Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slavkov u Brna - kaple sv. Jana Křtitele

Kaple sv. Jana Křtitele byla postavena na základech gotického kostelíka. Ten byl postaven společně se špitálem Řádem německých rytířů již ve 13. století. V roce 1677 byla kaple přestavěna a roku 1743 rozšířena do nynější barokní podoby. Opravy kaple pak proběhly v letech 2003 - 2004 a také roku 2013, takže jsme mohli vidět svatostánek pěkně opravený.

article preview

Slavkov u Brna byl cílem našich dvou výletů, které se odehrály několik let po sobě. Zatímco poprvé jsme si stihli prohlédnout pouze zámek, rozhlednu na golfovém hřišti a kostel Vzkříšení Páně, při druhé návštěvě jsme shlédli zbytek památek a zajímavostí. Jednou z nich byla barokní hřbitovní kaple sv. Jana Křtitele, nedaleko které jsme zaparkovali naše auto a vydali se na obhlídku této církevní památky.

Slavkov u Brna - kaple sv. Jana Křtitele - celkový pohled

Když jsme ke kapli dorazili, tak jsme nejprve spatřili netradiční presbytář ve tvaru rotundy s velkými okny a lizénami. Minuli jsme přilehlou čtvercovou sakristii a pokračovali k lodi kaple. K ní přiléhala přistavěná kruhová boční kaple s kruhovými okénky, která nám trochu vadila v pohledu na loď.

Slavkov u Brna - kaple sv. Jana Křtitele - celkový pohled

Konečně se před námi objevila přední část kaple s bočním vchodem, na nímž jsme spatřili menší obdélníkové okno. Všimli jsme si několika pilastrů, které fasádu svatostánku rozdělovaly na několik částí. Následně jsme přišli k přední části kaple s dalšími okny a vchodem, která byla od lodi oddělena volutovým štítem a navíc byla o něco nižší.

Slavkov u Brna - kaple sv. Jana Křtitele - pohled na kapli z ulice

Pak jsme se vrátili k presbytáři, prohlédli si litinový kříž s Kristem z roku 1855 a poté jsme vstupní bránou s klasicistním portálem vkročili na hřbitov, na kterém se pochovávalo už roku 1656. Vzápětí jsme na sakristii našli renesanční pískovcovou desku z roku 1616 s epitafem a s reliéfem klečící ženské  postavy se sepjatýma rukama.

Slavkov u Brna - kaple sv. Jana Křtitele - náhrobní deska na fasádě kaple

Pak jsme pokračovali v obchůzce a na druhé straně lodi jsme našli stejnou kruhovou boční kapli jako na straně z ulice. O kousek dál jsme si na jižní straně kaple prohlédli přistavěnou rodinnou hrobku Kouniců z roku 1795 s klasicistním tympanonem nad vstupem a erbem rodu Kouniců.

Slavkov u Brna - kaple sv. Jana Křtitele - zadní pohled

Zjistili jsme, že do hrobky bylo postupně uloženo sedm zemřelých příslušníků rodu Kouniců, z nichž čtyři byli přemístěni z provizorní krypty u zámeckého parku a v hrobce byl pohřben i známý kancléř Marie Terezie – Václav Antonín Kounic, jehož ostatky, včetně oděvu, byly v letech 1992 - 1993 konzervovány a uloženy do nové rakve se skleněným víkem.

Slavkov u Brna - kaple sv. Jana Křtitele - rodinná hrobku Kouniců z roku 1795 s klasicistním tympanonem nad vstupem a erbem rodu Kouniců

Dovnitř kaple jsme se bohužel nedostali a tak jsme se po prohlídce exteriérů vrátili brankou na ulici a šli se podívat na fragment hradební zdi na ulici Kollárova. Středověké opevnění Slavkova jsme našli ještě na dalších místech města, ale o něm se již dočtete v jiném článku, tak si jej ve volném čase přečtěte.

Slavkov u Brna - kaple sv. Jana Křtitele - pohled na kapli ze hřbitova

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Slavkov_u_Brna_-_kaple_sv._Jana_Krtitele/

Historie :

Kaple sv. Jana Křtitele byla postavena na základech gotického kostelíka. Ten byl postaven společně se špitálem Řádem německých rytířů již ve 13. století. V roce 1677 byla kaple přestavěna a roku 1743 rozšířena do nynější barokní podoby. Opravy kaple pak proběhly v letech 2003 - 2004 a také roku 2013, takže jsme mohli vidět svatostánek pěkně opravený.

Historie čerpána z webu

http://www.jizni-morava.cz/objekt/31396-kaple-sv-jana-krtitele-ve-slavkove-u-brna

Město Slavkov u Brna je držitelem turistické známky č.2094.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/mesto-slavkov-u-brna-c2094

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 436609
Měsíc: 15904
Den: 587