Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cholina - kaplička a smírčí kříž

Výklenková kaplička s lidovými motivy byla postavena roku 1885 u fotbalového hřiště a stala součástí zdi zdejšího statku. Kaplička je vyzděná z kamenů a na zadní stěně se pak nachází obrázek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. V nice kapličky pak stojí starý smírčí kříž z pískovce, mnohem starší než kaple, která jej chrání. Kříž byl přibližně vztyčen někdy před 400 lety. Dnes z něj bohužel zůstala zachovalá jen jeho vertikální část bez horizontálních ramen, čemuž se za ta staletí nelze divit. Ještě roku 1893 se na kříži nacházel nápis ZNOVU OSTAVEN KU CTI SV. METUDA NA ROK JUBILEJNÍ 1885, ale dnes již není patrný.

article preview

Cholina byla naším cílem během jednodenního výletu, který jsme z velké části strávili právě v této hanácké obci. Přijeli jsme sem po prohlídce několika památek ve vedlejších Odrlicích a také v Cholině jsme našli spoustu zajímavostí, například vodní mlýn, místní dominantu kostel či hanácké muzeum. Nezapomněli jsme však i na drobné památky a jednou z nich byla malá kaplička nedaleko centra Choliny, kde jsme zaparkovali naše auto.

Cholina - kaple sv. Cyrila a Metoděje a smírčí kříž

Vzápětí jsme se vydali po hlavní ulici hanácké vesnice k mostu přes potok Cholinka, před ním jsme zabočili doprava a poté jsme chvíli kopírovali koryto vodního toku. Na druhé straně jsme míjeli ohradní zeď nějakého statku, za kterou se nacházel velký výběh pro koně, které jsme si s potěšením cestou prohlíželi. Po několika desítkách metrů jsme u fotbalového hřiště zabočili doprava a hned jsme uviděli malou kapličku, jenž zde byla postavena z kamenů roku 1885 v novogotickém slohu.

Cholina - kůň na statku u kapličky

Když jsme přišli blíže, spatřili jsme pod její střechou torzo smírčího kříže, jemuž chyběla horizontální ramena. Vzhledem k tomu, že pískovcový kříž zde stál již několik staletí, nemohli jsme se tomuto poškození divit. Ještě roku 1893 bylo na kříži olejovou barvou napsáno ZNOVU OSTAVEN KU CTI SV. METUDA NA ROK JUBILEJNÍ 1885, ale my jsme na něm nic již nepřečetli. Nad křížem na zadní stěně kapličky jsme pak našli obrázek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kterým byla stavba zasvěcena.

Cholina - smírčí kříž

Když jsme si drobnou církevní památku prohlédli, vrátili jsme se okolo statku zpět na náves a u obchodu s potravinami jsme se posadili na lavičku. Měli jsme totiž ještě deset minut čas do otevření informačního centra a když jsme se dočkali, vešli jsme dovnitř a získali zde razítko, koupili turistickou známku a hlavně vstupenky do místního muzea. Do nedaleké budovy jsme vzápětí se slečnou  z IC zamířili, ale o zdejších sbírkách pojednává již jiný příspěvek. Chcete-li se dozvědět více, přečtěte si další moje články.

Cholina - kaple sv. Cyrila a Metoděje a smírčí kříž a koně na statku

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Cholina_-_kaple_sv._Cyrila_a_Metodeje/

Historie :

Výklenková kaplička s lidovými motivy byla postavena roku 1885 u fotbalového hřiště a stala součástí zdi zdejšího statku. Kaplička je vyzděná z kamenů a na zadní stěně se pak nachází obrázek slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

V nice kapličky pak stojí starý smírčí kříž z pískovce, mnohem starší než kaple, která jej chrání. Kříž byl přibližně vztyčen někdy před 400 lety. Dnes z něj bohužel zůstala zachovalá jen jeho vertikální část bez horizontálních ramen, čemuž se za ta staletí nelze divit. Ještě roku 1893 se na kříži nacházel nápis ZNOVU OSTAVEN KU CTI SV. METUDA NA ROK JUBILEJNÍ 1885, ale dnes již není patrný.

Historie čerpána z webu

https://www.litovelsko.eu

Obec Cholina je držitelem turistické známky č.2191.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/cholina-c2191

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437682
Měsíc: 16241
Den: 708