Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koryčany - kaple Panny Marie v bývalých lázních

Kaple Panny Marie v Koryčanech byla vystavěna v zářezu úzkého lesního údolíčka v 19. století poté, co zde už po několik staletí byl znám pramen sirné minerální vody. První zmínka o léčivé vodě pochází z roku 1580, když se o ní zmiňuje Tomáš Jordán z Clausenburku ve spisu Kniha o vodách hojitelných neb teplicech moravských. Další zpráva o léčivých účincích zdejšího pramene pochází z roku 1659 a o šest let později o něm jistý hrabě Cobor tvrdil, že se díky němu zbavil nějaké nemoci. V té době zde visel obraz Panny Marie. V 19. století byla věřícími postavena zmíněná kaplička a tehdy také majitelé koryčanského panství nechali malé lázně zvelebit. Vznikla zde prostorná šestiboká budova, smíšené dřevěné a zděné konstrukce, s vysokou mansardovou střechou, krytou šindelem. V roce 1837 byla studánka prohloubena, upravena do studniční podoby a zakryta kamennou plotnou.

article preview

Pohoří Chřiby na středovýchodní Moravě rozhodně nevyniká závratnou nadmořskou výškou, vždyť nejvyšší vrchol Brdo má výšku 587 m n.m. Chybějící metry však nahrazuje velkým množstvím zajímavostí, krásnou přírodou a cíli, za kterými lačný turista může vyrazit v kteroukoli roční dobu. Takové nabídce jsme nemohli odolat, takže jsme do zdejšího kraje v průběhu let zavítali hned několikrát a nikdy jsme nebyli zklamáni. V rámci jednoho z našich jarních výletů jsme se do tohoto přírodního parku opět vydali, ovšem ještě předtím jsme se věnovali průzkumu památek v Koryčanech. Do města na úpatí Chřibů jsme zavítali již podruhé, přičemž oba výlety ode sebe dělilo téměř 10 let a to už byla dostatečně dlouhá doba na to, aby mezitím došlo k několika změnám.

D - Koryčany - kaple Panny Marie 001 D - Koryčany - kaple Panny Marie 002

Přibylo nám pár vrásek, bohužel i kilogramů, naše děti mezitím vyrostli v dospělé jedince a stříbrné francouzské auto vystřídalo černé korejské SUV, kterým jsme objeli zbytek památek, které jsme při první návštěvě neviděli. Mezi nově objevené zajímavosti jsme zařadili také kapličku Panny Marie, stojící od 19. století v zářezu lesního údolíčka. Na toto kouzelné místo nás vedla úzká asfaltová silnice, vinoucí se mezi zahrádkami podél bezejmenného přítoku Kyjovky. Když šedá komunikace skončila, zaparkovali jsme náš černý povoz u hromady složených klád a vydali se za zmíněnou církevní stavbou. Po lesní cestě jsme přišli na konec údolí, kde stála drobná kaplička, k níž jsme vystoupali po kamenném schodišti a začali si ji prohlížet.

D - Koryčany - kaple Panny Marie 004 D - Koryčany - kaple Panny Marie 019

Pod atikovým štítem a římsou jsme uviděli kovovou mříž, přes kterou jsme nahlédli do útrob stavby, v níž se nacházela socha Panny Marie Lurdské. U jejích nohou jsme si přečetli básničku, oslavující zmíněnou světici, která se v kapličce nenacházela náhodou. Ocitli jsme se totiž na místě, kde byl už nejméně od 16. století znám pramen sirné minerální vody a dokonce o něm v roce 1665 jistý hrabě Cobor tvrdil, že se díky němu zbavil nějaké nemoci. V té době zde visel obraz Panny Marie, jež asi o 170 let později nahradila kaplička se sedlovou střechou, kterou jsme si po obhlídce interiéru obešli. Na obou bočních stranách jsme marně hledali nějaké okna, která chyběla rovněž na ploché zadní stěně.

D - Koryčany - kaple Panny Marie 016 D - Koryčany - kaple Panny Marie 014 D - Koryčany - kaple Panny Marie 010

Potom jsme sestoupili po schodech dolů ke studni s litinovou pumpou a stanuli tak u léčivého pramene, jehož vodstvo nám bohužel zůstalo skryto pod betonovým blokem. V roce 1837 byla nařízením majitelů koryčanského panství tato studánka prohloubena a kdybychom se zde ocitli třeba v druhé polovině 19. století, mohli bychom se vykoupat v jedné z osmi kabinek s vanami s teplou vodou. Během koupele by se o nás staraly dvě ženy, které by nám daly čisté ručníky nebo přikládaly na tělo pijavice či baňky a přitom bychom kromě pěkné přírody mohli pozorovat hlídače jak přidává polínka na oheň pod kotlem, v němž se ohřívala voda. Jenže lázně už dávno zmizely a když jsme se vrátili do reality, šli jsme se podívat na budovu nad kapličkou.

