Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostrava - kaple Panny Marie Lurdské

Ostravská kaple Panny Marie Lurdské byla v Zámostí na Keltičkově ulici postavena patrně ve 2. polovině 19. století. V druhém desetiletí 21. století byla kaplička opravena. Nachází se jen pár metrů nad historickou budovou slezskostravské radnice v Keltičkově ulici pojmenované po kováři Keltičkovi, bájném nálezci uhlí v Ostravě.

article preview

Ostrava má na svém území tolik památek, zajímavostí a turistických cílů, že bylo absolutně nemožné všechny poznat za jednu, tři nebo i pět návštěv. Také my jsme do tohoto rozlehlého města přijeli tolikrát, že by to člověk nespočítal na prstech jedné ruky. Při naší třetí návštěvě ocelového srdce České republiky jsme naši pozornost věnovali zajímavostem Slezské Ostravy a jedním z našich cílů se stala kaple Panny Marie Lurdské na Zámostí. Náš stříbrný povoz jsme zaparkovali jen pár metrů od drobné církevní památky na Keltičkově ulici a vzápětí jsme se vydali na její obhlídku.

Ostrava - pohled na město z haldy Ema Ostrava - Kaple Panny Marie Lurdské

Jelikož už z dálky jednoduchá stavba se sedlovou střechou zářila novotou, musela kaplička z druhé poloviny 19. století nedlouho před naší návštěvou projít opravou a tak jsme ji mohli obdivovat v plné kráse. Nejprve jsme viděli její boční stranu bez okna či nějaké výzdoby a poté jsme stanuli před průčelím svatostánku. Zde nás na první pohled nás zaujal kříž, zasahující od trojúhelníkového štítu až těsně nad prosklené dřevěné dveře, přičemž se jednalo o jedinou výzdobu čelní strany kaple. Následně jsme přistoupili ke krásným vchodovým dveřím a přes sklo jsme nahlédli do interiéru.

Ostrava - Kaple Panny Marie Lurdské Ostrava - Kaple Panny Marie Lurdské 

Uvnitř jsme spatřili sochu Panny Marie Lurdské nad oltáříkem, na němž se nacházelo několik sošek andělů, ležící beránek se svatozáří a květinová výzdoba. Nalevo do oltáře jsme pak našli sošky Ježíše Krista a vedle sv. Josefa s bílou lilií a malým Ježíšem v náručí. Na závěr jsme uvnitř kapličky shlédli svatý obrázek a na zdi visící kříž s Kristem a poté jsme se šli podívat na druhou boční stranu svatostánku. Ta byla opět bez okénka a žádný výrazný prvek jsme nenašli ani vzadu na plochém presbytáři. Více jsme toho na kapličce vidět nemohli, ovšem oblast Zámostí jsme ještě neopustili.

Ostrava - Kaple Panny Marie Lurdské - interiér Ostrava - Kaple Panny Marie Lurdské

Kolem našeho auta jsme pouze prošli a vzápětí jsme zamířili k muzeu, věnovaném kováři Keltičkovi, bájném nálezci uhlí v Ostravě. Muzeum se nacházelo jen pár metrů nad historickou budovou slezskostravské radnice v Keltičkově ulici, takže jsme to k němu neměli daleko. Co jsme uvnitř viděli, to vám však prozradí již jiný můj příspěvek, který si ve volné chvíli určitě také přečtěte. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme v Ostravě pokořili Emu a pak zašli do ZOO. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, děkujeme. 

Ostrava - pohled na město z haldy Ema Ostrava - pohled na město z haldy Ema

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Ostrava_-_kaple_Panny_Marie_Lurdske_na_Zamosti

Historie :

Ostravská kaple Panny Marie Lurdské byla v Zámostí na Keltičkově ulici postavena patrně ve 2. polovině 19. století. V druhém desetiletí 21. století byla kaplička opravena. Nachází se jen pár metrů nad historickou budovou slezskostravské radnice v Keltičkově ulici pojmenované po kováři Keltičkovi, bájném nálezci uhlí v Ostravě.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/kaple-na-zamosti

Město Ostrava je držitelem turistické známky č.737.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/ostrava-c737

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 433667
Měsíc: 15447
Den: 591