Jdi na obsah Jdi na menu
 


Náklo - kaple v Jáchymově

Osada Jáchymov vznikla z pozemků zrušeného klášterního dvora v Nákle v roce 1785. Jméno získala po inspektoru komorních statků Jáchymovi ze Stettenhofenu. Nová osada Jáchymov a obec Náklo byly spolu vždy spojeny, takže se vzájemně doplňovaly. V Jáchymově vznikla časem kaplička, přesnou dobu založení však neznáme, nicméně se tak pravděpodobně stalo v 19. století. Uvnitř se nachází jednoduchý oltářík s obrazem Ježíše Krista a nalevo od něj je další obraz se stejným motivem. 

article preview

Obec Náklo, ležící mezi Olomoucí a Litovlí, jsme často navštěvovali během různých výletů, když jsme cestovali po vesničkách na území Litovelského Pomoraví. Jeden z takových výletů jsme podnikli v polovině letních prázdnin, kdy panovalo velké vedro a sluníčko nás svými paprsky řádně prohřívalo po celičký den. Tehdy jsme opět zavítali do Nákla a když jsme do této hanácké vesnice přijeli, nejprve jsme zamířili do místní části Jáchymova, jenž vznikla z pozemků zrušeného klášterního dvora v Nákle v roce 1785.

Náklo - kaple v Jáchymově Náklo - kaple v Jáchymově

Naším cílem zde byla malá kaplička, která zde byla postavena zřejmě v 19. století, nicméně přesné datum založení se nám i přes velkou snahu nepovedlo zjistit. Zaparkovali jsme u chodníku přímo naproti svatostánku a vydali jsme se na jeho obhlídku. Před námi stála kaplička s vysokou jehlancovou věžičkou se zvonkem a sedlovou střechou, na které jsme spatřili křížek. V trojúhelníkovém štítu jsme našli obrázek s postavou svatého Floriána stojícího ve vodě, který zde byl namalován při opravách roku 2008.

Náklo - kaple v Jáchymově Náklo - kaple v Jáchymově Náklo - kaple v Jáchymově Náklo - kaple v Jáchymově

Patron hasičů, hutníků, kominíků, hrnčířů či pekařů v oblečení římského důstojníka s nádobou na hašení, byl jediným výrazným prvkem na šedivé fasádě. Pod klasikou římsou jsme na čelní straně uviděli masívní dřevěné dveře, jenž byly zavřené, což nás vzhledem ke zkušenostem z jiných prohlídek kapliček nepřekvapilo. Vnitřek kaple sice prosvětlovalo na každé straně okno, ale ani přes jedno jsme dovnitř nedokázali nahlédnout. Nakonec jsme shlédli presbytář obloukového tvaru a pak jsme se vrátili k autu.

Náklo - kaple v Jáchymově Náklo - kaple v Jáchymově Náklo - kaple v Jáchymově Náklo - kaple v Jáchymově

Vzápětí jsme naším stříbrný vozem popojeli k mnohem významnější památce obce, kterou byl kostel svatého Jiří, o němž se dočtete v mém dalším článku. Chcete-li vědět, jak náš výlet pokračoval, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme mezi Olomoucí a Litovlí poznávali jednu památku za druhou, který vám prozradí další podrobnosti. Snad vás tedy tento příspěvek inspiroval k návštěvě tohoto kraje, který si vaši pozornost jistě zaslouží. A nezapomeňte napsat pod články komentáře, za což vám předem děkujeme.

Náklo - kaple v Jáchymově Náklo - kaple v Jáchymově Náklo - kaple v Jáchymově

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Naklo_-_kaple_v_Jachymove

Historie :

Osada Jáchymov vznikla z pozemků zrušeného klášterního dvora v Nákle v roce 1785. Jméno získala po inspektoru komorních statků Jáchymovi ze Stettenhofenu. Nová osada Jáchymov a obec Náklo byly spolu vždy spojeny, takže se vzájemně doplňovaly. V Jáchymově vznikla časem kaplička, přesnou dobu založení však neznáme, nicméně se tak pravděpodobně stalo v 19. století.

Interiér :

Uvnitř se nachází jednoduchý oltářík s obrazem Ježíše Krista a nalevo od něj je další obraz se stejným motivem. Napravo od oltáře visí obraz Panny Marie, na bocích jsou pak zavěšeny čtyři kamenotisky z roku 1858, na nichž je znázorněna litanie ke všem svatým od Tomáše Kadláčka neboli prosebná modlitba skládající se z krátkých výzev, které pronáší kněz nebo někdo jiný při bohoslužbě anebo soukromě, a shromáždění mu odpovídají patřičnou prosbou k Bohu nebo svatým. Dále se zde nacházejí dvě dřevěné sošky Panny Marie s Ježíškem.

Historie čerpána z webu

http://www.naklo.cz/informace-o-obci/mistni-casti/naklo/

Obec Náklo je držitelem turistické známky č.761.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/lhota-nad-moravou-naklo-c761

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 437121
Měsíc: 16040
Den: 673