Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luže - kaple Čtrnácti svatých pomocníků

Paletínská kaple je zasvěcená 14 svatým pomocníkům, ochráncům proti moru, který v Luži zuřil roku 1715. Zakladatelem této kaple byl superior rezidence chlumecké Jan Koc, jenž se zavázal, že bude-li od moru uchráněn, dá postavit kapličku. Svůj slib splnil a lužští na něho vzpomínali těmito verši:  "Pan páter Koc měl peněz moc, vystavěl kapličku na zeleném trávníčku a ještě jich měl dost." Stavba byla dokončena roku 1724 na památku ukončení velké morové epidemie, zakladatel stavby se toho však již nedožil. 

article preview

Naše pracovní záležitosti nás několikrát do roka zavedly do Východních Čech, přičemž hlavním důvodem naší časté přítomnosti v tomto kraji byl dovoz našich produktů do velkoobchodu s mýdly nedaleko Chocně. Prakticky pokaždé jsme tyto pracovní cesty využili i pro poznávaní zajímavých míst, kterých tu bylo opravdu nespočet a jeden takový výlet jsme využili k návštěvě Luže. Romantické městečko nám toho k prozkoumávání nabídlo poměrně hodně a jednou z památek, kterou jsme zde viděli, byla kaple Čtrnácti svatých pomocníků zvaná též Paletínská kaple. Naše černé SUV jsme zaparkovali na okraji pole naproti kaple a ihned jsme se vydali na její obhlídku.

Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků) Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků)

Před námi stála nad silnicí kaplička osmibokého půdorysu o délce strany cca 4,5 metru a už z dálky jsme si všimli členění jednotlivých průčelí ozdobnými lisenovými rámy. Vzhledem k k tomu, že roku 2000 prošla velkou opravou, byl na stavbu s růžovobílou fasádou pěkný pohled. Vzápětí jsme přešli přes silnici, vystoupali po několika schodech na mírné návrší, na němž byla kaplička postavena a pak jsme se zastavili u informační tabule, z níž jsme se o této církevní stavbě načerpali historická fakta. Dočetli jsme se, že Paletínskou kapli nechal vystavět superior rezidence chlumecké Jan Koc jako poděkování za to, že byl uchráněn před morem, který v Luži řádil roku 1720.

Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků) Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků) Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků)

Barokní stavba byla dokončena roku 1724 a zasvěcena 14 svatým pomocníkům, ochráncům proti moru, zakladatel stavby se toho však již nedožil, protože ještě roku 1720 onemocněl a v říjnu zemřel. Dále nás zaujalo, že autor projektu a stavitel kaple není známý, podle slohové příbuznosti je jedním z kandidátů G.P. Alliprandi, který se v mládí účastnil stavby lužského poutního kostela na Chlumku a roku 1720 zemřel v nedaleké Litomyšli. Zajímalo nás také, proč kaplička získala takové podivné jméno Paletínská ? I na to nám tabule odpověděla. Prý se tak stalo zkomoleninou názvu jeruzalémské kaple Palatinské, přesněji řečeno Palestinské.

Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků) Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků)

Když jsme dočetli poslední řádky, odmítli jsme nabídku krytého přístřešku k posezení a zamířili ke dveřím do kaple, které však byly tradičně zavřené na sedm západů, což jsme zažili už mnohokrát. Dovnitř jsme se tedy nedostali, nicméně jsme o nic nepřišli, jelikož se v interiérech kapličky nenacházelo žádné vybavení. Následně jsme se začali věnovat obhlídce exteriéru církevní stavby a svou pozornost jsme nejprve logicky upřeli na vstupní dveře s pískovcovým ostěním a volutovým klenákem. Nad ním jsme uviděli rozeklaný segmentový štítový nástavec neboli fronton, uprostřed něhož se nacházela skoba.

Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků) Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků) Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků)

Domnívali jsme se, že na ní dříve visela kartuš alias plastické orámování znaku, jež mohl patřit místnímu jezuitskému řádu.Nad frontonem jsme našli polokruhové okno ve štukové šambráně a o něco výše hlavní římsou se nacházel trojúhelníkový štítový nástavec. Po obhlídce hlavního průčelí jsme se vydali na obchůzku kolem kapličky, kterou kryla střecha kopulovitého tvaru, v jejímž středu se tyčila oplechovaná věžička zakončená cibulí s makovicí, přičemž dříve býval ve věžičce zvon, ale ten už odvál čas. Postupně jsme míjeli jednotlivé průčelí za druhým a ve východní a západním jsme narazili vždy na jedno půlkruhové okno.

Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků) Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků)

Za pár okamžiků jsme stanuli opět na čelní straně a pak jsme se již vrátili k našemu korejskému povozu. Vzápětí jsme popojeli k další kapličce, tentokrát zasvěcené svatému Janu Nepomuckému, o které však již pojednává jiný můj příspěvek. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme se procházeli parkem v Luži a pak ochutnali Jahůdku. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě. Děkujeme. Snad vás tento článek inspiroval k návštěvě Luže a pěkného okolí.

Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků) Luže - Paletínská kaple (kaple Čtrnácti svatých pomocníků)

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Luze_-_kaple_kaple_Ctrnacti_svatych_pomocniku_Paletinska_kaple

Historie :

Paletínská kaple je zasvěcená 14 svatým pomocníkům, ochráncům proti moru, který v Luži zuřil roku 1715. Zakladatelem této kaple byl superior rezidence chlumecké Jan Koc, jenž se zavázal, že bude-li od moru uchráněn, dá postavit kapličku. Svůj slib splnil a lužští na něho vzpomínali těmito verši:  "Pan páter Koc měl peněz moc, vystavěl kapličku na zeleném trávníčku a ještě jich měl dost." Stavba byla dokončena roku 1724 na památku ukončení velké morové epidemie, zakladatel stavby se toho však již nedožil. Autor projektu a stavitel kaple není známý, podle slohové příbuznosti je jedním z kandidátů G.P. Alliprandi, který se v mládí účastnil stavby lužského poutního kostela na Chlumku a roku 1720 zemřel v nedaleké Litomyšli. Kaple je vystavěna v barokním slohu, osmihraná a vnější i vnitřní zdi jsou členěny pilástry. Uvnitř byl oltář Čtrnácti svatých pomocníků a ve věžičce zvon, nyní je bez jakéhokoliv vybavení. Kaple byla několikrát opravována, hlavně v roce 1826 a 1882, střecha a strop v roce 1890. Novým šindelem byla pokryta až v roce 1959. V roce 2000 prošla další celkovou opravou.

Historie čerpána z webu

https://www.luze.cz/mesto-luze/pamatky-mesta-luze/paletinska-kaple/

Město Luže nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 12
Celkem: 436254
Měsíc: 15691
Den: 433