Jdi na obsah Jdi na menu
 


Choryně - kaple u statku

Kaplička je drobná stavba, která se nachází jak ve vsích, tak v polích, méně často v lesích a ve městech či vesnicích. Kaple souvisely s lidovou zbožností často víc než kostely, vznikaly často spontánně, ve volné krajině a z darů věřících, a proto je jich zejména v katolických krajích tak mnoho typů a druhů. V době osvícenství nařídil Ohňový patent Marie Terezie z roku 1751, aby v každé vesnici byla z protipožárních důvodů zvonice. V Čechách vzniklo mnoho drobných staveb se sdruženou funkcí kaple, zvonice, případně i hasičské zbrojnice. Kaplička v Choryni však žádný zvonek neměla a tak ji možná postavil nějaký bohatý statkář u svého domu jako poděkování za nějaké uzdravení či narození syna. Stejně tak mohla být vystavěna pro potřeby kolemjdoucích, kteří třeba mířili do sousední vesnice nebo do nedalekého Valašského Meziříčí. Kdo ví….

article preview

Valašsko jsme v rámci našich výletů navštěvovali pravidelně, jelikož se nám v tomto malebném kraji vždy velice líbilo a během těchto výletů jsme zde poznali mnoho rozličných památek, zajímavostí či přírodních úkazů. Jednoho lednového dne jsme se na východ Moravy vydali znovu, abychom poznali dvě obce v okolí Valašského Meziříčí. Na začátku výletu nás čekala Zašová, poté jsme si odskočili do zmíněného města za dalšími zajímavostmi a závěr výletu jsme strávili v Choryni. Když jsme do této obce přijeli, nejprve jsme se vydali na obhlídku kaple sv. Jana Nepomuckého na okraji obce a poté jsme autem odjeli do centra Choryně, kde nás čekala hned dvojice památek, stojících naproti sobě. Prvou z nich byl kostel sv. Barbory a následně jsme se věnovali protějšímu zámku, po jehož prohlídce jsme opět nasedli do našeho vozu.

Choryně - pohled na obec z naučné stezky Choryňská stráž Choryně - kostel svaté Barbory

Vzápětí jsme popojeli k prvnímu zastavení naučné stezky Choryňská stráž, přičemž nám do oka padla malá kaple. Její existence byla pro nás velkým překvapením, neboť jsme ji nenašli v žádné mapě, což nám však nijak nebránilo v tom, abychom ji neplánovaně zařadili do našeho seznamu navštívených památek. Když jsme tedy zaparkovali náš vůz na velkém prostranství u informační tabule, ihned jsme se vydali ke kapli, jejíž výstavbu jsme odhadli na druhou polovinu 19. století. Jelikož jsme však o této drobné církevní stavbě nezískali vůbec žádné informace, mohli jsme se o datu jejího vzniku jen dohadovat. Když jsme ke kapličce se sedlovou střechou dorazili, na jejich bočních stranách jsme nenašli žádná okna a také jsme zjistili, že její zadní část nám zůstane skrytá.

Choryně - kaple u statku Choryně - kaple u statku

Závěr kaple byl totiž vestavěn do zděného plotu, který chránil přilehlý statek před vniknutím nevítaných návštěvníků na jeho pozemek. Napadlo nás, že možná nějaký bohatý statkář postavil kapličku u svého domu jako poděkování za nějaké uzdravení či narození syna. Stejně tak mohla být vystavěna pro potřeby kolemjdoucích, kteří třeba mířili do sousední vesnice nebo do nedalekého Valašského Meziříčí. Nicméně nastal čas ukončení našeho fantazírování a raději jsme se věnovali obhlídce čelní strany kapličky. Střešní štít měl klasický trojúhelníkový tvar a uprostřed něj jsme našli malinké kruhové větrací okénko. Boční strany zdobily dvojice pilastrů s patkou a nad vchodem jsme uviděli klenák s reliéfem.

Choryně - kaple u statku Choryně - kaple u statku

Vzápětí jsme přistoupili k dřevěným dveřím s podlouhlými okénky, přes které jsme nahlédli dovnitř. V interiéru kaple jsme spatřili poměrně vysokou sošku Panny Marie s děťátkem, stojící na zeleném dřevěném oltáříku a drobnou květinovou výzdobu. Více jsme toho už na kapličce u statku nemohli vidět a tak jsme se vydali na naučnou stezku Choryňská stráž, o které však pojednává již jiný můj příspěvek, tak si jej ve volné chvíli také přečtěte. Chcete-li vědět, jak náš zimní výlet pokračoval, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme navštívili valašské obce Zašová a Choryně. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě.

Choryně - kaple u statku Choryně - kaple u statku

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Choryne_-_kaple_u_statku

Historie :

Kaplička je drobná stavba, která se nachází jak ve vsích, tak v polích, méně často v lesích a ve městech či vesnicích. Kaple souvisely s lidovou zbožností často víc než kostely, vznikaly často spontánně, ve volné krajině a z darů věřících, a proto je jich zejména v katolických krajích tak mnoho typů a druhů. V době osvícenství nařídil Ohňový patent Marie Terezie z roku 1751, aby v každé vesnici byla z protipožárních důvodů zvonice.

V Čechách tak vzniklo mnoho drobných staveb se sdruženou funkcí kaple, zvonice, případně i hasičské zbrojnice. Kaplička v Choryni však žádný zvonek neměla a tak ji možná postavil nějaký bohatý statkář u svého domu jako poděkování za nějaké uzdravení či narození syna. Stejně tak mohla být vystavěna pro potřeby kolemjdoucích, kteří třeba mířili do sousední vesnice nebo do nedalekého Valašského Meziříčí. Kdo ví….

Historie čerpána z webu

http://www.obec-choryne.cz/

Obec Choryně nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 422893
Měsíc: 14218
Den: 508