Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hradec nad Svitavou - kaple Neposkvrněného početí Panny Marie

Mariánská kaple z přelomu 19. a 20. století nese prvky pozdního baroka a historismu. Nachází se na hranici Svitav a Hradce nad Svitavou. Pouť se zde slaví každoročně na slavnost Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu, tedy 8. prosince. Kaple je zasvěcena Neposkvrněnému početí Panny Marie, což je - vedle Mariina Božího mateřství, ustavičného panenství a nanebevzetí - jedním ze čtyř mariologických dogmat. Za dogma bylo slavnostně vyhlášeno 8. prosince 1854 papežem Piem IX.

article preview

Svitavy jsme navštívili během zpáteční cesty z pobytu v Letovicích, kde jsme strávili čtyři jarní dny v místním penzionu na okraji tohoto jihomoravského města. Když jsme po poslední snídani v penzionu nasedli do našeho auta, sjeli jsme dolů na Pražskou ulici a pak jsme již nabrali kurz směrem na Svitavy. Návštěvu tohoto města na hranici Čech a Moravy jsme měli v plánu už dlouho, ale vždy jsme projeli okolo za vzdálenějšími cíli a tak jsme se rozhodli, že náš rest smažeme právě v rámci cesty dolů z Letovic do Olomouce. Velice frekventovaná silnice číslo 43 byla v ono nedělní dopoledne poloprázdná a brzy jsme do Svitav bez problémů dorazili. Toto město začalo psát svou historii již ve 12. století a tak nám nabídlo širokou škálu památek a zajímavostí, které jsme všechny zvládli poznat za jeden den.

31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 01 31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 11

Jednou z nich byla kaple Neposkvrněného početí Panny Marie, stojící na pomezí Hradce nad Svitavou a sousedního okresního města, kterou jsme rovněž zařadili mezi naše turistické cíle. Naše stříbrné autíčko jsme zaparkovali na travnatém plácku vedle mariánské kaple z přelomu 19. a 20. století a vydali jsme se na její obhlídku. Na první pohled bylo vidět, že by potřebovala trochu opravit, neboť fasáda nevypadala zrovna v dobré kondici, ale to nám nijak nezbránilo v tom, abychom si ji obešli kolem dokola. Začali jsme na boční straně, která byla členěna lisénami na tři pole, v nichž jsme nenašli žádné okénko nebo jinou architektonickou výzdobu a tak jsme se brzy přesunuli k přední části kapličky. Na průčelí kapliček si architekti vždycky dali nejvíce záležet a tak jsme věřili, že ani v Hradci nad Svitavou tomu nebude jinak.

31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 03 31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 05 

Naše předpoklady se potvrdily a zdejší kaple Neposkvrněného početí Panny Marie nám toho na přední straně nabídla k vidění poměrně dost. Úplně nahoře z kaple vystupoval nástavec s křížem, který převyšoval střechu o pár desítek centimetrů a pod ním jsme spatřili obdélné větrací okénko. Nástavec zdobily barokní volutová křídla a pilastry s patkami, které přerušoval trojúhelníkový atikový štít nad vchodovými dveřmi, vložený do korunní římsy. Když jsme si průčelí prohlédli, přistoupili jsme ke dveřím s klenákem a kamenným ostěním, které byly vsazeny mezi svislé pilastry, abychom se podívali do útrob kapličky. Vchod byl sice zamčený, ale přes mříže a prosklené tabulky na dveřích se nám povedlo do interiéru nahlédnout.

31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 02 31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 08 - interiér

Uvnitř jsme spatřili řadu lavic, které vypadaly jako původní a také podlaha mohla být stará už 100 let. Na obou bočních stranách visely na zdech obrazy křížové cesty s vyobrazením utrpění Ježíše Krista a téhož světce jsme uviděli jednak vedle oltáře viset na kříži a pak ještě namalovaného na hlavním oltářním obraze. Po stranách oltáře se nacházely dva výklenky, v nichž jsme spatřili rodiče několikrát zmiňovaného Ježíše Krista a to bylo vše, co jsme v interiéru svatostánku našli. Poté jsme svou pozornost obrátili na železný kříž vedle vchodu, na němž visel ukřižovaný náš starý známý a na soklu jsme si přečetli německý nápis z něhož vyplynulo, že kříž daroval Anton Kirsch a že jej postavil Johann Schneweiss v roce 1866. Jestli letopočet nějak souvisel s Prusko – Rakousko válkou, to se nám zjistit nepodařilo.

31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 08a - interiér 31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 06 - kříž 31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 07 - kříž 

Následně jsme se přesunuli k druhé boční straně kaple, která byla opět rozdělena lisénami na tři pole, jenže tentokrát se v nich nacházel stejný počet oken s půlkruhovým záklenkem. Našim očím neunikl také mohutný sanktusník s jehlancovou střechou, zakončený samozřejmě křížem, v němž byl zavěšen malý zvon, používaný při zpěvu Sanctus a při pozdvihování během mší. Vzápětí jsme došli k půlkruhovému presbytáři, na němž nechyběly další lisény a u kněžiště jsme naši obhlídku kaple Neposkvrněného početí Panny Marie uzavřeli. Vrátili jsme se k autu a ihned jsme odjeli z další církevní stavbou, kterou byla kaple sv. Anny, o níž však pojednává již jiný můj příspěvek. Chcete-li vědět, co všechno jsme ve Svitavách viděli, vyhledejte si v sekci Velké povídání o výletech článek Jak jsme Svitavy prošli křížem krážem a dozvíte se víc.

31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 09 31 - Svitavy - Kaple Neposkvrněnéh​o početí Panny Marie 10

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Hradec_nad_Svitavou_-_kaple_Neposkvrneneho_poceti_Panny_Marie/

Historie :

Mariánská kaple z přelomu 19. a 20. století nese prvky pozdního baroka a historismu. Nachází se na hranici Svitav a Hradce nad Svitavou. Pouť se zde slaví každoročně na slavnost Panny Marie počaté bez poskvrny prvotního hříchu, tedy 8. prosince. Kaple je zasvěcena Neposkvrněnému početí Panny Marie, což je - vedle Mariina Božího mateřství, ustavičného panenství a nanebevzetí - jedním ze čtyř mariologických dogmat. Za dogma bylo slavnostně vyhlášeno 8. prosince 1854 papežem Piem IX.

Historie čerpána z webu

https://www.nockostelu.cz/kostel/1637/

Město Svitavy má svou turistickou známku č.633.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/svitavy-c633

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 4
Celkem: 433125
Měsíc: 15498
Den: 612