Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tupesy - kaple Navštívení Panny Marie

Kaple Navštívení Panny Marie v obci Tupesy byla vystavěna na místě bývalé dřevěné zvonice. Základní kámen byl položen v neděli 31.5.1851 a hlavním iniciátorem stavby byl tehdejší starosta pan Libor Ducháček. Kaple byla postavena v novorománském slohu z pískovcových bloků a byla dokončena v roce 1854. Výzdobu kaple tvoří zejména původní oltář z roku 1853, nástěnný obraz Navštívení P. Marie, obraz sv. Václava a sv. Františka z Z Asii, křížová cesta a několik soch. Původní vnitřní malba bílé barvy bez doprovodných ozdob byla v roce 1937 nahrazena výraznou malbou s modrým stropem osázeným hvězdami. Nová barevná, avšak jednodušší výmalba byla provedena v roce 1957 tupeským občanem Jaroslavem Hampalou. Po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2003 byl interiér proveden opět v jednoduché bílo – světle pískové kombinaci.

article preview

Kapli Navštívení Panny Marie v obci Tupesy jsme si prohlédli během jednodenního výletu, který jsme celý strávili v okolí Uherského Hradiště. Naším hlavním cílem zde sice bylo muzeum keramiky, nicméně po shlédnutí krásných rukodělných výrobků jsme se nezapomněli zastavit ještě u zmíněné církevní stavby, jenž byla vystavěna na místě bývalé dřevěné zvonice v letech 1851 – 1854.

Tupesy - kaple Navštívení Panny Marie - zadní pohled

Za krásného slunečného počasí jsme náš stříbrný vůz francouzské výroby zaparkovali na okraji silnice, která se v době naší návštěvy zrovna opravovala a vydali jsme se za obhlídkou novorománské stavby z pískovcových bloků. Jelikož k nám byla kaple otočena zády, tak jsme nejprve shlédli její půlkruhový presbytář bez oken či nějaké výraznější výzdoby a pak jsme pokračovali podél boční strany svatostánku.

Tupesy - kaple Navštívení Panny Marie - presbytář

Na boku kaple jsme našli dvě okna s půlkruhovým záklenkem a trojici ozdobných lisén, přičemž na nároží jsme spatřili pilastr s patkou, jenž podepírala korunní římsu. Vzápětí jsme přišli k přední straně církevní stavby a hned za rohem jsme narazili na poměrně vysoký pískovcový sokl, z něhož vybíhal kovový kříž s pozlaceným Kristem a nápisem INRI. Následně jsme se již věnovali prohlídce samotného průčelí, z něhož mělce vystupovala věž.

Tupesy - kaple Navštívení Panny Marie - celkový pohledTupesy - kaple Navštívení Panny Marie - kříž s KristemTupesy - kaple Navštívení Panny Marie - věž

Uprostřed čelní strany se nacházely dřevěné dveře, které však byly zamčené a tak jsme se dovnitř kapličky nepodívali. Nad vchodem jsme uviděli půlkruhové okno, pouštějící světlo dovnitř svatostánku, které bylo od zbytku věže odděleno korunní římsou. Další okno jsme spatřili až ve zvonicovém patře, přičemž celá věž byla zakončena cibulovitou bání s lucernou, v níž jsme dobře viděli zvon z roku 1935, který byl ulit zvonařem Manouškem v Brně.

Tupesy - kaple Navštívení Panny Marie - průčelí

Celá věž byla opět zdobena nárožními pilastry bílé barvy, přičemž zbytek fasády dostal při opravě v roce 2003 pískový odstín. Vzápětí jsme od kaple trochu poodešli a krátce jsme si prohlédli pomník obětem druhé světové války. Potom jsme se vrátili ke svatostánku a prošli se kolem druhé boční strany, jenž se nijak výrazně nelišila od její protější kolegyně. Vzápětí jsme opět stanuli u presbytáře a zakončili tak obhlídku tupecké kapličky.

Tupesy - kaple Navštívení Panny Marie - čelní pohled

Následně jsme se vrátili k autu, kterým jsme odjeli do nedalekých Polešovic, abychom se pokochali dalekými výhledy z rozhledny. O této rozhledně však již pojednává jiný můj článek, tak se na něj určitě také podívejte. Pro vášnivé čtenáře je pak v sekci Velké povídání o výletech připraven článek Jak jsme byli v Modré pokropeni živou vodou. Budeme také rádi za vaše komentáře, které můžete psát do příslušného místa pod článkem. Děkujeme.

Tupesy - kaple Navštívení Panny Marie - přední pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Tupesy_-_kaple_Navstiveni_Panny_Marie

Historie :

Kaple Navštívení Panny Marie v obci Tupesy byla vystavěna na místě bývalé dřevěné zvonice. Základní kámen byl položen v neděli 31.5.1851 a hlavním iniciátorem stavby byl tehdejší starosta pan Libor Ducháček. Kaple byla postavena v novorománském slohu z pískovcových bloků a byla dokončena v roce 1854.

Výzdobu kaple tvoří zejména původní oltář z roku 1853, nástěnný obraz Navštívení P. Marie, obraz sv. Václava a sv. Františka z Z Asii, křížová cesta a několik soch. Původní vnitřní malba bílé barvy bez doprovodných ozdob byla v roce 1937 nahrazena výraznou malbou s modrým stropem osázeným hvězdami. Nová barevná, avšak jednodušší výmalba byla provedena v roce 1957 tupeským občanem Jaroslavem Hampalou. Po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2003 byl interiér proveden opět v jednoduché bílo – světle pískové kombinaci.

Se zasvěcením kaple se pojí také historie tradiční tupeské poutě, která připadala na 31. květen. Konávala se vždy v neděli před, nebo po dnu svátku, který byl blíž neděli. Poslední pouť se konala v roce 1967. Ve věži kaple zní zvon z roku 1935, který byl ulit zvonařem Manouškem v Brně. Kaple je ve vlastnictví obce.

Historie čerpána z webu

https://tupesy.cz/

Obec Tupesy nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 433514
Měsíc: 15434
Den: 608