Jdi na obsah Jdi na menu
 


Choceň - hřbitovní kaple sv. Anny

Kaple sv. Anny byla na hřbitově v Chocni postavena rodinou Püchlovou v roce 1855, uvnitř je jejich rodinná hrobka a oltářní obraz sv. Anny od malíře Jana Umlaufa z Kyšperku (Letohradu). V roce 1881 byl rozšířen hřbitov až k nové silnici, vedoucí k Hemžím, takže poté se kaple sv. Anny ocitla v jeho středu.

article preview

Choceň jsme poprvé navštívili během jednoho zimního výletu, který jsme skoro celý strávili v tomto východočeském městě. Po příjezdu do Chocně jsme si prohlédli nejprve zámek, jeden ze dvou vodních mlýnů, pivovar, kostel evangelíků a přilehlé místo jejich posledního odpočinku a pak jsme zamířili pro změnu na katolický hřbitov s kaplí sv. Anny.  Auto jsme zaparkovali před hřbitovem na malém parkovišti a brankou jsme vstoupili do smutně ztichlého areálu.

Choceň - hřbitovní kaple sv. Anny

Pomalu jsme kráčeli po zasněžených cestičkách mezi hroby a užívali si klidu na opuštěném hřbitově, jenž byl v roce 1881 rozšířen až k nové silnici vedoucí k Hemžím. Došli jsme až na spodní okraj hřbitova, odkud se nám přes ohradní zeď naskytl pěkný na mlýn, zámek a pivovar na břehu řeky Tiché Orlice, které jsme si odtud mohli prohlédnout téměř z ptačí perspektivy. Když jsme se dosyta pokochali zajímavým pohledem, vraceli jsme se zpět.

Choceň - pohled na město ze spodní části hřbitova

Jinou cestičkou jsme tentokrát šlapali mírně do kopce a po chvilce jsme dorazili ke hřbitovní kapli sv. Anny, která zde byla postavena rodinou Püchlovou v roce 1855. Ihned jsme zamířili ke dveřím, abychom nahlédli do interiéru kaple, ale dveře byly zavřené. Nijak nás to nepřekvapilo, spíše jsme litovali toho, že jsme uvnitř neviděli rodinnou hrobku Püchlů  a oltářní obraz sv. Anny od malíře Jana Umlaufa z Kyšperku, což byl dřívější název dnešního Letohradu.

Choceň - hřbitovní kaple sv. Anny

Nade dveřmi jsme si prohlédli hezký kruhový reliéf s andělem, držícím knihu a brk. Nad ním jsme pak spatřili nástavbu pro zvon, který zde však chyběl. Pak jsme si obešli kapli dokola a všimli jsme si, že její vnitřní prostor prosvětlují dvě okna na každé straně. Nakonec jsme shlédli trojboký presbytář s dvojicí oken a vzápětí jsme se vydali na zpáteční cestu k autu. Když jsme hřbitov opustili, tak jsme autem odjeli do středu města na Tyršovo náměstí. O památkách, které jsme zde našli, se více dozvíte v mém dalším článku, tak si jej také určitě přečtěte.

Choceň - hřbitovní kaple sv. Anny

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Chocen_-_hrbitovni_kaple_sv._Anny/

Historie :

Kaple sv. Anny byla na hřbitově v Chocni postavena rodinou Püchlovou v roce 1855, uvnitř je jejich rodinná hrobka a oltářní obraz sv. Anny od malíře Jana Umlaufa z Kyšperku (Letohradu). V roce 1881 byl rozšířen hřbitov až k nové silnici, vedoucí k Hemžím, takže poté se kaple sv. Anny ocitla v jeho středu.

Historie čerpána z webu

http://www.chocen.cz

Město Choceň je držitelem turistické známky č.881.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/chocen-c881

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 8
Celkem: 434402
Měsíc: 15494
Den: 804