Jdi na obsah Jdi na menu
 


Brno - kaple sv. Václava v Žabovřeskách

Na návsi někdejší osady Vinohrádky byla původně v roce 1790 postavena zvonička na dřevěném sloupu, kolem roku 1826 zde vznikla zděná kaplička z nepálených cihel. Kvůli nedostatečné údržbě ale chátrala a roku 1903 se zhroutila. Novoronesanční kaple svatého Václava byla postavena v polovině září 1906 podle projektu Tomáše Němečka. Kaple se nachází na území farnosti Brno-Žabovřesky, bohoslužby se zde konají v úterý večer. V letech 2008 a 2009 byly v kapli instalovány nové sochy svatého Jana Boska a Panny Marie Pomocnice od sochaře Jiřího Netíka. V červenci 2017 byla zahájena rekonstrukce kaple za šest milionů korun, když kaple získala novou střechu a vnější omítky. Opraven byl i interiér kaple a v lednu 2018 byla kaple zcela zrekonstruována, přičemž o dva měsíce později byla slavnostně otevřena.

article preview

Brno má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že je absolutně nemožné poznat je všechny v rámci jedné, dvou či pěti návštěv. Proto jsme do tohoto velikého jihomoravského města přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Při jednom z mnoha navštívení jsme zavítali do brněnské městské části Žabovřesky, odkud jsme se pomalu památku po památce přibližovali až do samotného středu města.

Brno - pohled na město

Ono únorové dopoledne Brno nás přivítalo zataženou oblohou, přičemž paní zima vládla pevnou rukou, avšak po sněhu nebylo ani vidu ani slechu. Hlavním důvodem, proč jsme v takovém počasí nezůstali raději doma, byla předem objednaná návštěva Jurkovičovy vily, nicméně naším prvním cílem byla kaple sv. Václava, postavená roku 1906 z nepálených cihel v Žabovřeskách na místě zborcené kapličky.  

BRNO - kaple sv.Václava - celkový pohled

Náš stříbrný vůz jsme zaparkovali na Burianově náměstí a vzápětí jsme se vydali na obhlídku kaple se sedlovou střechou, ze které vystupoval čtyřboký jehlancový sanktusník s žaluziovými okenicemi a křížem. Prohlídku jsme zahájili u trojbokého presbytáře, v jehož středu se nacházel zadní vchod, nad nímž jsme spatřili kruhové okénko. Závěr svatostánku byl stejně jako celá kaple rozdělen ozdobnými pilastry s římsovými hlavicemi, zakončenými korunní římsou.

BRNO - kaple sv.Václava - zadní pohledBRNO - kaple sv.Václava - celkový pohled

Následně jsme se vydali podél boční strany kaple s dvojicí vysokých oken s volutovými klenáky ve vrcholu a profilovanými parapetními římsami a krátce jsme si loď prohlédli. Poté jsme již dorazili k čelní straně s hranolovou věží, jenž byla také vyzdobena nárožními pilastry. Zaujala nás její poměrně vysoká štíhlá jehlancová střecha s křížem, pod níž jsme uviděli trojúhelníkovou atiku a obdélníková okna se žaluziemi ve zvonicovém patře.

BRNO - kaple sv.Václava - boční pohled

Pod čelním oknem jsme si přečetli bílou tabulku s nápisem, v němž podle našeho názoru autor udělal jednu chybu. Stálo na ní Ku cti a chvále sv. Vácslava, ochránce národa českého postavila kapli tuto s přispěním dobrodinců osada Vinohrádky 1906. Jak už jsme věděli, Vinohrádky byl starý název pro nynější Žabovřesky, co chtěl pisatel ale vyjádřit chybným jménem českého světce jsme nezjistili. Nebo to snad mělo něco společného se staročeštinou ?

BRNO - kaple sv.Václava - nápis nad vchodem

Pod nápisem se pak nacházela další zajímavá věc a to čtvercové ciferníkové hodiny, které nám připomínaly ty v socialistických fabrikách na vrátnici. Od nich se však lišily textem, který nás docela pobavil. Bylo zde totiž napsáno TIK TAK udržuje Petr Zábranský, hodinář. A čas udržoval zřejmě dobře on i jeho následovníci, neboť hodiny ukazovaly opravdu správný údaj. Po jeho zkontrolování jsme přistoupili ke dveřím, abychom nahlédli dovnitř.

