Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červenka - kaple sv. Pavlíny

Na území obce Červenka nedaleko Litovle stojí pozdně barokní kaple sv. Pavlíny. Byla postavena roku 1798 a nachází se na Svatoplukové ulici. O datu stavby svědčí letopočet na průčelí svatostánku. V roce 1921 byla provedena celková oprava kaple i s věží, další rekonstrukce proběhla roku 1971, kdy byla opravena pouze střecha. Roku 2008 do kaple uhodil kulový blesk, který nahnul věžičku, udělal cestu v taškách a rozštípl krovnici. Do kaple zatékalo, hrozilo promáčení zdiva, ale na opravu si stavba počkala tři roky.

article preview

Červenka byla naším cílem v rámci jednodenního výletu, během něhož jsme navštívili několik obcí či měst a poznali pár zajímavých památek, zejména v okolí královského města Litovel. Po příjezdu do Červenky jsme nejprve prostudovali nabídku zdejších trhovců na jarmarku a pak jsme se zajeli podívat na zámek a přilehlý kostel sv. Alfonse nedaleko vlakového nádraží. Potom jsme zamířili do centra obce, kam nás přilákala další církevní památka.

Červenka - kostel sv. Alfonse

Tou byla volně stojící kaple obdélného půdorysu zasvěcená svaté Pavlíně, ochránkyně proti moru, patronka města Olomouce a olomoucké arcidiecéze. Naše auto jsme za velkého letního vedra zaparkovali nedaleko svatostánku, který byl na současné na Svatoplukové ulici postaven roku 1798 a vzápětí jsme se vydali na obhlídku kaple. Už z dálky jsme viděli, že byla pár měsíců před naší návštěvou opravena, což se stalo roku 2011.

Červenka - kaple sv. Pavlíny - zadní pohled

Brzy jsme ke kapličce dorazili a její obhlídku jsme zahájili na čelní straně, jenž byla členěna svislými lizénami a ukončena klasickou korunní římsou. Nad ní jsme spatřili zdvojený štít s křídly a dvojicí pilastrů čili plastickým architektonickým prvkem, který nám připomínal dva sloupy. Mezi nimi jsme našli malé kulaté okénko, nad nímž se nacházel letopočet 1798, tedy datum výstavby kapličky a celý štít byl ukončen trojúhelníkovým tympanonem.

Červenka - kaple sv. Pavlíny - čelní pohled

Následně jsme se vydali ke vstupu do kaple s půlkruhovým záklenkem, zdobeným po stranách pilastry. Když jsme přišli ke dřevěným dveřím, nijak nás nepřekvapilo, že byly zamčené, přesto interiér svatostánku naším očím neunikl. Dovnitř jsme nahlédli přes zdobnou kovovou mříž v horní polovině dveří a spatřili zde jednoduchý dřevěný oltář, nad nímž visel obraz svaté Pavlíny ve světském oděvu s nepokrytou hlavou, jejímiž atributy byly palma mučednice, hromada kamení, meč, lebky a kostlivci.

Červenka - kaple sv. Pavlíny - interiér

Po stranách oltáře jsme vlevo uviděli sochu krále, zřejmě Václava II. a na pravé straně sochu modlící se Panny Marie. Celý interiér pak doplňovaly dřevěné lavice, židle a květinová výzdoba. Když jsme si vnitřek kaple dostatečně prohlédli, krátce jsme omrkli dřevěný kříž z poloviny 18. století vedle dveří a vzápětí jsme zamířili na obhlídku dalších částí stavby. Na boční straně jsme našli pouze jedno obdélníkové okno s půlkruhovým záklenkem a poté jsme stanuli u závěru kaple.

Červenka - kaple sv. Pavlíny - kříž u vchodu

Presbytář měl oválný tvar a v něm se nacházelo kulaté okénko s barevným sklem, pouštějící světlo do kněžiště. Na druhou boční stranu kaple jsme se nemohli podívat, neboť těsně přiléhala k plotu soukromého pozemku a tak jsme se soustředili na sedlovou střechu s pálenými taškami. Na hřebenu střechy nás zaujal osmiboký sanktusník s cibulovou bání, makovicí a křížkem. Na střeše jsme zakončili obhlídku kaple sv. Pavlíny a poté jsme se vrátili k autu, kterým jsme odjeli do Rozvadovic u Litovle, kde jsme shlédli kostel Nejsvětější Trojice, o němž však pojednává již jiný můj článek.

Červenka - kaple sv. Pavlíny - interiér

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Cervenka_-_kaple_sv._Pavliny/

Historie :

Na území obce Červenka nedaleko Litovle stojí pozdně barokní kaple sv. Pavlíny. Byla postavena roku 1798 a nachází se na Svatoplukové ulici. O datu stavby svědčí letopočet na průčelí svatostánku. V roce 1921 byla provedena celková oprava kaple i s věží, další rekonstrukce proběhla roku 1971, kdy byla opravena pouze střecha. Roku 2008 do kaple uhodil kulový blesk, který nahnul věžičku, udělal cestu v taškách a rozštípl krovnici. Do kaple zatékalo, hrozilo promáčení zdiva, ale na opravu si stavba počkala tři roky.

V roce 2011 proběhla generální oprava celé kaple. Stará střešní krytina byla sundána, na konstrukci střechy byla umístěna hydroizolační fólie proti foukávání sněhu pod tašky a vlhnutí krovu, a položena krytina nová. Po odkrytí střechy byl ve střešním prostoru nalezen odpadní materiál z původních oprav – staré tašky, plechy, suť, ale také kovový zvonec z neznámé slitiny a dvouramenný kovaný křížek. Při demontáži vížky byla sundána kopule. Z ní se podařilo vyjmout měděnou schránku s 5 balíčky v igelitu převázanými tenkým provázkem.

V nich se nalézaly mince asi z let 1765 – 1869 (25 ks + 1 zrezivělá, nejstarší mince s P. Marií, 21 mincí z dob Rakouska-Uherska, 1 ruská, 1 srbská a 1 rumunská mince), staré noviny Haná z Kroměřížska z r. 1921, v nich byl zabalen ručně psaný text z r. 1921, kdy byla kaple opravována, dále upomínka památných dnů K. H. Borovského, česká modlitba, 2 další lístky s ručně psaným textem, 2 bankovky – jedna s kolkem, v dalších byly uloženy 3 bankovky a 7 mincí ze 70.let, zpráva o opravě kaple v roce 1971 a stručná historie, svatý obrázek z kostela.

Interiér :

Uvnitř kaple najdete jednoduchý dřevěný oltář, po jeho stranách stojí socha českého krále a Panny Marie. Nad oltářem visí obraz svaté Pavlíny. Před oltářem stojí po obou stranách dřevěné lavice. Před kaplí je dřevěný kříž z poloviny 18. století.

Historie čerpána z webu

https://www.litovelsko.eu/

Obec Červenka nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 437688
Měsíc: 16245
Den: 696