Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lískovec - kaple Povýšení sv. Kříže v Hájku

Dřevěná poutní kaple byla postavena v roce 1834 farářem Josefem Karlem Schippem u pramene s údajně zázračně léčivou vodou. O jejích účincích se vypráví po mnoho generací. Pramen v arcivévodském (Habsburském) lesíku se stal oblíbeným cílem poutníků, směřujících k chrámu Navštívení Panny Marie ve Frýdku. V roce 1786 u něj místní postavili kříž a následně přístřešek. 

article preview

Kaple Povýšení sv. Kříže v Hájku na okraji obce Lískovec u Frýdku - Místku se stala jedním z našich cílů během čtyřdenního pobytu v Ostravici. Poslední zářijovou sobotu onoho roku jsme naše auto zaparkovali na malém u parkovišti u autobusové zastávky, na tabuli načerpali informace z historie poutního místa a potom jsme se vydali se na jeho obhlídku.

Lískovec - kaplička v hájku 02 - příchozí cesta

Po chodníku ze zámkové dlažby, který zde byl vybudován spolu s dalšími prvky během rekonstrukce roku 2009, jsme po sto metrech ke kapli dorazili. Jak jsem již věděli, nechal ji zde postavit farář Josef Karel Schipp roku 1834, když zde předtím od roku 1786 stával kříž nad pramenem léčivé vody, o jehož účincích se vyprávělo mezi lidmi po mnoho generací.

Lískovec - kaplička v hájku 04 - kaplička

Vodní zdroj jsme si nicméně nechali na pozdější prozkoumání a nejprve jsme nahlédli dovnitř otevřeného svatostánku. V jeho interiéru jsme spatřili poměrně velký kamenný oltář s Kristem na kříži, pod nímž stála socha Panny Marie, dále jsme zde viděli svaté obrázky na stěnách a celý interiér doplňovalo opravdu velké množství květinové výzdoby.

Lískovec - kaplička v hájku 06 - interiér kaple

Když jsme si interiér dostatečně prohlédli, přesunuli jsme se vedle kaple, kde stály sochy Panny Marie na soklu a vedle ní socha Ježíše Krista, které věnovali poutníci jako poděkování za uzdravení. Mezi sochami sme pak po schodech sestoupili ke kamenné studni s kovovou okrasnou mříží, přičemž jsme u ní narazili na člověka, nabírajícího si z pramene vodu.

Lískovec - kaplička v hájku 09 - sochy Panny Marie a Krista

Zřejmě místní obyvatel se nenechal rušit, v klidu dočerpal životodárnou tekutinu do plastových lahví a pak konečně odešel. Z jeho návštěvy pramene jsme usoudili, že sem zdejší obyvatelé jezdívají pro tuto životodárnou tekutinu hodně často a jelikož její kvalitu každý měsíc hlídal hygienik, nemuseli se po konzumaci bát nějakých následků.

Lískovec - kaplička v hájku 11 - pramen

My jsme ovšem vodu neochutnali, odradilo nás totiž chladné dopolední počasí a fakt, že podzimní sluníčko ještě nedokázalo proniknout stromovím bývalého arcivévodského lesíku. Místo se nám ale velmi líbilo a tak jsme se zde pár minut zdrželi. Potom jsme vodu, padající hned ze tří trubek opustili a kolem stejného počtu laviček jsme se vydali po cestičce do zmíněného lesa.

Lískovec - kaplička v hájku 13 - pramen a kaplička

Přešli jsme přes pěkný dřevěný mostek a krátce se procházeli po lesních cestách. Brzy jsme však zamířili zpátky ke kapli, ke které jsme přišli z druhé strany než předtím. Jelikož jsme měli již vše prohlédnuté, na nic jsme nečekali a vykročili jsme k našemu vozu. Zámkový chodník zasypaný žlutým listím nás dovedl zpět k autu, kterým jsme odjeli do nedaleké obce Řepiště, kde jsme shlédli další církevní památku, o které však pojednává již jiný můj článek.

Lískovec - kaplička v hájku 16 - kaplička

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Liskovec_u_FM_-_kaple_Povyseni_sv._Krize_v_Hajku/

Historie :

Dřevěná poutní kaple byla postavena v roce 1834 farářem Josefem Karlem Schippem u pramene s údajně zázračně léčivou vodou. O jejích účincích se vypráví po mnoho generací. Pramen v arcivévodském (Habsburském) lesíku se stal oblíbeným cílem poutníků, směřujících k chrámu Navštívení Panny Marie ve Frýdku.

V roce 1786 u něj místní postavili kříž a následně přístřešek. Jakkoliv docházelo v té době k omezování poutí, význam Frýdku i nedalekého Hájku stoupal. V roce 1834 vznikla dřevěná kaple, v roce 1840 studna kolem  pramene, v roce 1850 studnu ohradili a v roce 1891 přibyl i dřevěný oltář (Kalvárie).

V letech 1952-53 a 2006-07 prošlo místo rekonstrukcí. Poutníci za uzdravení věnovali i sochy Nejsvětějšího srdce Ježíšova a Marie. Dřevěná čtvercová kaple i okolí mají bezbariérový přístup, příležitostně se zde konají mše.

Historie čerpána z webu

http://www.hrady.cz/?OID=11478

Kaple Povýšení svatého Kříže v Hájku u Lískovce je držitelem turistické známky č.1512.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/liskovec-u-frydku-mistku-kaplicka-v-hajku-c1512

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 434540
Měsíc: 15486
Den: 799