Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple na Moravě

Příspěvky

Letovice - kaple pod vodárenskou věží

Kaplička pod vodárenskou věží byla postavena v barokním slohu pravděpodobně někdy ke konci 18. století a zřejmě sloužila kolemjdoucím poutníků, obchodníkům i prostým lidem, kteří ji využívali k modlitbám. Kaple byla vybudována přímo na trase někdejší obchodní stezky, která se právě v těchto místech dělila do dvou směrů, na Brno a Olomouc a tak u svatostánku mohlo být docela rušno. Je dokonce možné, že kaplička mohla mít nějakou dřevěnou předchůdkyni, která byla později nahrazena kamennou stavbou. V nedávné době byl svatostánek opraven.

 
17. 3. 2022 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Jevíčko - barokní kaplička za hřbitovem

Barokní kaplička v Jevíčku byla za dnešním hřbitovem postavena v druhé polovině 18. století a už roku 1825 byla upravena. Kaple stála u staré polní cesty a tak možná po celá desetiletí sloužila kolemjdoucím poutníků, obchodníkům i prostým venkovanům, kteří přicházeli do města nebo naopak směřovali do Moravské Třebové či Svitav a samozřejmě blízkého Zadního Arnoštova, ale určitě se u ní pomodlili také rolníci, pracující na přilehlých zemědělských políčkách. Na jaře roku 2018 byly opravena.

 
24. 2. 2022 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Ostrava - kaple Panny Marie Lurdské

Ostravská kaple Panny Marie Lurdské byla v Zámostí na Keltičkově ulici postavena patrně ve 2. polovině 19. století. V druhém desetiletí 21. století byla kaplička opravena. Nachází se jen pár metrů nad historickou budovou slezskostravské radnice v Keltičkově ulici pojmenované po kováři Keltičkovi, bájném nálezci uhlí v Ostravě.

 
4. 10. 2021 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Vsisko - kaple sv. Matouše

Kaple sv. Matouše byla v obci Vsisko vystavěna roku 1867 z prostředků manželů Matouše a Teldy Nesvadbových. Před kaplí jsou umístěny sochy sv. Barbory a sv. Matouše evangelisty. Autorem soch je sochař Filip Sattler a pocházejí z dvacátých let 18. století. Získány byly od Náboženského fondu. Také je před kaplí umístěn kříž s korpusem ukřižovaného Ježíše Krista z roku 1765. V roce 2003 k výročí 750 let Vsiska proběhla oprava fasády kaple. Finančně se na opravě podílela obec Velký Týnec.

 
17. 9. 2021 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Velký Týnec - kaple Panny Marie

Kapličku Panny Marie ve Velkém Týnci nechal postavit olomoucký a vratislavský kanovník Dr. František Řehoř Tomáš Pilgrim Kryštof hrabě Giannini, markýz z Carpineta, který dal v roce 1752 olomouckým stavitelem Antonínem Morwitzerem přestavět zchátralou tvrz ve Velkém Týnci na zámek a o tři roky později nechal postavit v zahradě nad silnicí do Grygova prostý letohrádek. Ve stejném roce dal vystavět u cesty z Olomouce do Velkého Týnce malou kapličku, zasvěcenou Panně Marii, která sloužila k pomodlení pocestným i rolníkům na okolních polích. V trojúhelníkovém šítu nad vchodem je pak umístěn jeho rodový erb se lvem a hvězdami. Datum výstavby je uveden na pamětní desce vložené do fasády kapličky, na které je text PRESWATA BOHO RODICZA W RIME Y ZIROVICICH RVSKYCH ZAZRAKY OSLAWE 1755. V nedávné době byla kaplička opravena.

 
14. 9. 2021 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Grygov - kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple sv. Jana Nepomuckého byla v Grygově na návsi postavena z peněz farníků roku 1846 na místě starší zvonice, která shořela roku 1818. Vysvěcena byla roku 1849 a roku 1996 byla zrekonstruována a natřena na původní barevný odstín dožluta. Před kaplí stojí kamenný kříž z roku 1856.

 
11. 9. 2021 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Přestavlky - kaple sv. Karla Boromejského

Kaple sv. Karla Boromejského byla v obci Přestavlky u Tršic postavena někdy v polovině 19. století. Tehdejším obyvatelům se muselo ulevit, neboť nemuseli chodit na bohoslužby do okolních vesnic několik kilometrů. Vždyť počasí kolikrát věřícím nepřálo a za tuhých zim taková výprava nebyla určitě vůbec nic příjemného. Kaple byla roku 1993 opravena.

 
1. 9. 2021 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Valašské Meziříčí - zámecká kaple Smrtelných úzkostí Ježíše Krista

Počátky zámecké kaple se datují do roku 1611, kdy dědic zdejšího panství Jetřich ze Žerotína nechal na místě domu Jiříka Zašovského, postavit mohutnou renesanční budovu. Původně to nebyla kaple, ale jízdárna a byla dvakrát tak velká. V roce 1854 byla v zámku zřízena ženská trestnice a následně na to se v letech 1855 - 1908 proměnila dřívější jízdárna na vězeňskou kapli, V září r. 1855 byla posvěcena olomouckým arcibiskupem ke jménu Neposkvrněného Početí Panny Marie. trestankyně si sem chodily pro duchovní útěchu. Za první světové války kaple sloužila jako prádelna a sklad pro rakousko-uherské a turecké vojáky, kteří si léčili svá zranění v zámku Žerotínů.

 
30. 7. 2021 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Choryně - kaplička Panny Marie

Výklenková kaple Panny Marie na návsi v Choryni byla přistavěna v 19. století k domu č.45, aby její zdi ochránily sochu Panny Marie s dítětem. Světice zde stála od druhé poloviny 18. století, přičemž ji podle legendy nechala roku 1764 zhotovit baronka Kaltšmídová. Ta jela jednoho dne toho roku kočárem po vesnici a na návsi se koně splašili. Šlechtična se s kočárem převrátila a vypadla z něho ven. Jako zázrakem se jí nic nestalo a tak jako poděkování Pánu Bohu za tuto záchranu dala na tomto místě postavit kapličku Panny Marie. Roku 1945 proběhly drobné opravy sochy.

 
21. 7. 2021 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Choryně - kaplička Pod Stráží

Kaplička Pod Stráží na okraji valašské obce Choryně byla postavena pravděpodobně v 19. století, o její existenci však mlčí mapy i internet. Důvodem její výstavby snad byla stará cesta do Hustopečí nad Bečvou, takže se kolemjdoucí mohl pomodlit k Panně Marii, jejíž obrázek se v současné době uvnitř úzké kapličky nachází. Nicméně ve výklenku mohla stávat jiná soška světce, každopádně se zde věřící mohl zastavit a pomodlit se. Pokud se v budoucnu podaří sehnat přesnější informace, rádi je sem doplníme.

 
7. 7. 2021 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 3
Celkem: 433521
Měsíc: 15430
Den: 601