D - Koryčany - kaple Panny Marie 018 D - Koryčany - kaple Panny Marie 008

V nedávné době opravený dům původně sloužil jako restaurace s kuželnou a několika rázovitými dřevěnými pavilónky, do které si našli cestu hosté i po úpadku lázní počátkem 20. století. Docela nás překvapilo, že ještě v roce 1932 sem lidé jezdili kvůli návštěvě koncertů a pěveckých akademií nebo hraní kuželek ve dvou lesních kuželnách. Bohužel po druhé světové válce se z restaurace stala hájovna a ubytovna lesních dělníků, zatímco okolí následně zarostlo a zpustlo. Při pohledu na hezkou budovu se sochou sv. Huberta a jelenem ve výklenku nad vchodem jsme zdejšímu místu popřáli lepší budoucnost a poté jsme se vrátili k prameni. U studny jsme se však nijak nezdržovali a zamířili jsme do přilehlého lesa.

D - Koryčany - kaple Panny Marie 005 D - Koryčany - kaple Panny Marie 003

Vzápětí jsme bez nějakého dlouhého hledání nalezli ukrytou schránku v rámci hry Geocaching, čímž jsme náš pobyt v bývalých lázních ukončili. Pod dohledem vodníka jsme pomalu kolem domku hlídače došli zpátky k autu, u něhož jsme se ovšem ani nezastavili a namířili si to k nedaleké Dvořákově studánce. O tomto prameni s obyčejnou vodou však již pojednává jiný můj článek, tak si jej ve volné chvíli také přečtěte. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v přírodním parku Chřiby hledali hraniční kameny. Pokud jste toto místo rovněž navštívili, napište pod článek svůj komentář, aby ostatní čtenáři získali lepší přehled o tomto turistickém cíli. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě města Koryčany nebo jeho okolí.

D - Koryčany - kaple Panny Marie 007 D - Koryčany - kaple Panny Marie 006 - vodník D - Koryčany - kaple Panny Marie 020

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Korycany_-_kaple_Panny_Marie/

Historie :

Kaple Panny Marie v Koryčanech byla vystavěna v zářezu úzkého lesního údolíčka v 19. století poté, co zde už po několik staletí byl znám pramen sirné minerální vody. První zmínka o léčivé vodě pochází z roku 1580, když se o ní zmiňuje Tomáš Jordán z Clausenburku ve spisu Kniha o vodách hojitelných neb teplicech moravských. Další zpráva o léčivých účincích zdejšího pramene pochází z roku 1659 a o šest let později o něm jistý hrabě Cobor tvrdil, že se díky němu zbavil nějaké nemoci. V té době zde visel obraz Panny Marie. V 19. století byla věřícími postavena zmíněná kaplička a tehdy také majitelé koryčanského panství nechali malé lázně zvelebit. Vznikla zde prostorná šestiboká budova, smíšené dřevěné a zděné konstrukce, s vysokou mansardovou střechou, krytou šindelem. V roce 1837 byla studánka prohloubena, upravena do studniční podoby a zakryta kamennou plotnou. Koryčanské lázně, od první poloviny předminulého století zvané Mariánské lázně Zdravá voda, se skládaly z osmi kabin opatřených koupelovými vanami. Obsluhovaly je dvě ženy, jež se staraly o čistotu provozu a čisté ručníky a které přikládaly svým klientům pijavice a poté baňky. Třetí pracovník byl zaměstnán jako hlídač a zároveň zajišťoval vytápění pod kotlem s vodou a nezbytné úklidové práce. Lázeňské letovisko brzy doplnila i budova restaurace s kuželnou a několika rázovitými dřevěnými pavilónky.

Úpadek lázní nastal kvůli nedostatku lázeňských hostů počátkem 20. století a ve stejné době přestal Zdravou vodu finančně podporovat i majitel velkostatku Ludvík Wittgenstein, nicméně ještě v roce 1932 se zdejší letovisko těšilo zájmu občanů. Hosté sem jezdili kvůli návštěvě koncertů a pěveckých akademií v restauraci nebo hraní kuželek ve dvou lesních kuželnách. Z restaurace se posléze stala hájovna a ubytovna lesních dělníků, zatímco okolí během času docela zarostlo a zpustlo. V šedesátých letech 20. století byla kaplička vykradena, ale naštěstí nedošlo k jejímu výraznému poškození. O oživení tohoto působivého lesního místa se po sametové revoluci zasloužil místní občan, který zde vybudoval dětský přízemní kolotoč a několik závěsných houpaček, ovšem také tyto hrací prvky zpustly a nakonec zanikly. Nicméně se areál Zdravé vody dočkal lepších časů, když noví majitelé bývalou restauraci zrekonstruovali a snad si sem najdou cestu i turisté. Někdejší pramen připomíná pod kaplí studna, opatřená krátkou litinovou pumpou…..

Historie čerpána z webu

https://slovacky.denik.cz/tydenik_slovacko/studanky-vypravuji-pribehy-zdrava-voda-u-korycan-20130929.html

Město Koryčany nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 423063
Měsíc: 14296
Den: 553