Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolní Kounice - kaple sv. Antonína Paduánského

Kaple sv. Antonína nad městem Dolní Kounice byla jako dřevěná postavena roku 1654 a od začátku sloužila jako kaple přímluvná, mající přímluvou světců ochránit zúčastněné obce od přírodních pohrom. Účinku postavení kaple se brzy přičítalo, že od té doby kounické panství nepotkala žádná větší pohroma, takže záhy vznikla tradice pouti ke sv. Antonínu. Pouť se stala významnou náboženskou slavností pro celé okolí, při níž bylo slouženo až 32 mší s českými i německými kázáními, jíž se účastnilo až 1700 poutníků.

article preview

Dolní Kounice jsme navštívili během zpáteční cesty domů, když jsme se vraceli do Olomouce od příbuzných bydlících na Jižní Moravě. Autem jsme přijeli na náměstí Míru, kde se až do roku 1947 rozprostíral hřbitov a prohlédli si kapli sv. Jana Křtitele. Následně jsme opustili druhé největší náměstí Dolních Kounic a pěšky vyrazili k poutní kapli sv. Antonína Paduánského, vypínající se na levém břehu řeky Jihlavy nad městem. Čekalo nás prudké stoupání až k církevnímu svatostánku, během něhož jsme se značně zapotili. Blížící se poledne, letní sluníčko a kopec zkrátka udělaly své. Už když jsme kráčeli po asfaltové silnici mezi posledními domy v Antonínské ulici, tak jsme narazili na první výklenkové kapličky ze čtrnácti zastavení křížové cesty, které vznikly ve druhé polovině 18. století.

Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - pohled ze židovského hřbitova Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - křížová cesta

Zjistili jsme, že litinové prvky byly zhotoveny na konci 19. století v blanenských železárnách. Původně ale všechny obsahovaly kamenné sochařské pašijové scény, z nichž jsme viděli pouze torzo, přičemž další sochy byly umístěny v předsíni kostela sv. Petra a Pavla na náměstí. Stále jsme se drželi červené turistické značky a silnice se brzy změnila na přírodní stezku v trávě. Po namáhavém výstupu jsme konečně došli ke kapli sv. Antonína na vrcholu kopce a za vynaloženou námahu nás čekal krásný výhled na město, jehož památky jsme měli pod sebou jako na dlani. Posadili jsme se na lavičku a nejméně deset minut hleděli dolů a když jsme se dostatečně pokochali a vydýchali, seznámili jsme se s historií kaple.

Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - křížová cesta Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - křížová cesta

Ta byla jako dřevěná postavena roku 1654 a od začátku sloužila jako kaple přímluvná, mající přímluvou světců ochránit zúčastněné obce od přírodních pohrom. Pousmáli jsme se nad tím, že lidé tomu tehdy věřili a kapli se dokonce brzy přičítalo, že od jejího postavení kounické panství nepotkala žádná větší pohroma, takže záhy vznikla tradice pouti ke sv. Antonínu. Kvůli velkému přílivu věřících stará kaplička kapacitně nestačila a tak byla roku 1757 nahrazena stavbou zděnou. Zaujalo nás, že v kapli byla uskladněna i dvě asi 50 centimetrů dlouhá děla, z nichž veteráni stříleli při městských slavnostech. Zajímavá byla také informace, že za vlády Josefa II. měla být kaple zbořena, ale občané se postavili za její zachování s odůvodněním, že při povodních voda často smetla most a oni se nemohli dostat na bohoslužby do farního kostela na pravém břehu řeky. Kaple tedy byla zachována, ale byly k ní zakázány všechny přespolní poutě a průvody aneb vlk se nažral, ale koza zůstala celá….

Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - lavičky a vyhlídka u kaple Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - během oprav v roce 2014

Po seznámení se s historickými fakty jsme se vydali její obhlídku. V době naší návštěvy se zrovna opravovala valbová střecha, které chyběla krytina a tak jsme měli na očích odhalené krovy. Nasyceni netradičním pohledem jsme se vydali k bočnímu vchodu v lodi, ale dveře byly zavřené, takže jsme se dovnitř nedostali. Neviděli jsme tak hlavní oltář, nad nímž byl obraz svatého Antonína, zachycující prý jeho skutečnou podobu a dovezený z italské Padovy ani větší obraz svatého Floriána nad ním. Unikl nám také levý boční oltář, ozdobený obrazem Františka z Assisi a pravý boční oltář s obrazem patrona vinařů svatého Gotharda. Když už jsme nemohli vidět barokní vnitřní výzdobu v interiéru kaple, obrátili jsme svou pozornost na její exteriér. Nad bočními dveřmi jsme spatřili okno prosvětlující boční kapli a druhé jsme našli na konci lodi.

Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína a jedno ze zastavení křížové cesty Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína během oprav roku 2014

Zaujal nás výklenek na vnějšku boční kaple, zřejmě jedno z posledních zastavení křížové cesty. Na loď navazoval půlkruhový presbytář, který jsme obešli dokola a který byl také prosvětlen okny. Na druhé straně jsme našli další výklenek a také druhý boční vchod, opět zavřený. Poté jsme přišli k čelní straně s hlavním vchodem, který byl rovněž zamčený. Nade dveřmi jsme si přečetli latinský nápis, oznamující, že patronem kaple byl vždy sv. Antonín Paduánský. O něco výše jsme spatřili okno, osvětlující hudební kůr, na němž bývaly píšťalové varhany. Poodstoupili jsme kousek od věže, abychom lépe viděli její volutový štít, zužující se do zvonicového patra, opět prosvětleného několika okny. Dozvěděli jsme se, že ve věži kaple visely dva zvony, starší a větší z roku 1586 a novější z roku 1658, zabavený pro vojenské účely během první světové války.

Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - obraz křížové cesty na kapli Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - dveře Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - čelní pohled

Když jsme si kapli obešli dokola, vrátili jsme se zpět k autu, kterým jsme se přesunuli po mostě přes řeku Jihlavu na Masarykovo náměstí. Zde jsme si zašli na oběd a po jídle jsme popojeli k nedaleké židovské synagoze, o níž se více dozvíte v mém jiném článku. A protože jsme toho v Dolních Kounicích navštívili opravdu mnoho, tak na mých stránkách najdete mnoho příspěvků z tohoto jihomoravského města. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v Dolních Kounicích poznávali zejména církevní památky, který vám prozradí další podrobnosti. A nezapomeňte napsat pod články komentáře, související s daným místem. Děkujeme.

Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - pohled od synagogy Dolní Kounice - Kaple sv. Antonína - pohled ze židovského hřbitova

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dolni_Kounice_-_kaple_sv._Antonina_Paduanskeho

Historie :

Kaple sv. Antonína nad městem Dolní Kounice byla jako dřevěná postavena roku 1654 a od začátku sloužila jako kaple přímluvná, mající přímluvou světců ochránit zúčastněné obce od přírodních pohrom. Účinku postavení kaple se brzy přičítalo, že od té doby kounické panství nepotkala žádná větší pohroma, takže záhy vznikla tradice pouti ke sv. Antonínu. Pouť se stala významnou náboženskou slavností pro celé okolí, při níž bylo slouženo až 32 mší s českými i německými kázáními, jíž se účastnilo až 1700 poutníků.

Tak velkému množství věřících původní stavba, o jejíž podobě se nedochovaly žádné zprávy, nedostačovala, proto byla zbořena Roku 1757 pak byla nahrazena stavbou zděnou, neboť nestačila velkému počtu poutníků, přičemž náklady na stavbu hradil kníže Karel Maxmilián z Dietrichsteina. Architektem a stavitelem se stal brněnský František Antonín Grimm, který žil v letech 1710 až 1784. Zajímavé také bylo, že v kapli byla uskladněna i dvě asi padesát centimetrů dlouhá děla, z nichž veteráni stříleli při slavnostech na město.

Za vlády Josefa II. měla být kaple zbořena, ale občané se postavili za její zachování s odůvodněním, že při povodních voda často smetla most a oni se nemohli dostat na bohoslužby do farního kostela na pravém břehu řeky. Kaple tedy byla zachována, ale byly k ní zakázány všechny přespolní poutě a průvody. V roce 1948 musela být kaple opravena, neboť byla poškozena válečnými událostmi. Další generální oprava začala roku 2013, která pokračovala i v následujících letech.

Historie čerpána z těchto stránek :

http://farnostkounice.webnode.cz/dalsi-kaple-v-dolnich-kounicich/

Poutní kaple sv. Antonína Paduánského v Dolních Kounicích je držitelem turistické známky č.2377.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/poutni-kaple-sv-antonina-dolni-kounice-c2377

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 422877
Měsíc: 14210
Den: 501