Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koryčany - kaple sv. Floriána

Kaple svatého Floriána byla na malém návrší nad městem Koryčany postavena v první polovině 18. století majitelem panství, jímž byl v té době poslední představitel rodu Antonín Emerich Horecký z Horky. Důvodem výstavby malé kaple byl požár, který roku 1712 vypukl v jednom domku poblíž náměstí a jelikož se oheň rychle rozšířil, padla mu za oběť většina stavení na náměstí včetně kostela a dřevěné fary. Zmíněný šlechtic proto dal postavit na nedalekém kopečku kapli, kterou zasvětil patronu hasičů, svatému Floriánovi a než byl opraven farní kostel, konaly se bohoslužby v této kapli. Zařízení kaple bylo jednoduché. Nad skromným oltáříkem visel obraz svatého Floriána, dílo Josefa Hromádky z Litenčic, na stěně svěcenka, kříž a několik drobných reprodukcí. Navíc zde bylo uloženo devět železných moždířů, z nichž byly při různých slavnostech vypalovány salvy. 

article preview

Pohoří Chřiby na středovýchodní Moravě rozhodně nevyniká závratnou nadmořskou výškou, vždyť nejvyšší vrchol Brdo má výšku 587 m n.m. Chybějící metry však nahrazuje velkým množstvím zajímavostí, krásnou přírodou a cíli, za kterými lačný turista může vyrazit v kteroukoli roční dobu. Takové nabídce jsme nemohli odolat, takže jsme do zdejšího kraje v průběhu let zavítali hned několikrát a nikdy jsme nebyli zklamáni. V rámci jednoho z našich jarních výletů jsme se do tohoto přírodního parku opět vydali, ovšem ještě předtím jsme se věnovali průzkumu památek v Koryčanech. Do města na úpatí Chřibů jsme zavítali již podruhé, přičemž oba výlety ode sebe dělilo téměř 10 let a to už byla dostatečně dlouhá doba na to, aby mezitím došlo k několika změnám.

B - Koryčany - kaple sv. Floriána  - výhled na město od kaple B - Koryčany - kaple sv. Floriána 027

Přibylo nám pár vrásek, bohužel i kilogramů, naše děti mezitím vyrostli v dospělé jedince a stříbrné francouzské auto vystřídalo černé korejské SUV, kterým jsme objeli zbytek zajímavostí, které jsme při první návštěvě neviděli. Mezi nově objevené památky jsme zařadili pěknou kapličku sv. Floriána, která byla postavena na malém návrší nad městem Koryčany v první polovině 18. století majitelem panství, jímž byl v té době poslední představitel rodu Antonín Emerich Horecký z Horky. Naše auto jsme nechali stát v ulici Petrželka u rybníka Kachník a po asfaltové silnici jsme se vydali za církevní památkou. Po 100 metrech jsme zabočili doleva na travnatou pěšinku, která nás vedla mezi ploty okolních pozemků a záhy začala stoupat. Naštěstí se nejednalo o žádný dlouhý a prudký výšlap, takže jsme brzy stanuli před kaplí.

B - Koryčany - kaple sv. Floriána 001 B - Koryčany - kaple sv. Floriána 003

Dál cesta nevedla a tak jsme se ihned pustili do obhlídky čtvercového svatostánku s mírně zkosenými nárožími, jehož fasádu z každé strany zdobily lizénové rámy. Na přední straně se v tomto rámu nacházely dřevěné dveře, za nimiž se ukrýval skromný oltář s obrazem sv. Floriána, ale protože byl vchod zavřený, dovnitř jsme se nepodívali. Pokračovali jsme tedy v obhlídce exteriérů stavby a nade dveřmi jsme spatřili atikový trojúhelníkový štít a profilovanou korunní římsu. Následně jsme se vydali doleva kolem kaple a na její boční straně jsme našli oválné okno v kamenném ostění. Potom jsme přišli k zadní části stavby, která měla hladkou stěnu a nebyla nijak zdobená. Vzápětí jsme obhlídku svatostánku na několik minut přerušili, jelikož naši pozornost upoutalo něco živého a my jsme zase zaujali jejich zvědavost.

B - Koryčany - kaple sv. Floriána 026 B - Koryčany - kaple sv. Floriána 011

Sotva jsme přes plot začali pozorovat ony řehtavé živoucí tvory, pasoucí se v poklidu na nové jarní travičce, zvědavě k nám přišli a bez bázně od nás přijali nabízený zelený pokrm. Koníčci nám tak potvrdili oblíbené lidské tvrzení, že za hranicemi vždy roste tráva zelenější, jelikož jim opravdu chutnala. Po chvilce oři odešli a tak jsme se nerušeně mohli seznámit s historií kaple, kterou jsme si doma vytiskli a vzali sebou. Nejvíce nás zaujal důvod její výstavby. Roku 1712 totiž vypukl v jednom domku poblíž náměstí požár a jelikož se oheň rychle rozšířil, padla mu za oběť většina stavení v centru včetně kostela a dřevěné fary. Zmíněný šlechtic proto dal postavit na nedalekém kopečku kapli, kterou zasvětil patronu hasičů, svatému Floriánovi a než byl opraven farní kostel, konaly se bohoslužby v této kapli.

