Jdi na obsah Jdi na menu
 


Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého

Na Andělské cestě u Košumberka stojí socha sv. Jana Nepomuckého, postavená v roce 1746 chlumeckým superiorem Františkem Stařímským. Nad ní byla postavena v roce 1761 na třech širokých pilířích kaplička, uvnitř vyzdobena malbami sv. Barbory, sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava s alegorií křesťanských ctností: víry, naděje a lásky, které se nedochovaly. V roce 1847 byla kaplička i socha opravena nákladem košumberského sládka Fr. Zdeňka a další oprava pak provedena roku 1867. Ročně se zde konávaly dvě pobožnosti: v předvečer a ve svátek sv. Jana Nepomuckého a v tyto dny přicházela sem procesí. V roce 2010 svatostánek prošel celkovou rekonstrukcí včetně sochy sv. Jana Nepomuckého.

article preview

Naše pracovní záležitosti nás několikrát do roka zavedly do Východních Čech, přičemž hlavním důvodem naší časté přítomnosti v tomto kraji byl dovoz našich produktů do velkoobchodu s mýdly nedaleko Chocně. Prakticky pokaždé jsme tyto pracovní cesty využili i pro poznávaní zajímavých míst, kterých tu bylo opravdu nespočet a jeden takový výlet jsme využili k návštěvě Luže. Romantické městečko nám toho k prozkoumávání nabídlo poměrně hodně a jednou z památek, kterou jsme zde viděli, byla kaple sv. Jana Nepomuckého nedaleko hradu Košumberk. Naše černé SUV jsme zaparkovali v těsné blízkosti drobné církevní památky a ihned jsme se vydali na její obhlídku.

B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 001 B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 010

Před námi stála kaplička s mansardovou střechou, opírající se o tři široké pilíře, které byly ozdobeny pilastry s patkou. Mezi pilíři se proháněl vítr aneb nebyla uzavřena žádnými okny či zdmi ba právě naopak. Její interiér s barokní sochou byl totiž otevřen do třech světových stran, což nám připadlo trochu zvláštní a tak jsme se podívali do papíru s vytištěnou historií a ihned jsme zjistili důvod této kuriozity. Dočetli jsme se, že roku 1746 byla na Andělské cestě u Košumberka chlumeckým jezuitou Františkem Stařímským postavena socha sv. Jana Nepomuckého a až o 15 let později nad ní bylo vybudováno zmíněné zastřešení. Kapličku jsme obešli kolem dokola, prozkoumali ji ze všech třech stran a potom jsme svou pozornost obrátili na sochu uvnitř.

B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 009 B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 020

Barokní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého stála na dvou pískovcových stupních a podstavci a vzhledem k tomu, že byla provedena v životní velkosti, tak včetně soklu měřila 2,5 metru. Museli jsme tedy poněkud zvednout hlavy, abychom si postavu světce pořádně prohlédli. Všimli jsme si, že sv. Jan Nepomucký byl oblečen do volného liturgického svrchního roucha s úzkými rukávy, jež mu sahalo až po kolena a na okraji bylo ozdobené krajkou. V ruce držel obraz madony, u nohou mu seděl andílek s krucifixem v ruce a na druhé straně se pak nacházel druhý andílek se zdviženou pravou rukou a s prstem přes ústa, přičemž se levou rukou opíral o kvadrátek neboli liturgickou pokrývku hlavy, kterou používala římskokatolická církev.

B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 005 B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 006 B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 007 

Pikantní bylo, že jeden andílek prošel renovací a tak jasně zářil novotou, zatímco druhý na nás působil poněkud zašlým dojmem. Společně nám připomínali den a noc. Následně jsme se začali věnovat bohatě profilovanému podstavci s barokními volutami a na jeho bocích jsme našli ozdoby s rostlinnými motivy. Na přední straně v kartuši podstavce jsme si přečetli vytesaný latinský nápis, který by se dal přeložit asi takhle : "...Úctě blahoslaveného Jana Nepomuckého následkem slibu postaviti dal ten, jenž jeho opatrováním žíti a umřiti sobě ustanovil..." Když jsme si vše prohlédli, upoutala naši pozornost tabule na plotě za kapličkou, kterou jsme se rozhodli prostudovat.

B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 008 B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 013 B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 012

Jednalo se o páté zastavení naučné vlastivědné stezky Luže, na níž jsme si přečetli celou historii kapličky a také jsme zde našli další památky města. Bylo jich zde tolik, že jsme všechny nemohli za jeden den vidět a tak jsme se domluvili, že se sem ještě někdy vrátíme. Potom jsme se již vrátili k našemu povozu a vzápětí jsme popojeli k hlavní vstupní bráně do Hamzova arboreta. O němž však již pojednává jiný můj příspěvek. Chcete-li vědět, jak celý náš výlet probíhal, mrkněte se do sekce Velké povídání o výletech, kde si vyhledejte cestopis Jak jsme se procházeli parkem v Luži a pak ochutnali Jahůdku. A nezapomeňte prosím napsat pod příspěvky komentáře, pomůžete tak ostatním turistům získat aktuální informace o tomto místě. Děkujeme.

B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 003 B - Luže - kaple sv. Jana Nepomuckého 004

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Luze_-_kaple_sv._Jana_Nepomuckeho

Historie :

Na Andělské cestě u Košumberka stojí socha sv. Jana Nepomuckého, postavená v roce 1746 chlumeckým superiorem Františkem Stařímským. Nad ní byla postavena v roce 1761 na třech širokých pilířích kaplička, uvnitř vyzdobena malbami sv. Barbory, sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava s alegorií křesťanských ctností: víry, naděje a lásky, které se nedochovaly. Na podstavci sochy je latinský nápis, jehož české znění je: "...Úctě blahoslaveného Jana Nepomuckého následkem slibu postaviti dal ten, jenž jeho opatrováním žíti a umřiti sobě ustanovil..." V roce 1847 byla kaplička i socha opravena nákladem košumberského sládka Fr. Zdeňka a další oprava pak provedena roku 1867. Ročně se zde konávaly dvě pobožnosti: v předvečer a ve svátek sv. Jana Nepomuckého a v tyto dny přicházela sem procesí. V roce 2010 svatostánek prošel celkovou rekonstrukcí včetně sochy sv. Jana Nepomuckého.

Historie čerpána z webu

https://www.luze.cz/mesto-luze/pamatky-mesta-luze/kaple-sv-jana-nepomuckeho/

Město Luže nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 13
Celkem: 437456
Měsíc: 16165
Den: 684