Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový Jičín - morová kaple Umučení Krista

Roku 1715 v Novém Jičíně řádil mor a mnoho lidí tehdy této nemoci podlehlo. Bylo jich dokonce tolik, že se kvůli nedostačujícím kapacitám hřbitovů u farního kostela a u kostela sv. Trojice, které jsme předtím již navštívili, začalo pohřbívat v místě dnešní kaple. Tehdy u hrnčířské dílny vyrostl polní lazaret a právě zmíněný ranhojič Gotfrid Ignác Mittel zde ve stanech ošetřoval nakažené občany. To se mu však stalo osudným, neboť měsíc po vypuknutí epidemie moru se i on nakazil a zemřel. Byl zde pohřben spolu s tělem jeho malého synka a na jeho počest zde byla později uložena pamětní deska. To zde již od roku 1733 stála kaple, která byla téhož roku vysvěcena a rovněž zde byl postaven velký kříž s obrazem Krista. Stalo se tak na místě, kde byli pohřbení lidé, které skolil mor a postaral se o to radní Kristián Rössner.

article preview

Nový Jičín jsme si podrobně prošli během celodenního výletu a jednou ze zajímavostí, kterou jsme zde poznali, byla morová kaple Umučení Krista z roku 1733, ke které jsme přijeli úzkými uličkami a zaparkovali kousek od ní. Mezi domy jsme pak přišli k samotné kapličce, která na nás byla otočená zadní částí a tak jsme jako první jsme viděli její obloukový uzávěr s dvojicí malých okének.

Nový Jičín - Morová kaple - zadní pohled

Na střeše jsme pak spatřili sanktusník se zvonkem a vzápětí se již přesunuli k její čelní straně a prohlédli si její průčelí s dřevěnými dveřmi, nad nimiž jsme našli obloukovou stříšku. Na průčelí jsme dále viděli dva pilastry s hlavicemi z každé strany vchodu a dělící římsu, nad kterou vynikal volutový štít s atikovou nástavbou. Jelikož na bočních stranách kaple nebyly žádné okénka a dveře byly zamčené, byli jsme rádi, že můžeme dovnitř nahlédnout alespoň přes okenní tabulky vchodu.

Nový Jičín - Morová kaple a kříž s Kristem

Spatřili jsme jednoduchý oltář přikrytý bílým ubrusem a na němž stál křížek s Kristem, soška a vázičky s květinami. Nad oltářem visel obraz s výjevem desátého zastavení utrpení Ježíše Krista. Dále zde byl ještě jeden obraz, pár lavic a další kříž s Kristem. Potom jsme svou pozornost obrátili na vedle stojící vysoký kříž s Kristem, u jehož paty jsme našli náhrobní desku městského ranhojiče a lazebníka Gotfrida Ignáce Mittela.

Nový Jičín - Morová kaple - interiér

Tento muž zde v polním lazaretu v první polovině 18. století ošetřoval nakažené občany, což se mu však stalo osudným, neboť měsíc po vypuknutí epidemie moru i on onemocněl a zemřel. Když jsme si vše prohlédli,  přečetli jsme si další informace o tomto místě, jemuž se říkalo Na Hliníkách či Lamberku a které po roce 1715 posloužilo jako místo posledního odpočinku obětí morové epidemie.

Nový Jičín - Morová kaple - celkový pohled

Když jsme dočetli poslední řádky o tomto smutném místě, tak jsme se vrátili jsme se k autu a odjeli za posledním cílem ve městě Nový Jičín, kterým byl bývalý židovský hřbitov. Chcete- li vědět jak náš výlet pokračoval, přečtěte si další moje příspěvky nebo v sekci Velké povídání o výletech vyhledejte článek Jak jsme poznávali Nový Jičín a okolí.

Nový Jičín - Morová kaple - boční pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Novy_Jicin_-_morova_kaple_Umuceni_Krista

Historie :

Roku 1715 v Novém Jičíně řádil mor a mnoho lidí tehdy této nemoci podlehlo. Bylo jich dokonce tolik, že se kvůli nedostačujícím kapacitám hřbitovů u farního kostela a u kostela sv. Trojice, které jsme předtím již navštívili, začalo pohřbívat v místě dnešní kaple. Tehdy u hrnčířské dílny vyrostl polní lazaret a právě zmíněný ranhojič Gotfrid Ignác Mittel zde ve stanech ošetřoval nakažené občany. To se mu však stalo osudným, neboť měsíc po vypuknutí epidemie moru se i on nakazil a zemřel. Byl zde pohřben spolu s tělem jeho malého synka a na jeho počest zde byla později uložena pamětní deska. To zde již od roku 1733 stála kaple Umučení Krista, která byla téhož roku vysvěcena a rovněž zde byl postaven velký kříž s obrazem Krista. Stalo se tak na místě, kde byli pohřbení lidé, které skolil mor a postaral se o to radní Kristián Rössner.

Historie čerpána z webu

http://novojicinsky.denik.cz

Město Nový Jičín je držitelem turistické známky č.2121.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-novy-jicin-c2121

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 5
Celkem: 436788
Měsíc: 15964
Den: 559