Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cholina - Lurdská jeskyně

Umělá jeskyně a socha Panny Marie Lurdské v kamenném výklenku pochází z roku 1933 a od té doby se na tomhle místě lidé často zastavovali při cestě na Svatou vodu. Socha Panny Marie má prosebně sepjaté ruce a na jedné z nich jí visí růženec. Její dlouhý oděv s růžemi se dotýká až země a nemá žádné boty, takže stojí bosa. Za jeskyní protéká potůček napájený vodou z pramene Svaté vody.

article preview

Cholina byla naším cílem během jednodenního výletu, který jsme z velké části strávili právě v této hanácké obci. Přijeli jsme sem po prohlídce několika památek ve vedlejších Odrlicích a také v Cholině jsme našli několik zajímavostí, zejména v okolí kostela Nanebevzetí Panny Marie. Zaparkovali jsme u fary, prohlédli si svatostánek a pak jsme po pěkné asfaltové cestě zamířili k usedlosti, zvané Cholinský Dvorek.

Cholina - kostel Nanebevzetí Panny Marie a asfaltová cesta na Cholinský dvorek

Odtud jsme po polní cestě a modré značce šli dál a brzy jsme dorazili na křižovatku, na které jsme pokračovali rovně a opustili tak hlavní trasu. Dále jsme kráčeli po modré značce a míjeli jsme řadu topolů, ze kterých padalo známé bílé chmýří. To ve vzduchu nad polem poletovalo v takovém množství, že jsme měli dojem že jsme se ocitli ve sněhové vánici.

topolová cesta mezi Cholinským dvorkem a lurdskou jeskynní

Naštěstí panovalo příjemné letní počasí, žádné závěje, který by nám bránily v chůzi. Po chvilce jsme tak dorazili k zajímavé umělé jeskyni se sochou Panny Marie Lurdské. Místo bylo docela podmáčené i když bylo docela sucho, ale při vydatných deštích zde muselo být hodně mokro. Vzali jsme zavděk prknem, položeným mezi cestičkou a jeskyní a vydali se na její obhlídku.

Cholina - Lurdská jeskyně se sochou Panny Marie

Stanuli jsme před jeskyní z kamení a betonu a prohlíželi si sochu Panny Marie v kamenném výklenku. Světice měla prosebně sepjaté ruce, přičemž na jedné z nich jí visel růženec. Její dlouhý oděv s růžemi se dotýkal země a také jsme si všimli, že neměla žádné boty, takže stála ve výklenku bosa. Jeskyně vznikla roku 1933 a od té doby se na tomto místě lidé často zastavovali při cestě na nedalekou Svatou vodu. 

Cholina - Lurdská jeskyně se sochou Panny Marie

Když jsme si jeskyni prohlédli, vrátili jsme se zpět na cestu. Nevyužili jsme tedy nabídky jediné lavičky k posezení, popřípadě rozjímání a pokračovali jsme dál za pramenem léčivé vody, čili na Cholinskou Svatou vodu. O ní pojednává můj další článek, tak si jej určitě také vyhledejte a přečtěte. Svůj čas můžete také věnovat příspěvku v sekci Velké povídání o výletech, kde najdete popis celého našeho výletu do Choliny a okolí.

Cholina - Lurdská jeskyně se sochou Panny Marie

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Cholina_-_lurdska_jeskyne/

Historie :

Umělá jeskyně a socha Panny Marie Lurdské v kamenném výklenku pochází z roku 1933 a od té doby se na tomhle místě lidé často zastavovali při cestě na Svatou vodu. Za jeskyní protéká potůček napájený vodou z pramene Svaté vody.

Historie čerpána z webu

https://www.litovelsko.eu/

Obec Cholina je držitelem turistické známky č.2191.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/cholina-c2191

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 22
Celkem: 434627
Měsíc: 15524
Den: 816