Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlučín - kaple na Vinohradské

Přesný vznik kaple na Vinohradské ulici v Hlučíně není znám, nicméně se tak pravděpodobně stalo v druhé polovině 19. století. V 21. století byla výklenková kaplička opravena.

article preview

V rámci třídenní dovolené na Hlučínsku, během které jsme byli ubytováni v penzionu v Jilešovicích, jsme navštívili mnoho zajímavých míst a poznali velký počet památek. Během našeho putování jsme si samozřejmě prošli také samotné město Hlučín a jedním z našich cílů byla také malá kaplička na Vinohradské ulici.

Hlučín - kaple na Vinohradské ulici

Naše stříbrné autíčko jsme zaparkovali pár metrů od výklenkové církevní stavby z 19. století a vzápětí jsme se vydali na její obhlídku. Už z dálky na nás svítila její bělostná fasáda, svědčící o tom, že kaplička byla nedávno opravena. Když jsme k ní dorazili, prohlédli jsme si nejprve její boční stěny a plochý závěr kaple, na nichž chyběly okna a také ozdobné prvky.

Hlučín - kaple na Vinohradské ulici

Poté jsme svou pozornost věnovali čelní straně svatostánku, kterou z velké části zabíraly hnědé dřevěné dveře. Naštěstí byly v horní části prosklené a tak se nám podařilo nahlédnout do interiéru, kde jsme spatřili drobnou výzdobu a především velký obraz Krista sundaného z kříže, jehož držela v náručí plačící Máří Magdaléna, znázorněná v modrém plášti s atributy marnosti.

Hlučín - kaple na Vinohradské ulici - obraz v kapli

Jakmile jsme shlédli vnitřek kapličky, přečetli jsme si ozdobný nápis nade dveřmi Ejhle beránek boží, jenž snímá hříchy světa a v trojúhelníkové štítě jsme našli výklenek se soškou Ježíše Krista. Tím jsme zakončili obhlídku drobné církevní stavby a vzápětí jsme se vrátili jsme k autu, jímž jsme odjeli odlovit nedalekou kešku.

Hlučín - kaple na Vinohradské ulici

Po úspěšném nálezu ukryté schránky jsme se vrátili ke kostelu sv. Markéty, který jsme si prohlédli pár desítek minut předtím, abychom si zde vyzvedli odměnu za putování po kapličkách v Hlučíně. Celou dobu jsme totiž sbírali potřebné údaje k nalezení multikeše, kterou jsme si právě u kostela sv. Markéty vyzvedli. Chcete-li znát jak pokračovalo naše putování Hlučínem, vyhledejte si další moje články, popřípadě celé dobrodružství najdete v sekci Velké povídání o výletech.

Hlučín - kaple na Vinohradské ulici

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hlucin_-_kaple_na_Vinohradske/

Historie :

Přesný vznik kaple na Vinohradské ulici v Hlučíně není znám, nicméně se tak pravděpodobně stalo v druhé polovině 19. století. V 21. století byla výklenková kaplička opravena.

Historie čerpána z webu

https://www.drobnepamatky.cz/taxonomy/term/5955

Město Hlučín je držitelem turistické známky č.1133.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/hlucin-c1133

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 422968
Měsíc: 14243
Den: 521