Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kožušany - Tážaly - kaple sv. Anny

Osmiboká kaple sv. Anny byla uprostřed návsi v obci Kožušany vybudována roku 1750. Tehdy zdejší majetek patřil klášteru dominikánek, které výstavbu pěkné církevní památky povolily. Ves byla v majetku kláštera do roku 1782, kdy byl zrušen a později Kožušany získal belgický hrabě Filip Ludvík Saint Genois, který ji vlastnil až do roku 1878, kdy se Kožušany i vedlejší Tážaly staly součástí liechtensteinského velkostatku Šternberk. V roce 1960 došlo ke sloučení do té doby dvou samostatných obcí Kožušany a Tážaly. Kaple byla v nedávné době opravena.

article preview

Nezvykle teplé jarní počasí zvalo nedočkavé turisty na výlety do přírody nebo za památkami a této nabídky jsme jednoho březnového dne využili také my. V kalendáři se psal sice všední den, ale shodou okolností jsme měli všichni volno a při pohledu z okna na modrou oblohu se nám nechtělo sedět doma. Zároveň jsme však nehodlali cestovat nikam daleko od Olomouce a tak jsme hledali něco zajímavého v blízkosti hanácké metropole. A protože v těchto dnech zrovna světlo světa spatřila nová turistická známka číslo 2763 s názvem Přírodní rezervace Království nedaleko Grygova, náš výlet rázem získal jasné obrysy. K procházce přírodou zbývalo přidat pár ostatních cílů a když se nám to podařilo, mohli jsme za nimi vyrazit.

A - Kožušany - kaple sv. Anny 016 A - Kožušany - kaple sv. Anny 007 

Prvním naplánovaným místem byla obec Kožušany, kam nás přilákala osmiboká kaple sv. Anny, postavená roku 1750 uprostřed návsi. Po příjezdu do vesnice jsme naše černé SUV zaparkovali jen pár metrů od krásné církevní stavby a vyrazili jsme na její obhlídku. Před námi stála kaplička s osmibokou stanovou střechou, ze které vystupoval mohutný sanktusník s lucernou, v níž visel malý zvonek. Kaple k nám byla otočena zadní částí, na níž jsme spatřili zazděné okno a našim očím nemohly uniknout pilastry, zdobící každé z osmi nároží a někde byly dokonce zdvojené. Kolem kaple se rozprostíral prostor podobný kruhovému objezdu, takže bylo úplně jedno, kterou stranou se následně vydáme.

A - Kožušany - kaple sv. Anny 004 A - Kožušany - kaple sv. Anny 012

Nakonec jsme prozkoumali jednu boční stranu a vzápětí jsme přešli ke druhé, přičemž si obě byly podobné jako vejce vejci. Mezi pilastry jsme na obou bocích našli jedno okno, nad nimiž kolem kaple obíhala profilovaná korunní římsa. Potom jsme dorazili k čelní straně, kterou zdobil trojúhelníkový štít s křížkem, pod nímž se nacházelo obdélné okno v šambráně se segmentovým frontonem neboli štítovým nástavcem. Vzápětí jsme přistoupili ke vchodu s kamenným ostěním, ozdobnýma ušima a klenákem s kartuší, kryté římsou ve tvaru oslího hřbetu, ale dveře byly zavřené. Zdálo se tedy, že se dovnitř nepodíváme, ale v tu chvíli se jako anděl zjevila paní, která viděla náš zájem o kapličku a nabídla nám vstup do interiéru.

A - Kožušany - kaple sv. Anny 002 A - Kožušany - kaple sv. Anny 008 A - Kožušany - kaple sv. Anny 011

Nabídku jsme samozřejmě rádi přijali a tak paní odběhla do nedalekého domu pro klíče a dveře nám odemkla. Díky její ochotě jsme si tak mohli prohlédnout krásné vnitřní prostory kapličky, jimž dominovala bílá barva. Na hlavním oltáři jsme spatřili sochu Panny Marie, nad nímž se nacházel reliéf všemohoucího Božího oka. Po stranách oltáře visel vlevo svatý obrázek, vpravo trpěl Ježíš na kříži a blíže k nám jsme našli sochy svatých. Jedním z nich byl sv. Šebestián, oděný bederní rouškou, připoutaný ke pni stromu a probodnutý několika kovovými šípy. Naproti stála socha sv. Rocha, představující poutníka s holí v ruce, který druhou rukou ukazoval na obnaženou morovou ránu na noze, přičemž u té druhé mu ležel pes.

A - Kožušany - kaple sv. Anny 020 A - Kožušany - kaple sv. Anny 021

Když jsme si interiér kaple sv. Anny prohlédli, poděkovali jsme paní za ochotu a začali se věnovat pískovcovému kříži s Kristem před vchodem. Na dříku jsme našli reliéfy sv. Štěpána a sv. Cyrila s Metodějem a na soklu jsme si na bílé desce přečetli text, oslavující Ježíše Krista. Na zadní straně kříže jsme našli latinský nápis, který by se dal přeložit jako Zbožná mysl Stefani Dočkal kožušanské přebývá na vyšším místě, doplněný letopočtem 1888. Po obhlídce kříže jsme se vrátili k autu, jímž jsme popojeli do druhé části obce Kožušany s názvem Tážaly, kde nás čekala menší kaplička se zvonicí. Chcete- li vědět, co jsme dalšího ten den prožili, nahlédněte do sekce Velké povídání o výletech a přečtěte si cestopis Jak jsme se u Grygova setkali s plešatým králem.

A - Kožušany - kaple sv. Anny 017 A - Kožušany - kaple sv. Anny 010 A - Kožušany - kaple sv. Anny 009

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kozusany_-_kaple_sv._Anny/​

Historie :

Osmiboká kaple sv. Anny byla uprostřed návsi v obci Kožušany vybudována roku 1750. Tehdy zdejší majetek patřil klášteru dominikánek, které výstavbu pěkné církevní památky povolily. Ves byla v majetku kláštera do roku 1782, kdy byl zrušen a později Kožušany získal belgický hrabě Filip Ludvík Saint Genois, který ji vlastnil až do roku 1878, kdy se Kožušany i vedlejší Tážaly staly součástí liechtensteinského velkostatku Šternberk. V roce 1960 došlo ke sloučení do té doby dvou samostatných obcí Kožušany a Tážaly. Kaple byla v nedávné době opravena. Před kaplí stojí kříž s korpusem Krista a s hranolovým podstavcem, na němž se nachází nápisová deska a reliéfy svatého Štěpána a Cyrila s Metodějem. Na zadní straně je letopočet 1888 a latinský nápis. 

Historie čerpána z těchto webových stránek

https://www.hrady.cz/kaple-sv-anny-kozusany

Obec Kožušany - Tážaly nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 437412
Měsíc: 16146
Den: 669