Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha

Kaple sv. Rocha ve Valašském Meziříčí byla vystavěna někdy okolo roku 1831, kdy bylo město zmítáno epidemií cholery. Stalo se tak údajně jako poděkování za záchranu obyvatel před touto nemocí. V roce 1866 byla patrně přestavěna či znovu vystavěna, přičemž byly použity dva pískovcové sloupy z tehdy zbořeného altánu meziříčské radnice na náměstí. V sanktusníku býval zvonek, kterým se zvonívalo klekání, ale za války byl zrekvírován. V roce 1987 byla kaple poškozena nákladním automobilem. Rozbité sloupy pak byly nahrazeny kopiemi a oltářní obraz z roku 1831 od Antonína Preise byl spolu se sochami uložen v muzeu, kde jsou doposud. Při rekonstrukci v roce 2015 kaple dostala nový kabát a byl obnoven nápis nad vchodem Svatý Rochu oroduj za nás.

article preview

Valašsko jsme v rámci našich výletů navštěvovali pravidelně, jelikož se nám v tomto malebném kraji vždy velice líbilo a během těchto výletů jsme zde poznali mnoho rozličných památek, zajímavostí či přírodních úkazů. Jednoho lednového dne jsme se na východ Moravy vydali znovu, abychom poznali dvě obce v okolí Valašského Meziříčí. Na začátku výletu nás čekala Zašová, na konci Choryně a mezitím jsme si odskočili do zmíněného města za dalšími zajímavostmi, jichž Val-Mez nabízel opravdu mnoho. Po příjezdu do města jsme náš stříbrný vůz nechali odpočívat na parkovišti u prodejny Albert a vzápětí jsme se vydali do centra valašské metropole.

Valašské Meziříčí - Krásenský pivovar - pohled na budovu pivovaru a Rožnovská Bečva Valašské Meziříčí - stará krásenská radnice

O pár minut později jsme poobědvali v restauraci Krásenského pivovaru a poté jsme se vraceli směrem k našemu autu. Brzy jsme k němu dorazili, nikam jsme ovšem nejeli. Naopak, šli jsme se podívat na starou radnici na návsi bývalé samostatné obce Krásno nad Bečvou a pečlivě jsme ji prozkoumali. Následně jsme opět zamířili k našemu povozu, který jsme pouze minuli a přes celé autobusové nádraží jsme pokračovali k další památce Valašského Meziříčí. Netrvalo dlouho a uprostřed ulice se před námi objevila kaple sv. Rocha, jenž byla zřejmě postavena okolo roku 1831, kdy bylo město zmítáno epidemií cholery.

Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha 01 - celkový pohled Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha 06 - celkový pohled

Umístění kapličky nám připomínalo netradiční kruhový objezd, takže bylo s podivem, že ji nepozorný řidič poškodil pouze v roce 1987. Tehdy do drobného svatostánku najel nákladní automobil, který v přední části kaple rozbil dva originální pískovcové sloupy, jenž byly do kapličky přeneseny v roce 1866 ze zbořeného altánu meziříčské radnice na náměstí. Když jsme k drobné církevní stavbě přišli, prohlédli jsme si její kopie, které nesly štítovou nástavbu nad vchodem. Trojúhelníkový štít s hřebínkovým reliéfem a křížem na vrcholu byl tradičně nejzdobnějším prvkem stavby, což dokládalo také obdélníkové prodloužení podpůrných sloupů na okrajích štítu.

Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha 07 - čelní pohled Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha 08 - průčelí

Nemohli jsme rovněž přehlédnout nápis nad vchodem Svatý Rochu oroduj za nás, který byl obnoven během rekonstrukce stavby v roce 2015 a jenž symbolizoval poděkování obyvatel za záchranu před cholerou. Když jsme si prohlédli průčelí kaple, přistoupili ke dveřím s gotickým obloukem, které však byly v zimním období zavřené, takže jsme se dovnitř nepodívali. Vedle vchodu jsme si přečetli krátkou historii kapličky, z níž nás zaujal fakt, že se svatostánek zachoval takřka zázrakem. V 60. a 70. letech 20. století totiž bylo zbořeno mnoho starých domů krásenského předměstí a vznikla nová zástavba v socialistickém duchu.

 Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha 10 - celkový pohled Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha - informace u vchodu

Po přečtení historických informací jsme se vydali na obchůzku kolem kapličky, přičemž jsme na jejich bočních stranách spatřili dvě termální půlkruhová okna, rozdělená do několika výsečí. Fasádu zdobily krápníkové reliéfy pod korunní římsou a ze střechy vystupoval mohutný sanktusník se zvonkem, používaným při zpěvu Sanctus a během mší. Vzápětí jsme přišli k trojbokému závěru kaple, jenž byl taktéž zdobený krápníky a navíc ještě svislými lisénami. Uprostřed jsme našli malé kruhové okénko, které však bylo zazděné a to byl také poslední prvek, který jsme na svatostánku viděli.

Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha 05 - boční pohled Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha 04 - zadní pohled

Více nám toho kaplička nenabídla a tak jsme se přes autobusové nádraží vrátili k našemu autíčku před Albertem, v němž jsme si koupili něco sladkého na zub. Naším další cílem byla naučná stezka v nedaleké obci Choryně, kam jsme vzápětí odjeli. K našemu překvapení jsme tam našli dokonce hned dvě NS, ale o nich již pojednávají jiné moje příspěvky. Chcete-li vědět, jak náš zimní výlet pokračoval, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech a vyhledejte si článek Jak jsme navštívili valašské obce Zašová a Choryně. A nezapomeňte prosím napsat pod články komentáře, děkujeme.

Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha 02 - boční pohled Valašské Meziříčí - kaple sv. Rocha 03 - zadní pohled

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Valasske_Mezirici_-_kaple_sv._Rocha

Historie :

Kaple sv. Rocha ve Valašském Meziříčí byla vystavěna někdy okolo roku 1831, kdy bylo město zmítáno epidemií cholery. Stalo se tak údajně jako poděkování za záchranu obyvatel před touto nemocí. V roce 1866 byla patrně přestavěna či znovu vystavěna, přičemž byly použity dva pískovcové sloupy z tehdy zbořeného altánu meziříčské radnice na náměstí.

V sanktusníku býval zvonek, kterým se zvonívalo klekání, ale za války byl zrekvírován. V roce 1987 byla kaple poškozena nákladním automobilem. Rozbité sloupy pak byly nahrazeny kopiemi a oltářní obraz z roku 1831 od Antonína Preise byl spolu se sochami uložen v muzeu, kde jsou doposud. Při rekonstrukci v roce 2015 kaple dostala nový kabát a byl obnoven nápis nad vchodem Svatý Rochu oroduj za nás.

Historie čerpána z webu

http://www.info-vm.cz/kaple-sv-rocha/os-2917

Město Valašské Meziříčí je držitelem turistické známky č.630.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/valasske-mezirici-c630

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 437221
Měsíc: 16086
Den: 625