B - Koryčany - kaple sv. Floriána - koně na sousedním pozemku B - Koryčany - kaple sv. Floriána - krmení ořů

Dále jsme se dozvěděli, že uvnitř svatostánku bývalo devět železných moždířů, z nichž byly při různých slavnostech vypalovány salvy, nicméně už během první světové války bylo od této tradice upouštěno. Když jsme dočetli zajímavou historii stavby, šli jsme se podívat na její druhou boční stranu, na níž se nacházelo identické oválné okno jako u protější kolegyně. Tím jsme obhlídku stavby se stanovou střechou z pálených cihlových tašek dokončili, ale ještě jsme nikam neodcházeli. Od kapličky, obklopené staletými lípami, se nám totiž naskytl krásný výhled na celé Koryčany se zámkem, kostelem sv. Vavřince a okolní zástavbou. Několik následujících minut jsme si panorama město prohlíželi a snažili se najít budovu Nového mlýna, který byl naším dalším cílem.

B - Koryčany - kaple sv. Floriána 014 B - Koryčany - kaple sv. Floriána 017

Mlýn, který nebyl nikdy poháněn vodním kolem, však pro tuto chvíli zůstal našim očím skryt, ale ne na dlouho. Když jsme se výhledem dostatečně pokochali, sešli jsme dolů k autu a vyrazili ke mlýnu. Po cestě jsme ještě zastavili, abychom vyfotili kapličku z jiného pohledu a pak jsme již zaparkovali nedaleko mlýna, o němž se však dočtete v jiném příspěvku. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v přírodním parku Chřiby hledali hraniční kameny. Pokud jste toto místo rovněž navštívili, napište pod článek svůj komentář, aby ostatní čtenáři získali lepší přehled o tomto turistickém cíli. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě města Koryčany nebo jeho okolí, které si vaši pozornost zcela jistě zaslouží.

B - Koryčany - kaple sv. Floriána 016 B - Koryčany - kaple sv. Floriána 018 B - Koryčany - kaple sv. Floriána 015

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Korycany_-_kaple_sv._Floriana/

Historie :

Kaple svatého Floriána byla na malém návrší nad městem Koryčany postavena v první polovině 18. století majitelem panství, jímž byl v té době poslední představitel rodu Antonín Emerich Horecký z Horky. Důvodem výstavby malé kaple byl požár, který roku 1712 vypukl v jednom domku poblíž náměstí a jelikož se oheň rychle rozšířil, padla mu za oběť většina stavení na náměstí včetně kostela a dřevěné fary. Zmíněný šlechtic proto dal postavit na nedalekém kopečku kapli, kterou zasvětil patronu hasičů, svatému Floriánovi a než byl opraven farní kostel, konaly se bohoslužby v této kapli. Zařízení kaple bylo jednoduché. Nad skromným oltáříkem visel obraz svatého Floriána, dílo Josefa Hromádky z Litenčic, na stěně svěcenka, kříž a několik drobných reprodukcí. Navíc zde bylo uloženo devět železných moždířů, z nichž byly při různých slavnostech vypalovány salvy. Už během první světové války bylo od této tradice upouštěno, zato po válce okolí kaple ožilo nebývalým ruchem. Ve stínu staletých lip scházela se tu mládež, která si zpěvem a družnou zábavou vyplňovala svůj volný čas. Od jara až do zadumaného podzimu nesla se do ulic tichá píseň mládí jako ukolébavka těm, kdož na zápraží svých domů po celodenní práci odpočívali. Posléze se zde konaly bohoslužby jen v den svátku svatého Floriána. Kaple stojí ve stínu staletých lip a její vybavení vedle skromného oltáře tvoří jen zmíněný oltářní obraz sv. Floriána. V roce 2004 byla při příležitosti výročí 130 let místního Sboru dobrovolných hasičů v Koryčanech kaple kompletně opravena a dne 24. července byla při slavnostní bohoslužbě znovu vysvěcena za velké účasti místních hasičů i občanů.

Historie čerpána z webu

https://www.korycany.cz/mesto/kulturni-a-prirodni-pamatky/kaple-sv-floriana/

Město Koryčany nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 6
Celkem: 433603
Měsíc: 15428
Den: 586