky

Následně jsme se vrátili k autu na parkovišti a vzápětí jsme odjeli na Mírové náměstí do centra města za dalšími památkami. Chcete-li vědět, jak pokračovalo naše putování Hlučínem, vyhledejte si další moje články, popřípadě celé dobrodružství najdete v sekci Velké povídání o výletech, tak si je ve volné chvíli také někdy přečtěte.

Hlučín - bývalý židovský hřbitov 09 - obnovené náhrobky, mohyla a vzadu hřbitov sovětských vojáků

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hlucin_-_zidovsky_hrbitov/

Historie :

Židovský hřbitov v Hlučíně byl založen v roce 1814 a před 1. světovou válkou obsahoval asi 250 náhrobků. Hřbitov byl nacisty kompletně zlikvidován mezi lety 1942 - 1943, část náhrobků posloužila jako koryto odvodňovacího žlabu.

Obřadní síň postavená okolo roku 1860 byla zbořena roku 1946, kdy byla část hřbitovní plochy připojena k čestnému pohřebišti sovětských vojáků, zbylých 701 metrů čtverečních mělo charakter parku.

Na přelomu 20. a 21. století došlo zásluhou několika pamětníků k nálezu již zapomenutých bývalých židovských náhrobků, jejichž torza byla vyzvednuta a na místě zaniklého hřbitova, v těsném sousedství hrobů vojáků Rudé armády, bylo v letech 2008 - 2009 osazeno 43 celých a zhruba 200 větších zlomků náhrobků. Došlo také k pořízení kamenného památníku a kovaného oplocení s branou ze strany ulice.

Historie čerpána z webu

http://www.hlucinsko.eu

Město Hlučín je držitelem turistické známky č.1133.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/hlucin-c1133

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 13
Celkem: 433816
Měsíc: 15482
Den: 600