Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple na Moravě

Příspěvky

Tupesy - kaple Navštívení Panny Marie

Kaple Navštívení Panny Marie v obci Tupesy byla vystavěna na místě bývalé dřevěné zvonice. Základní kámen byl položen v neděli 31.5.1851 a hlavním iniciátorem stavby byl tehdejší starosta pan Libor Ducháček. Kaple byla postavena v novorománském slohu z pískovcových bloků a byla dokončena v roce 1854. Výzdobu kaple tvoří zejména původní oltář z roku 1853, nástěnný obraz Navštívení P. Marie, obraz sv. Václava a sv. Františka z Z Asii, křížová cesta a několik soch. Původní vnitřní malba bílé barvy bez doprovodných ozdob byla v roce 1937 nahrazena výraznou malbou s modrým stropem osázeným hvězdami. Nová barevná, avšak jednodušší výmalba byla provedena v roce 1957 tupeským občanem Jaroslavem Hampalou. Po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2003 byl interiér proveden opět v jednoduché bílo – světle pískové kombinaci.

 
1. 10. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Roštín - Roštínská kaple

Roštínská kaple stojí asi 1,5 km jihovýchodně od Roštína za bývalým panským dvorem Kamínka. Nachází se u silného pramene dobré vody. Drobná sakrální stavba pochází z roku 1907. Ke stému výročí založení bylo v roce 2007 okolí kolem kaple upraveno a byla zde sloužena mše svatá. V Roštínské kapli je umístěna socha Panny Marie Loretánské. Ze studánky vytéká silný pramen čisté pitné vody - už za starých časů sem lidé chodili pro vodu, neboť věřili, že je zázračná a má velkou léčivou moc. Výtok je uzavřen vodovodním kohoutkem.

 
17. 9. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Vážany - pamětní kaple padlých občanů

Pamětní kaple v lokalitě Loučka u Vážan byla postavena v roce 1945 k uctění památky místních občanů, padlých v obou světových válkách. Jména obětí byla vytesána do černých desek, visících po obou stranách vchodu. Seznam padlých v první světové válce čítá 21 jmen, na druhé z války následující se nachází 11 jmen občanů. Do interiéru kaple byla na bílý oltář umístěna soška Panny Marie s Jezulátkem a u jejich nohou se nacházejí dva andělíčci. Vnitřek kapličky doplňuje květinová výzdoba. Stavba stojí u jabloňového sadu, ukrytá pod vzrostlou lípou a návštěvník si zde může odpočinout na lavičce se stolkem či pokochat se výhledem po krajině Slovácka.

 
25. 8. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Brno - kaple sv. Václava v Žabovřeskách

Na návsi někdejší osady Vinohrádky byla původně v roce 1790 postavena zvonička na dřevěném sloupu, kolem roku 1826 zde vznikla zděná kaplička z nepálených cihel. Kvůli nedostatečné údržbě ale chátrala a roku 1903 se zhroutila. Novoronesanční kaple svatého Václava byla postavena v polovině září 1906 podle projektu Tomáše Němečka. Kaple se nachází na území farnosti Brno-Žabovřesky, bohoslužby se zde konají v úterý večer. V letech 2008 a 2009 byly v kapli instalovány nové sochy svatého Jana Boska a Panny Marie Pomocnice od sochaře Jiřího Netíka. V červenci 2017 byla zahájena rekonstrukce kaple za šest milionů korun, když kaple získala novou střechu a vnější omítky. Opraven byl i interiér kaple a v lednu 2018 byla kaple zcela zrekonstruována, přičemž o dva měsíce později byla slavnostně otevřena.

 
5. 6. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Bobrovníky - kaple sv. Prokopa

Původní kaple v Hlučíně - Bobrovníkách byla postavena již v roce 1620. Jednalo se o dřevenou kapli sloužící jako modlitebna pro honce zvěře a bobru. Kaple byla zasvěcena sv. Hubertovi až do roku 1815, kdy byla zničena bleskem do základu. Místní občané se modlili ke sv. Prokopovi, aby pohromu zažehnal a jako odměnu mu slíbili, že postaví novou kapli k jeho cti a jménu. Sbírkami a dobrovolnými dary byla v roce 1820 postavena nová kaple. Po druhé světové válce byla církevní památka opravena z darů věřících.

 
16. 2. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Děhylov - kaple Navštívení Panny Marie

Kaple Navštívení Panny Marie v Děhylově byla postavena v roce 1726 uprostřed obce na zahradě zdejšího sedláka Mathiase Chyly z dobrého materiálu v podobě presbytáře kostela. Vysvěcena byla dne 9. září 1728 a téhož roku byl rovněž zavěšen a posvěcen zvon. V polovině 19. století byla kaple přestavěna do empírového slohu. V roce 1935 proběhly drobné opravy svatostánku. V kapli, která je zapsána v seznamu památek, se koná slavnostní mše v den Navštívení Panny Marie, tedy 2. července. Kaple je dnes součástí farnosti Ostrava-Plesná v rámci děkanátu Ostrava.

 
9. 2. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Hlučín - kaple na Vinohradské

Přesný vznik kaple na Vinohradské ulici v Hlučíně není znám, nicméně se tak pravděpodobně stalo v druhé polovině 19. století. V 21. století byla výklenková kaplička opravena.

 
18. 1. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Hlučín - kaple na Dlouhoveské

Přesný vznik kaple na ulici Dlouhoveská v Hlučíně není znám, nicméně se tak pravděpodobně stalo v druhé polovině 19. století. Roku 1911, kdy byla dřívější samostatná obec Dlouhá Ves připojena k Hlučínu, tak již stála na svém současném místě. V 21. století byla výklenková kaplička opravena.

 
16. 1. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Hlučín - kaple na Celní

Malá kaplička na rohu ulic Celní a Na krásné vyhlídce v Hlučíně byla postavena pravděpodobně v druhé polovině 19. století. Na začátku 21. století byla opravena.

 
14. 1. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0

Hlučín - kaple Panny Marie

Barokní kaple Panny Marie byla postavena roku 1690 nedaleko dnešního hlučínského sídliště, na rohu ulice Písečné a Cihelní. Patří k jedné z nejstarších staveb na území města Hlučína. Tato historická stavba byla již řadu let ve špatném stavu především vinou vlhkosti, která do ní pronikala. Necitlivé omítnutí v minulosti také zcela setřelo její slohový charakter. Roku 2006 prošla rozsáhlou rekonstrukcí, která ji navrátila její historickou podobu.

 
14. 1. 2020 | Rubrika: Kaple na Moravě | Komentářů: 0


 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437065
Měsíc: 16021
Den: 661