BRNO - kaple sv.Václava - hodiny nad vchodem

Ani nás moc nepřekvapilo, když byl vchod pevně zamčený a tak jsme si nemohli interiér kaple přes dveře řádně prohlédnout. Větší štěstí pak jistě měli o pár let později jiní turisté, kterým byl po rekonstrukci svatostánku umožněn pohled do interiéru přes nainstalovanou mříž. Na závěr jsme si ještě prohlédli sedlovou střechu lodi s krátkými atikami nesoucími volutová křídla a poté jsme svou pozornost věnovali kříži s Kristem u kaple.

BRNO - kaple sv.Václava - čelní pohledBRNO - kaple sv.Václava - kříž s Kristem u kaple

Vzápětí jsme nedaleko drobné církevní stavby odlovili kešku a pak jsme se vrátili k autu, abychom stihli objednanou prohlídku Jurkovičovy vily. Nicméně ještě tentýž den jsme se kapli sv. Václava v Žabovřeskách vrátili, neboť jsme si při její obhlídce všimli solidní nabídky restaurace Za kapličkou, jenž nás natolik zaujala, že jsme zde po poledni jaksepatří hodovali. Po dobrém obědě jsme se pak vydali k další církevní památce, kterou byl kostel sv. Augustina, o němž však již pojednává jiný můj článek.

BRNO - kaple sv.Václava - přední pohled

Kapli sv. Václava jsme si prohlédli podruhé téměř na den přesně o dva roky později, když jsme další zimní výlet strávili opět celý v Brně. Tehdy jsme mimo jiné navštívili kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů v Žabovřeskách a po jeho obhlídce neexistující ručičky na digitálních hodinách v našem autě ukazovaly půl jedné brněnského času. Přemýšleli jsme, kde bychom se naobědvali a najednou jsme si vzpomněli, že jsme se o dva roky dříve dobře najedli v restauraci Za kapličkou.

BRNO - kaple sv.Václava - celkový pohled

Ta se nacházela jen 300 metrů vzdušnou čarou od nás a tak jsme neváhali a za pár minut jsme u ní s potížemi zaparkovali. Ani tentokrát jsme nebyli zklamáni a po jídle jsme si pochopitelně nenechali ujít obhlídku kaple sv. Václava, stojící od roku 1906 naproti restaurace. Sice jsme ji již v nezměněném stavu viděli, ale opakování je prý matka moudrosti, takže jsme si ji obešli už podruhé. Teprve o další dva roky později dostala kaple nový háv a získala tak svůj původní vzhled.

BRNO - kaple sv.Václava - celkový pohled

Nám však musel zatím vystačit její starý kabát, na rozdíl od první návštěvy nám přálo počasí a obloha byla modřejší než na proslulém Azurovém pobřeží ve Francii. Navíc jsme nikam nespěchali a tak jsme si kapli v klidu prohlédli. Potom jsme opět osedlali našeho francouzského stříbrného oře, kterým jsme odjeli do Technického muzea, o němž načerpáte bohaté informace v jiném mém příspěvku. Pro vášnivé čtenáře jsou pak v sekci Velké povídání o výletech připraveny dva články s názvy Jak jsme v Brně navštívili Královo Pole a Žabovřesky a Jak jsme ze Žabovřesek táhli do středu Brna.

BRNO - kaple sv.Václava - celkový pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Brno_-_kaple_sv._Vaclava_v_Zabovreskach

Historie :

Na návsi někdejší osady Vinohrádky byla původně v roce 1790 postavena zvonička na dřevěném sloupu, kolem roku 1826 zde vznikla zděná kaplička z nepálených cihel. Kvůli nedostatečné údržbě ale chátrala a roku 1903 se zhroutila.

Novoronesanční kaple svatého Václava byla postavena v polovině září 1906 podle projektu Tomáše Němečka. Kaple se nachází na území farnosti Brno-Žabovřesky, bohoslužby se zde konají v úterý večer. V letech 2008 a 2009 byly v kapli instalovány nové sochy svatého Jana Boska a Panny Marie Pomocnice od sochaře Jiřího Netíka.

V červenci 2017 byla zahájena rekonstrukce kaple za šest milionů korun, když kaple získala novou střechu a vnější omítky. Opraven byl i interiér kaple a v lednu 2018 byla kaple zcela zrekonstruována, přičemž o dva měsíce později byla slavnostně otevřena.

Historie čerpána z webu :

https://encyklopedie.brna.cz/

Město Brno je držitelem turistické známky č.480.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/brno-c480

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 437337
Měsíc: 16106
Den: 644