Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letovice - kaple sv. Jana Nepomuckého v Třebětíně

Dříve samostatná obec Třebětín byla připojena k městu Letovice v roce 1960 a na jejím území se nachází jedna historická památka, kterou představuje kaple svatého Jana Nepomuckého. Původně se ovšem jednalo o zvonici, která vznikla na konci 18. století na základě nařízení císařovny Marie Terezie. Pokroková vládkyně Rakouska – Uherska totiž 21. srpna roku 1751 vydala nařízení s názvem ohňový patent, který obsahoval celkem 30 článků. Kromě jiných povinností musely mít domy zděný komín, o svatbách se zakazovalo střílení a vypouštění rachejtlí, muselo se vybudovat více studní a obyvatelé měli před svá stavení zasázet vrby nebo lípy. Patent nařídil službu nočních vartýřů a jejich povinnost v případě požáru bít zvonem na poplach. 

article preview

Letovice se staly naším domovem na čtyři jarní dny, během nichž jsme byli ubytováni v místním penzionu na okraji tohoto jihomoravského města. Samozřejmě jsme si nenechali ujít širokou nabídku zdejších památek či zajímavostí a téměř všechny jsme si stihli prohlédnout. Vynechali jsme pouze dvě nejvýznamnější památky Letovic, které v době našeho pobytu byly ještě zavřené a jelikož jsme chtěli vidět i jejich interiéry, jejich prohlídku jsme si nechali na příští návštěvu. Jednalo se o zámek a bývalý klášter Milosrdných bratří s barokní lékárnou a přilehlý kostel svatého Václava, nabízející v sezoně průvodcovskou službu. Nicméně i bez nich nám toho v Letovicích k prozkoumávání zbylo poměrně mnoho, přičemž jsme těmto turistickým cílům věnovali celý třetí den pobytu.

21 - Letovice - Kaple sv. Jana Nepomuckého 02 21 - Letovice - Kaple sv. Jana Nepomuckého 03

Nevynechali jsme ani kapličku svatého Jana Nepomuckého na Třebětínském náměstí v okrajové části Letovic, která se stala čtvrtou zajímavostí, kterou jsme tento den poznali. Když jsme přijeli na bývalou náves, naše auto jsme zaparkovali v bezprostřední blízkosti barokní kaple a vydali se na její obhlídku. Už na první pohled bylo vidět, že stavba původně sloužila jako zvonice a k církevním účelům byla možná přizpůsobena teprve dodatečně. Kaplička totiž měla tvar obdélníkového hranolu bez výrazných okenních otvorů, pouze pod korunní římsou s ozdobnými oblouky jsme spatřili malé kulaté okénka, přičemž některá byla navíc zazděná. Žádná další architektonická výzdoba na fasádě nebyla, což opět dokazovalo primární určení stavby z konce 18. století, která ovšem i tak měla své kouzlo.

21 - Letovice - Kaple sv. Jana Nepomuckého 01 21 - Letovice - Kaple sv. Jana Nepomuckého 06

Na plechové stříšce naším očím neunikl jehlancový sanktusník se zvonkem, používaným při zpěvu Sanctus a během mší, který plnil ještě několik dalších funkcí. Už z dřívějška jsme věděli, že císařovna Marie Terezie 21. srpna roku 1751 vydala nařízení s názvem ohňový patent, který obsahoval celkem 30 článků. Patent mimo jiné nařizoval službu nočních vartýřů a jejich povinnost v případě požáru bít zvonem na poplach. Jelikož patent nestanovil, jak má zvonička vypadat, tak některé chudší obce měly zvon zavěšen pouze v korunách stromu, ovšem to nebyl případ Třeběnic. Místní obyvatelé měli zřejmě peněz dost a tak si uprostřed návsi postavili zděnou zvonici v barokním slohu, která zároveň plnila funkci kapličky. Zasvěcena byla svatému Janu Nepomuckému, jehož sochu jsme našli uvnitř drobné církevní památky poté, co jsme shlédli její exteriéry.

21 - Letovice - Kaple sv. Jana Nepomuckého 08 21 - Letovice - Kaple sv. Jana Nepomuckého 09

Poměrně vysokou sochu svatého na oltáři doplňovaly dvě malé sošky Panny Marie a povinná květinová výzdoba spolu s ukřižovaným Kristem na boční straně kaple. Když jsme si interiér stavby prohlédli, přesunuli jsme se k železnému kříži s Kristem a Pannou Marií, jenž byl zasazen do kamenného soklu na podezdívce. Krátce jsme si jej prohlédli a pak jsme se již vrátili k našemu vozu, jímž jsme odjeli do jiné části města Letovice, kde jsme postupně navštívili hned několik vodních mlýnů, o nichž však pojednávají jiné moje příspěvky. Chcete-li vědět, jak probíhalo celé naše putování, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme v Letovicích navštívili skoro všechny zajímavosti. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře a podělte se o své zážitky s ostatními turisty.

21 - Letovice - Kaple sv. Jana Nepomuckého 10 21 - Letovice - Kaple sv. Jana Nepomuckého 04 21 - Letovice - Kaple sv. Jana Nepomuckého 12 

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Letovice_-_kaple_sv._Jana_Nepomuckeho_v_Trebetine

Historie :

Dříve samostatná obec Třebětín byla připojena k městu Letovice v roce 1960 a na jejím území se nachází jedna historická památka, kterou představuje kaple svatého Jana Nepomuckého. Původně se ovšem jednalo o zvonici, která vznikla na konci 18. století na základě nařízení císařovny Marie Terezie. Pokroková vládkyně Rakouska – Uherska totiž 21. srpna roku 1751 vydala nařízení s názvem ohňový patent, který obsahoval celkem 30 článků. Kromě jiných povinností musely mít domy zděný komín, o svatbách se zakazovalo střílení a vypouštění rachejtlí, muselo se vybudovat více studní a obyvatelé měli před svá stavení zasázet vrby nebo lípy. Patent nařídil službu nočních vartýřů a jejich povinnost v případě požáru bít zvonem na poplach. Jelikož patent nestanovil, jak má zvonička vypadat, tak některé chudší obce měly zvon zavěšen pouze v korunách stromu, ovšem to nebyl případ Třeběnic. Místní obyvatelé měli zřejmě peněz dost a tak si uprostřed návsi postavili zděnou zvonici v barokním slohu, která zároveň plnila funkci kapličky. Zasvěcena byla svatému Janu Nepomuckému, jehož socha se nachází v interiéru drobné církevní památky. Později ke kapličce přibyl železný kříž s Kristem a Pannou Marií, zasazený do kamenného soklu na podezdívce.

Historie čerpána z webu

https://www.letovice.net/ 

Město Letovice je držitelem turistické známky č.1423.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/letovice-c1423

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 11
Celkem: 433575
Měsíc: 15430
Den: 585