Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konice - kaple Panny Marie

Kaple Panny Marie byla v Konici postavena roku 1890 při cestě, vedoucí ven z města. Na přelomu tisíciletí byla opravena. Na průčelí se nám nejvíce zalíbily pilastry na stranách, které byly prodlouženy nad štít kaple do dvou pilířů s římsovými hlavicemi, na nichž jsme spatřili věžičky s železnými jednoramennými kříži s jetelovým zakončením. Mezi pilastry se nacházel hlavní štít ve tvaru oblouku s profilovanou korunní římsou, v němž jsme našli kamennou obdélníkovou desku s nápisem A. O. / L. P. / 1890, což byl rok výstavby svatostánku. Desky se téměř dotýkal vrchol trojúhelníkového štítu nad vstupními dveřmi, v němž jsme si prohlédli mramorovou desku s reliéfem Panny Marie s Ježíškem v náručí. 

article preview

Turisty opomíjené městečko Konice jsme navštívili v rámci dvou zimních výletů, během nichž jsme si prohlédli nabídku zdejších památek a zajímavostí. Naším hlavním důvodem příjezdu do Konice byl v obou případech sice zámek, ale pokaždé jsme si k jeho prohlídce přidali nějakou další památku a jednou z nich byla kaple Panny Marie, stojící od roku 1890 pod hřbitovem na ulici Husova při cestě vedoucí ven z města. Frekventovaná silnice u kapličky a absence parkoviště způsobila, že jsme museli naše auto zaparkovat o dvě ulice dál a k této drobné sakrální památce se vydat pěšky. Po asi 300 metrech jsme ke stavbě obdélného půdorysu dorazili a okamžitě jsme si ji začali z čelní strany prohlížet.

Konice - kaple Panny Marie - celkový pohled Konice - kaple Panny Marie - čelní pohled

Na průčelí se nám nejvíce zalíbily pilastry na stranách, které byly prodlouženy nad štít kaple do dvou pilířů s římsovými hlavicemi, na nichž jsme spatřili věžičky s železnými jednoramennými kříži s jetelovým zakončením. Mezi pilastry se nacházel hlavní štít ve tvaru oblouku s profilovanou korunní římsou, v němž jsme našli kamennou obdélníkovou desku s nápisem A. O. / L. P. / 1890, což byl rok výstavby svatostánku. Desky se téměř dotýkal vrchol trojúhelníkového štítu nad vstupními dveřmi, v němž jsme si prohlédli mramorovou desku s reliéfem Panny Marie s Ježíškem v náručí. Po obou stranách vchodu s pískovcovým ostěním jsme spatřili dvě vysoká zazděná okna s půlkruhovým zaklenutím a nade dveřmi jsme si přečetli nápis Zdrávas Maria.

C - Kaple Panny Marie Konice 09 Konice - kaple Panny Marie - přední pohled Konice - kaple Panny Marie - obdélná deska s nápisem: „A. O. / L. P. / 1890 a reliéf Panny Marie s Ježíškem

Vzápětí jsme po dvou schodech přistoupili ke vchodu a přes notně zaprášená okna jsme nahlédli do interiéru, zaklenutém specifickým typem kulové klenby nazývané koncha, přičemž jedno pole tvořila pruská placka, tedy jiný typ klenby. Po stranách kaple jsme našli dva lavičky a uprostřed kněžiště jsme spatřili výklenek s novodobou plastikou Panny Marie Lurdské. Pod nikou jsme našli mramorový oltářní stůl s ubrusem, před kterým stál vysoký svícen. Celý interiér kaple pak doplňovala skromná květinová výzdoba. Když jsme shlédli vnitřek kapličky, věnovali jsme se ještě obhlídce bočních stran, které byly členěny soklem s lizénovými rámy, v nichž jsme na obou stranách uviděli hrotitě zaklenutá okna s ozdobnou šambránou.

Konice - kaple Panny Marie - obdélná deska s nápisem: „A. O. / L. P. / 1890 a reliéf Panny Marie s Ježíškem Konice - kaple Panny Marie - interiér

Poté jsme se přesunuli k půlkruhovému závěru kaple s valbovou střechou, který těsně přiléhal ke svahu, což nám ztížilo jeho obhlídku. Tím jsme uzavřeli prohlídku drobného svatostánku a pěšky jsme zamířili na hřbitov nad kaplí, kde jsme shlédli kostel sv. Jana Křtitele, o němž se dočtete v mém dalším článku. Pro čtenáře, zoufale lačnících po dlouhých textech, je pak v sekci Velké povídání výletech připraven článek Jak jsme v zimě zavítali do turisty opomíjené Konicko. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře a podělte se o své zážitky s ostatními turisty. Děkujeme vám za ochotu. Pokud vás tento článek inspiroval k návštěvě městečka Konice, pak splnil svůj účel, protože zdejší krajina a památky, nacházející se na tomto území si jistě vaši pozornost zaslouží.

Konice - kaple Panny Marie - boční pohled Konice - kaple Panny Marie - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Konice_-_kaple_Panny_Marie/

Historie :

Kaple Panny Marie byla v Konici postavena roku 1890 při cestě, vedoucí ven z města. Na přelomu nového tisíciletí byla opravena.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/index.php?OID=10941

Město Konice nemá turistickou známku.

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 436625
Měsíc: 15913
Den: 583