Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rokytnice v Orlických horách - kaplička v Dolní Rokytnici

Výklenková kaplička v Dolní Rokytnici v Orlických horách byla postavena pravděpodobně v první polovině 19. století. Drobná stavba je každopádně doložena na mapě Stabilního katastru v roce 1840. Pomodlit se u ní mohli poutníci putující po staré cestě z Rokytnice do Žamberka či ti, směřující na opačnou stranu. Okolo roku 2017 byla opravena.

article preview

Do Rokytnice v Orlických horách jsme již podruhé zavítali během krásné letní dovolené, kdy jsme byli ubytováni přímo v městečku v krásném apartmánovém domě se zahradou. Velice se nám zde líbila kvalita a čistota domu, možnost opékání špekáčků na zahradě, domácí vejce a v neposlední řadě to, že jsme si sami ve sklípku čepovali trutnovské pivo Krakonoš a kofolu. Jeden ze dnů naší dovolené jsme věnovali prohlídce místních památek a během procházky městem jsme shlédli také výklenkovou kapličku v Dolní Rokytnici.

Rokytnice v Orlických horách - kaplička v Dolní Rokytnici - alej

Zaparkovali jsme pár metrů od kapličky na okraji úzké silnice, vedoucí z Rokytnice v Orlických horách do Dolního Dvora a Žamberka a hned jsme se k drobné sakrální stavbě vydali. Už z dálky jsme viděli, že ji z každé strany doslova přimáčkly dvě statné lípy, tvořící z dalšími stromy alej. Jejich stáří jsme odhadovali na 200 let a pravděpodobně byly vysazeny právě při výstavbě kapličky, jak bývalo v té době zvykem.

Rokytnice v Orlických horách - kaplička v Dolní Rokytnici

Z její historie se nám podařilo zjistit pouze to, že zde musela stát nejpozději roku 1840, protože již tehdy byla zakreslena na katastrální mapě. Domnívali jsme se, že ji nechalo postavit spolu s alejí město Rokytnice, ale jistě jsme to nevěděli. Všimli jsme si, že byla zhotovena z kamene a hlíny na obdélníkovém půdorysu. Střecha byla sedlová a v trojúhelníkovém štítu jsme našli prázdný výklenek. Kdysi v něm zřejmě bývala soška svatého, ale nezjistili jsme, komu byla kaple s hladkými stěnami zasvěcena.

Rokytnice v Orlických horách - kaplička v Dolní Rokytnici

Pod členěnou římsou jsme našli zamřížovaný vchod s dřevěnými dveřmi, přes které jsme se dovnitř ani nemohli podívat. Celkově byla kaplička v horším stavu, ale naštěstí se ještě nerozpadala. Dlouho jsme se zde nezdrželi a po chvíli jsme se vrátili k autu, kterým jsme odjeli k židovskému hřbitovu. O něm se dočtete v mém dalším článku, tak si jej ve volné chvíli přečtěte.

Rokytnice v Orlických horách - kaplička v Dolní Rokytnici

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Rokytnice_v_Orlickych_horach_-_kaplicka_v_Dolni_Rokytnici/

Historie :

Výklenková kaplička na okraji Rokytnice v Orlických horách byla postavena pravděpodobně v první polovině 19. století. Drobná stavba je každopádně doložena na mapě Stabilního katastru v roce 1840. Pomodlit se u ní mohli poutníci putující po staré cestě z Rokytnice do Žamberka či ti, směřující na opačnou stranu. Okolo roku 2017 byla opravena. 

Historie čerpána z webu

http://www.znicenekostely.cz/index.php?load=detail&id=19176#obsah

Rokytnice v Orlických horách je držitelem turistické známky č.25.

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/rokytnice-v-orlickych-horach-c25

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 9
Celkem: 436258
Měsíc: 15694
Den: 434