Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jevíčko - barokní kaplička za hřbitovem

Barokní kaplička v Jevíčku byla za dnešním hřbitovem postavena v druhé polovině 18. století a už roku 1825 byla upravena. Kaple stála u staré polní cesty a tak možná po celá desetiletí sloužila kolemjdoucím poutníků, obchodníkům i prostým venkovanům, kteří přicházeli do města nebo naopak směřovali do Moravské Třebové či Svitav a samozřejmě blízkého Zadního Arnoštova, ale určitě se u ní pomodlili také rolníci, pracující na přilehlých zemědělských políčkách. Na jaře roku 2018 byly opravena.

article preview

Jevíčko jsme navštívili cestou do Letovic, kde jsme jednoho roku strávili čtyři příjemné jarní dny v penzionu na okraji města. Po příjezdu do Jevíčka jsme navštívili poměrně dost památek a zajímavostí, které byly většinou soustředěny kolem centra Palackého náměstí, na němž jsme nechali odpočívat naše francouzské stříbrné vozítko po náročné cestě z Olomouce a Jaroměřic. Následně jsme se vydali na obchůzku po přilehlých památkách a když jsme si centrum města prošli, nasedli jsme znovu do auta, kterým jsme odjeli k místnímu hřbitovu na Svitavské ulici. Po zaparkování u hřbitovní zdi jsme ovšem neměli v úmyslu procházet se mezi hroby, neboť naším cílem byla asi 200 metrů vzdálená kaplička, ke které jsme se vzápětí vydali.

10 - Jevíčko - kaplička z roku 1825 01 10 - Jevíčko - kaplička z roku 1825 04

Vzhledem k tomu, že k drobné církevní památce nevedla žádná značená cesta a podle našeho názoru o její existenci nevědělo ani mnoho obyvatel Jevíčka, byli jsme rádi, že jsme se připravili předem a vzali si sebou vytištěnou mapu. Proklouzli jsme kolem hřbitovní zdi a po jarním trávníku jsme se dostali na lehce zahloubenou cestu mezi poli, která nás bezpečně dovedla k barokní kapli. Ta stála mezi dvěmi vzrostlými břízami, což našim očím docela lahodilo a vzápětí jsme si začali prohlížet i samotnou stavbu z druhé poloviny 18. století, která byla roku 1825 upravena. Kaplička měla obě boční strany prohnuté směrem dovnitř, takže zřejmě z tohoto důvodu jsme na ní nenašli žádné okénka a tak jsme rychle zamířili k její zadní části.

10 - Jevíčko - kaplička z roku 1825 13 10 - Jevíčko - kaplička z roku 1825 12

Závěr kaple byl lehce oblého tvaru bez nějaké zajímavosti, takže jsme se zase vrátili k průčelí stavby, kde jsme architektonických prvků našli daleko víc. Největší část přední strany kaple zabíral půlkruhově zaklenutý vchod s dvoukřídlými dveřmi, nad nimiž se ve výklenku nacházelo dřevěné bednění. Nad vchodem jsme v římse spatřili letopočet 1825 a o něco výše z kaple vystupoval nástavec s mělkým výklenkem, ve kterém byl kříž. Potom jsme přistoupili ke dveřím a přes úzké průzory vyplněné pletivem jsme nahlédli dovnitř. V interiéru jsme našli obraz Panny Marie bez historické hodnoty a tradiční květinovou výzdobu na malém oltáříku. Nic výjimečného se uvnitř tedy nenacházelo, ale tento fakt nám nijak nezkazil celkový dojem z místa.

10 - Jevíčko - kaplička z roku 1825 06 10 - Jevíčko - kaplička z roku 1825 09

Pod kůži se nám doslova vtírala atmosféra, jakoby okolo jdoucí lidé pro své následovníky zanechali u kapličky nějakou neviditelnou stopu. Kaple totiž stála u staré polní cesty a tak možná po celá desetiletí sloužila kolemjdoucím poutníků, obchodníkům i prostým venkovanům, kteří přicházeli do města nebo naopak směřovali do Moravské Třebové či Svitav a samozřejmě blízkého Zadního Arnoštova, ale určitě se u ní pomodlili také rolníci, pracující na přilehlých zemědělských políčkách. Po chvilce rozjímání jsme se vydali zpátky k autu, kterým jsme záhy odjeli k nedalekému židovskému hřbitovu, o němž však již pojednává jiný příspěvek. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme navštívili Jaroměřice a nedaleké Jevíčko.

10 - Jevíčko - kaplička z roku 1825 07 10 - Jevíčko - kaplička z roku 1825 10

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Jevicko_-_barokni_kaple_za_hrbitovem/

Historie :

Barokní kaplička v Jevíčku byla za dnešním hřbitovem postavena v druhé polovině 18. století a už roku 1825 byla upravena. Kaple stála u staré polní cesty a tak možná po celá desetiletí sloužila kolemjdoucím poutníků, obchodníkům i prostým venkovanům, kteří přicházeli do města nebo naopak směřovali do Moravské Třebové či Svitav a samozřejmě blízkého Zadního Arnoštova, ale určitě se u ní pomodlili také rolníci, pracující na přilehlých zemědělských políčkách. Na jaře roku 2018 byly opraveny venkovní štukové omítky, které byly opatřeny silikátovým nátěrem a byl částečně vyspraven sokl, měděná střecha. Dále proběhla repase vstupních dvoukřídlých dveří a dřevěného bednění a kolem kapličky byly provedeny zemní práce na realizaci okapového chodníku. V interiéru kapličky byly provedeny lokální drobné opravy stávajících omítek, oškrábání malby a výmalba v bílém odstínu.

Historie čerpána z webu

https://pamatkovykatalog.cz/kaplicka-13411959

Město Jevíčko je držitelem turistické známky č.738.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/jevicko-c738

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 437200
Měsíc: 16076
Den: 612