Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kyjov - kaple sv. Rocha

Kapli sv. Rocha nad městem Kyjov nechal roku 1716 postavit městský magistrát jako poděkování za to, že město bylo ochráněno od moru. Dle pověsti bylo na toto návrší vypravováno procesí a lidé zde prosili za ochranu města před morem. Epidemie se městu skutečně vyhnula a kyjovský magistrát zde z vděčnosti nechal vystavět tuto kapli. Během josefínských reforem byla v roce 1782 odsvěcena a používána jako sklad střelného prachu. Později však byla opět přeměněna na kapli. Na počátku 21.století byla provedena generální oprava kaple.

article preview

Kyjov byl cílem několika našich výletů, jelikož toto město nabízí na svém tolik zajímavých cílů a památek, že jsme vše nestihli poznat za jedinou návštěvu. Když jsme do Kyjova zavítali potřetí, dá se říct, že jsme během této návštěvy spojili příjemné s užitečným. Měli jsme totiž zaplacený pobyt na dvě noci v hotelu Kyjovský pivovar a tak jsme mohli nejen ochutnat nové pivo, ale zároveň jsme měli dost času poznat zbývající památky města, které jsme neviděli během prvních dvou návštěv.

Kyjov - kaple sv. Rocha u frekventované silnice na Vlkoš

Jednou z těchto památek byla kaple sv. Rocha, stojící na východním okraji Kyjova u silnice do obce Vlkoš. Auto jsme zaparkovali na polní cestě u zahrádek a po okraji velmi frekventované silnice jsme přišli k římskokatolické kapli v barokním stylu. Před námi stála malá sálová stavba s půlkruhovým presbytářem, kterou jsme se záhy rozhodli prozkoumat zblízka.

Kyjov - kaple sv. Rocha u frekventované silnice na Vlkoš

Vystoupali jsme po dvanácti schodech a na fasádě jsme si prohlédli robustní pilastry s římskými hlavicemi. Pak jsme přišli ke dveřím s kamenným ostěním, které však byly zavřené. Dovnitř jsme se tedy nepodívali, ale dle našeho zjištění byl interiér stejně prázdný a tak jsme pokračovali v obhlídce exteriérů kaple. Nad vchodem nám padla do oka zvláštní kamenná ozdoba zvaná fronton a hned nad ním jsme si povšimli zazděného výklenku, v němž kdysi stávalo sousoší sv. Anny vyučující Pannu Marii.

Kyjov - kaple sv. Rocha - dveře s kamenným ostěním

O něco výše se nacházela římsa, nad níž jsme uprostřed štítu v nice spatřili sochu sv. Josefa. Na vrcholové římse jsme pak uviděli další sochy svatých - Rocha, Floriána a archanděla Michaela. Když jsme si prohlédli předek kaple, kráčeli jsme kolem boční strany, v níž jsme našli pilastr a kulaté okénko, pouštějící světlo do interiéru.

Kyjov - kaple sv. Rocha - dole socha sv. Josefa, na vrcholové římse sochy svatého Rocha, Floriána a archanděla Michaela

Následně jsme přišli k presbytáři, který zdobil další pilastr a vzápětí jsme se již mohli pokochat pěkným výhledem na Kyjov a okolí, protože kaple byla postavena na nejvyšším místě katastru s výhledem na celé město. Škoda, že bylo pod mrakem a foukal docela svěží vítr. Po chvilce pozorování krajiny jsme si přečetli informace z historie kaple sv. Rocha, kterou nechal roku 1716 postavit městský magistrát jako poděkování za to, že město bylo ochráněno od moru.

Kyjov - kaple sv. Rocha - zadní pohled

V době naší návštěvy se malý svatostánek pyšnil pěkným vzhledem, neboť na počátku 21.století byla provedena jeho generální oprava. Po přečtení faktů z historie kaple jsme po druhé straně silnice došli k našemu vozu a odjeli do centra Kyjova za dalšími památkami. O ně samozřejmě nepřijdete, jelikož se o nich dočtete v dalších mých článcích.

Kyjov - kaple sv. Rocha - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Kyjov_-_kaple_sv._Rocha/

Historie :

Kapli sv. Rocha nad městem Kyjov nechal roku 1716 postavit městský magistrát jako poděkování za to, že město bylo ochráněno od moru. Dle pověsti bylo na toto návrší vypravováno procesí a lidé zde prosili za ochranu města před morem. Epidemie se městu skutečně vyhnula a kyjovský magistrát zde z vděčnosti nechal vystavět tuto kapli.

Během josefínských reforem byla v roce 1782 odsvěcena a používána jako sklad střelného prachu. Později však byla opět přeměněna na kapli. Silnice do Vlkoše byla kolem kaple vystavěna roku 1834. Na počátku 21.století byla provedena generální oprava kaple.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=9583

Město Kyjov je držitelem turistické známky č.781.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/kyjov-c781

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 433813
Měsíc: 15480
Den: 598