Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sedliště - kaple sv. Michaela archanděla

Kaple sv. Michaela archanděla byla postavena na návsi obce Sedliště v roce 1874 na místě zbořené starší kaple. Tehdy dostala novorománskou podobu. Roku 1995 získala památkovou ochranu a o pět let později byla krásně opravena. Jedná se o filiální kapli náležející do litomyšlské farnosti. Bohoslužby se v kapli v současné době nekonají.

article preview

Přes obec Sedliště nedaleko Litomyšle jsme několikrát projížděli, když jsme vezli zboží do Zářecké Lhoty nebo Chocně. Uprostřed vesnice nám vždy padla do oka novorománská kaple sv. Michaela archanděla, postavená z roku 1874 na místě starší zbořené kapličky. Pokaždé jsme si řekli, že se u ní zastavíme a prohlédneme si ji zblízka, ale buď jsme pak jeli jinou zpáteční cestou, nebo se mezitím setmělo, či jsme spěchali domů.

Sedliště - Kaple sv. Michaela archanděla - celkový pohled

Tak trochu paradoxně jsme tento rest odmazali v zimě, kdy krásně svítilo sluníčko a napadlý sníh dodával místu jinou atmosféru. Auto jsme tehdy zaparkovali na návsi v bezprostřední blízkosti svatostánku a vydali se na jeho obhlídku. Před námi se tyčila samostatně stojící kaple na centrálním křížovém půdorysu, na jejíž bočních stranách s nízkými trojúhelnými štíty jsme spatřili vysoká půlkruhově zakončená okna. Pak jsme popošli k polygonálnímu presbytáři s valbovou stříškou, na němž nebylo žádné okénko.

Sedliště - Kaple sv. Michaela archanděla - zadní pohled - presbyterium

Pořídili jsme pár fotek kněžiště a potom jsme zamířili na druhou boční stranu, která měla totožnou podobu jako její protější kolegyně. Poté naši pozornost upoutala válcová věž s několika malými okénky, tyčící se k nebi ve středu stavby. Všimli jsme si, že pěkná věžička byla postavena na polygonálním soklu a zakončená oplechovanou kopulí s lucernou a křížem.

Sedliště - Kaple sv. Michaela archanděla - pohled od sněhové pokrývky

Vzápětí jsme se přesunuli k přední části kaple a prohlédli si její bohatě zdobené průčelí s trojúhelníkovým štítem, na jehož vrcholu jsme našli drobnou zvoničku středomořského typu, na níž stála socha žehnajícího Krista, přidržující vysoký kříž. Na rozích čelní strany jsme spatřili lizény, mezi nimiž se uprostřed průčelí nacházel ciferník s hodinami. Pod ukazatelem času byla římsa, která spojovala dva polosloupy na vysokých pískovcových soklech, na nichž jsme uviděli dvě sochy andílků. Ten vlevo klečel na obláčku a opíral se o kotvu, druhý vpravo klečel s křížem a hořícím srdcem.

Sedliště - Kaple sv. Michaela archanděla - čelní pohled

Mezi sloupy se nacházel vlastní vstup do kaple s bohatě zdobenými neoslohovými dvoukřídlými dveřmi. Na nich visela kovaná mříž, takže jsme pochopili, že se dovnitř určitě nepodíváme. Cestou k našemu vozu jsme naposledy pohlédli na sluncem zalitou kapli, v roce 2000 omítnuté do žluto bílé podoby a když jsme k autu došli, odjeli jsme na Růžový palouček. O něm pojednává jiný můj článek s krásnými fotkami, pořízenými na podzim i v zimě, tak se na něj určitě podívejte.

Sedliště - Kaple sv. Michaela archanděla - ciferník s hodinami a sochy dvou andělů nad vchodem

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Sedliste_-_kaple_sv._Michaela_archandela/

Historie :

Kaple sv. Michaela archanděla byla postavena na návsi obce Sedliště v roce 1874 na místě zbořené starší kaple. Tehdy dostala novorománskou podobu. Roku 1995 získala památkovou ochranu a o pět let později byla krásně opravena. Jedná se o filiální kapli náležející do litomyšlské farnosti. Bohoslužby se v kapli v současné době nekonají.

Historie čerpána z webu

https://www.hrady.cz/?OID=13458

Kaple sv. Michaela archanděla Sedliště nemá turistickou známku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

FrankDuavy - The high-class contractors

Hiring https://findapro.deltafaucet.com/contractors/prime-plumbing-llc-37774-glen-burnie-md was a game-changer instead of my habitation renovation project. From the endorse consultation to the ultimate walkthrough, their professionalism and expertise were evident. The team was communicative, ensuring I was cultured at every stage. Their distinction to detachment was unimpeachable, transforming my envisaging into reality with precision. Despite a handful unexpected challenges, they adapted swiftly, keeping the estimate on track. The standing of position exceeded my expectations, making the investment worthwhile.

 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 7
Celkem: 433505
Měsíc: 15430
Den: 608