Jdi na obsah Jdi na menu
 


Choryně - kaplička Panny Marie

Výklenková kaple Panny Marie na návsi v Choryni byla přistavěna v 19. století k domu č.45, aby její zdi ochránily sochu Panny Marie s dítětem. Světice zde stála od druhé poloviny 18. století, přičemž ji podle legendy nechala roku 1764 zhotovit baronka Kaltšmídová. Ta jela jednoho dne toho roku kočárem po vesnici a na návsi se koně splašili. Šlechtična se s kočárem převrátila a vypadla z něho ven. Jako zázrakem se jí nic nestalo a tak jako poděkování Pánu Bohu za tuto záchranu dala na tomto místě postavit kapličku Panny Marie. Roku 1945 proběhly drobné opravy sochy.

article preview

Valašsko jsme v rámci našich výletů navštěvovali pravidelně, jelikož se nám v tomto malebném kraji vždy velice líbilo a během těchto výletů jsme zde poznali mnoho rozličných památek, zajímavostí či přírodních úkazů. Jednoho lednového dne jsme se na východ Moravy vydali znovu, abychom poznali dvě obce v okolí Valašského Meziříčí. Na začátku výletu nás čekala Zašová, poté jsme si odskočili do zmíněného města za dalšími zajímavostmi a závěr výletu jsme strávili v Choryni. Jelikož jsme však při první návštěvě nestihli prozkoumat všechno, o 14 dní později jsme do Choryně zavítali znovu. Učinili jsme tak proto, abychom splnili daný slib, že dokončíme procházku naučné stezce Choryňská stráž. O dva týdny dříve jsme ji totiž nestihli projít celou, když jsme minuli jednu odbočku a také hrozilo, že nás pohltí tma tmoucí. Zároveň jsme si chtěli projít druhou naučnou stezku s názvem Choryně, kterou jsme objevili až na místě, neboť na mapách a na internetu o ní nebyla vůbec žádná zmínka.

Choryně - kaple Panny Marie na návsi Choryně - kaple Panny Marie - celkový pohled

Dále nám unikla jedna zajímavá historická památka, na kterou nezbyl čas a tak nám toho Choryně dokázala nabídnout ještě poměrně hodně. Po příjezdu do této valašské obce jsme si tedy nejprve prošli zbytek Choryňské stráže a poté jsme popojeli na náves, kde jsme na malém parkovišti u restaurace U Podmolů nechali naše stříbrné autíčko. Vzápětí jsme se vydali na obhlídku drobné kapličky Panny Marie, jenž byla v 19. století přistavěna k řadovému domu č.45, aby její zdi ochránily sochu Panny Marie s dítětem. Jak jsme se později dočetli, světice zde stála již od druhé poloviny 18. století, přičemž ji podle legendy nechala roku 1764 zhotovit baronka Kaltschmidová. Ta jela jednoho dne toho roku kočárem po vesnici a na návsi se koně splašili. Šlechtična se s kočárem převrátila a vypadla z něho ven. Jako zázrakem se jí nic nestalo a tak jako poděkování Pánu Bohu za záchranu dala na tomto místě postavit kapličku Panny Marie.

Choryně - kaple Panny Marie - čelní pohled Choryně - kaple Panny Marie - celkový pohled

Docela nás překvapilo, že vzhledem k historické hodnotě této stavby nebyla kaplička zanesena do map a tak jsme na ni vlastně narazili náhodou. Když jsme k drobné církevní památce přišli, stanuli jsme před hranolovou stavbou se sedlovou střechou, jejíž boční stěny byly zvýrazněny mělkými poli. Nad korunní římsou jsme spatřili trojúhelný štít se reliéfem Božího oka a poté jsme již přistoupili ke vstupu do kaple. Přes kovovou mříž jsme nahlédli do interiéru, který byl členěn dvěma mělkými pilastry a uprostřed jsme nemohli přehlédnout takřka tři metry vysokou sochu Panny Marie s dítětem. Postava světice byla oděna do červených šatů, přes který měla bílý plášť. Pravou rukou držela malého Ježíška, oblečeného v košilce a levou rukou svírala dva provazy se střapci. Na podstavci pod sochou jsme našli znak majitelů panství Kaltschmiedů z Eisenberka a letopočet 1764, tedy datum zhotovení sochařského díla.

Choryně - kaple Panny Marie - interiér Choryně - kaple Panny Marie - socha Panny Marie Choryně - kaple Panny Marie - sokl se znakem majitelů panství Kaltschmiedů z Eisenberka

Více jsme toho na kapličce již vidět nemohli a tak jsme se otočili, abychom se vrátili k našemu odpočívajícímu povozu. V tom jsme si na fasádě domu č.45 všimli tabulky s informací, že na tomto místě dne 23. března 1945 padl za vlast partyzán Jan Hudeček. Zvláštní, jak jednomu člověku tento kus naší země přinesl štěstí, zatímco druhému smrt. Zahnali jsme chmurné myšlenky a zamířili k našemu autu, kterým jsme odjeli na zmíněnou naučnou stezku Choryně, jenž byla turistům stejně jako kaplička Panny Marie dokonale utajena. Co všechno jsme na stezce viděli a co jsme se dozvěděli, to se dočtete již v jiném mém příspěvku. Chcete-li vědět, jak náš výlet pokračoval, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme v zimě chodili po Valašském Meziříčí. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme. Pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě.

Choryně - kaple Panny Marie - boční pohled Choryně - kaple Panny Marie - trojúhelníkov​ý štít s reliéfem Božího oka

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Choryne_-_kaple_Panny_Marie

Historie :

Výklenková kaple Panny Marie na návsi v Choryni byla přistavěna v 19. století k domu č.45, aby její zdi ochránily sochu Panny Marie s dítětem. Světice zde stála od druhé poloviny 18. století, přičemž ji podle legendy nechala roku 1764 zhotovit baronka Kaltšmídová. Ta jela jednoho dne toho roku kočárem po vesnici a na návsi se koně splašili. Šlechtična se s kočárem převrátila a vypadla z něho ven. Jako zázrakem se jí nic nestalo a tak jako poděkování Pánu Bohu za tuto záchranu dala na tomto místě postavit kapličku Panny Marie. Roku 1945 proběhly drobné opravy sochy.

Historie čerpána z webu

https://pamatkovykatalog.cz/

Obec Choryně nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437763
Měsíc: 16296
Den: 725