Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dubecko - kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaplička je drobnou stavbou se zvoničkou, která byla z nákladu místních obyvatel vystavěna v roce 1841 Janem Zemanem ze Žernova. K jejímu restaurování došlo v roce 1944 a v roce 2005 byla znovu vysvěcena a roku 2018 opět opravena. V interiéru je kamenný oltář s kartuší se zlaceným frakturním nápisem Orodug za nás, / Swatý Jene / Nepomucky., a polychromovanou, esovitě prohnutou sochou sv. Jana Nepomuckého s nakročenou nohou. Po boku světce postavy klečících andělů a rohy hojnosti. 

article preview

Kaple sv. Jana Nepomuckého v obci Dubecko se stala naším cílem v rámci jedné z mnoha dovolených, kterou jsme strávili v nádherném Českém Ráji. Když jsme do této malé vesnice dorazili, tak jsme projeli celou obcí a u posledních domů jsme zaparkovali naše auto. A protože letní sluníčko stálo vysoko na nebi a pořádně hřálo, tak jsme náš stříbrný povoz schovali do stínu pod mohutnou lípu. Náš národní strom se tyčil nad kapličkou sv. Jana Nepomuckého, postavenou Janem Zemanem ze Žernova v roce 1841, kterou jsme si vzápětí prohlédli.

Dubecko - kaple sv. Jana Nepomuckého - boční pohled

Před námi stála jednoduchá stavba obdélníkového půdorysu z kamene a cihel se sedlovou střechou krytou břidlicí, zakončená cibulovitou věžičkou bez zvonu. Všimli jsme si, že dveře kapličky byly vyrobeny ze dřeva, nad nimiž jsme shlédli pískovcový portál, v jehož oblouku jsme si přečetli datum výstavby. Nad ním jsme shlédli obdélnou kamennou desku s reliéfem sv. Václava, na kterou navazovala římsa, oddělující štít s kulatým okénkem od zbytku kaple.

Dubecko - kaple sv. Jana Nepomuckého - celkový pohled

Když jsme přišli ke vchodu do kaple, narazili jsme na zamčené dveře a jelikož přes ně nebylo dovnitř vidět, smířili jsme se s tím, že nám interiér zůstane skrytý. Moc nám nepomohly ani boční okénka s mřížemi, na která jsme narazili při obchůzce kapličky. Vzápětí jsme shlédli plochý presbytář a následně jsme minuli kříž s Kristem, stojící vedle svatostánku. Tím jsme dokončili obhlídku kapličky a mohli jsme tak zamířit k nedalekému domku s číslem šest, v němž jsme si vyzvedli klíče od rozhledny. O vyhlídkovém stožáru se více dozvíte v mém dalším příspěvku.

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Dubecko_-_kaple_sv._Jana_Nepomuckeho/

Historie :

Kaplička je drobnou stavbou se zvoničkou, která byla z nákladu místních obyvatel vystavěna v roce 1841 Janem Zemanem ze Žernova. K jejímu restaurování došlo v roce 1944 a v roce 2005 byla znovu vysvěcena a roku 2018 opět opravena.

Interiér :

V interiéru je kamenný oltář s kartuší se zlaceným frakturním nápisem Orodug za nás, / Swatý Jene / Nepomucky., a polychromovanou, esovitě prohnutou sochou sv. Jana Nepomuckého s nakročenou nohou. Po boku světce postavy klečících andělů a rohy hojnosti. Pozadí za sv. Janem Nepomuckým pojednáno nástěnnou malbou s námětem oblak a andělů. Malba přechází v geometrický ornament na stropě. Na bočních stěnách nad okny medailony s Pannou Marií s Jezulátkem (vlevo) a sv. Annou (vpravo). Na stěně nad vchodem frakturní nápis v kartuši 1841 / Tato Kaple gest postawena / S powolením Duchowního y swetckého / Auřadu. Z nákladu Wáclawa Hatasse / Jana Stanka, Jana Janku, Jana / Hatasse z dubecka. / Pracowal Jan Zeman ze Žernowa. // s pomoci úřadu // L. P. 1944 // Z nákladu....

Historie čerpána z webu

http://pamatkovykatalog.cz/

Obec Dubecko nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 27
Celkem: 432039
Měsíc: 15473
Den: 519