Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlučín - kaple na Celní

Malá kaplička na rohu ulic Celní a Na krásné vyhlídce v Hlučíně byla postavena pravděpodobně v druhé polovině 19. století. Na začátku 21. století byla opravena.

article preview

V rámci třídenní dovolené na Hlučínsku, během které jsme byli ubytováni v penzionu v Jilešovicích, jsme navštívili mnoho zajímavých míst a poznali velký počet památek. Během našeho putování jsme si samozřejmě prošli také samotné město Hlučín a jedním z našich cílů byla také malá kaplička na rohu ulic Celní a Na krásné vyhlídce.

Hlučín - kaple na Celní ulici - boční pohled

Naše stříbrné auto jsme zaparkovali na okraji frekventované silnice nedaleko kaple a vzápětí jsme vyrazili na obhlídku drobné církevní stavby. Když jsme k ní dorazili, nejprve jsme si prohlédli její bohatě zdobené průčelí s barokním volutovým štítem, zdobeném pilastry, mezi nimiž se nacházel náznak výklenku.

Hlučín - kaple na Celní ulici - celkový pohled

Štít byl zakončen trojúhelníkovou atiku bez výzdoby a další jsme spatřili pod korunní římsou nad vchodem. Poté jsme zamířili k dřevěným dveřím, které byly umístěny mezi bílé pilastry, ale dovnitř jsme přes špinavé sklo a mříž nemohli nahlédnout. Svoji pozornost jsme tedy upřeli na zbývající části stavby.

Hlučín - kaple na Celní ulici - čelní pohled

Na obou bočních stranách jsme našli okna s půlkruhovým záklenkem a pilastrovým ostěním, které dále zdobil bílý klenák a rovná římsa. Zaujala nás také fasáda s vystupujícími kameny, které kapli dávaly starobylejší nádech, ale i tak bylo vidět, že budova prošla na začátku 21. století rekonstrukcí.

Hlučín - kaple na Celní ulici - zadní pohled

Velkou kaňkou bylo bohužel dílo nějakého pomateného rádoby umělce, který některé části pěkné kapličky postříkal černým sprejem. Na závěr jsme shlédli valbovou střechu a trojboký závěr církevní stavby. Následně jsme se vrátili k autu, kterým jsme vzápětí odjeli ke kapli na Vinohradské ulici. Chcete-li znát jak pokračovalo naše putování Hlučínem, vyhledejte si další moje články, popřípadě celé dobrodružství najdete v sekci Velké povídání o výletech.

Hlučín - kaple na Celní ulici - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hlucin_-_kaple_na_Celni_ulici/

Historie :

Malá kaplička na rohu ulic Celní a Na krásné vyhlídce v Hlučíně byla postavena pravděpodobně v druhé polovině 19. století. Na začátku 21. století byla opravena.

Historie čerpána z webu

https://www.drobnepamatky.cz/node/23542

Město Hlučín je držitelem turistické známky č.1133.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/hlucin-c1133

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 434350
Měsíc: 15505
Den: 793