Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje v Kníničkách

Vesnice Kníničky vznikla ve třicátých letech 20. století v souvislosti se zatopením původní obce Brněnskou přehradou a v roce 1939 byla v této obci postavena kaple sv. Cyrila a Metoděje. V té době vrcholila obliba funkcionalistického slohu a tak byl nový svatostánek vystavěn právě v tomto předválečném stylu. Kaple má neobvyklý tvar rotundy a je spravována farností Brno-Bystrc.

article preview

Brno má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že je absolutně nemožné poznat je všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv. Proto jsme do tohoto velikého jihomoravského města přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Při jednom z mnoha navštívení jsme zavítali do brněnských městských částí Jundrov, Bystrc a Kníničky, ve kterých jsme strávili několik hodin. V květnový státní svátek nám počasí ukázalo svou vlídnou tvář, takže se nám příjemně cestovalo a výlet jsme si náležitě užívali. Posledním z naplánovaných cílů pro tento byla kaple sv. Cyrila a Metoděje v Kníničkách, k níž jsme odjeli autem poté, co jsme se prošli brněnskou zoologickou zahradou.

D - Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje 012 D - Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje 013

Když jsme ke kapličce přijeli, naše černé SUV jsme zaparkovali v její bezprostřední blízkosti a bez otálení jsme vyrazili na její obhlídku. Před námi se k nebi vypínala kaple, postavená v roce 1939 v tehdy oblíbeném funkcionalistickém slohu, na které nás na první pohled zaujal její neobvyklý tvar rotundy. Kdybychom neznali letopočet její výstavby, mohli bychom se domnívat, že vznikla přestavbou staré románské rotundy z období kolem 10. století, ale nebylo tomu tak. Samotná vesnice Kníničky totiž vznikla až ve třicátých letech 20. století v souvislosti se zatopením původní obce Brněnskou přehradou a tak všechny budovy okolo nás ještě nebyly starší než 100 let. Stejně jako naše maličkosti……

D - Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje 001 D - Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje 006

Během obchůzky kolem kruhové kaple jsme hlavní vchod v podobě dřevěných dveří našli v přední části stavby, nad nimiž jsme spatřili obrovské obdélníkové okno, pouštějící světlo do útrob svatostánku. Okno zdobila vitrážová mozaika s postavami svatých Cyrila a Metoděje, která se nám docela líbila. Nejvýraznějším prvkem stavby ovšem byla úzká věžička, vystupující z nízké stříšky, kryjící celou rotundu. Věž byla členěna na dvě části, přičemž v užší horní části se za žaluziemi skrýval malý zvon. Spodní díl měl o pár centimetrů větší průměr a byla osazen ručičkovými hodinami, které nám připomněly, že už bychom měli vyrazit na zpáteční cestu domů. Ještě předtím jsme však kapli obešli kolem dokola.

D - Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje 004 D - Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje 007

V zadní části kaple jsme si prohlédli zbytek věže, která v sobě ukrývala schodiště do zvonice, prosvětlené dvojicí malých obdélníkových okének. Nutno podotknout, že jak hlavní vchod, tak ten věžní, byly oba pevně zamčené, ale nijak nás to nepřekvapilo. Více jsme toho na netradiční kapli sv. Cyrila a Metoděje nemohli vidět a tak jsme se kolem odpočinkových laviček pomalu vrátili k autu, jímž jsme vzápětí odjeli domů do Olomouce. Skončil tak výlet, jenž jsme si narychlo naplánovali až těsně před odjezdem a který byl naprosto pohodový a nenáročný. Chcete-li vědět, co dalšího jsme v Brně poznali, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech cestopis Jak jsme byli po druhé návštěvě brněnské ZOO opět zklamáni a dozvíte se více.

D - Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje 008 D - Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje 003 D - Brno - kaple sv. Cyrila a Metoděje 002

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Brno_-_kaple_sv._Cyrila_a_Metodeje_v_Kninickach/

Historie :

Vesnice Kníničky vznikla ve třicátých letech 20. století v souvislosti se zatopením původní obce Brněnskou přehradou a v roce 1939 byla v této obci postavena kaple sv. Cyrila a Metoděje. V té době vrcholila obliba funkcionalistického slohu a tak byl nový svatostánek vystavěn právě v tomto předválečném stylu. Kaple má neobvyklý tvar rotundy a je spravována farností Brno-Bystrc.

Historie čerpána z těchto webových stránek

https://www.krasnecesko.cz/pamatky.php?id=31596

Město Brno je držitelem turistické známky č.480.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brno-c480

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 422618
Měsíc: 14132
Den: 539