Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bílá Voda - klášter Piaristů s kostelem Navštívení Panny Marie

Roku 1714 se olomoucký kanovník Jakub Arnošt hrabě z Lichtenštejn-Kastelkornu rozhodl na svém panství v Bílé Vodě zřídit piaristickou kolej, ale piaristé sem přišli až po deseti letech v roce 1724 a začali s výstavbou koleje u stávajícího poutního kostela Navštívení Panny Marie. Ten jim byl svěřen do duchovní správy, takže u něj byla roku 1727 zřízena farnost a po devíti letech bylo dílo hotovo. Hlavním účelem příchodu piaristů bylo vždy zřízení škol a výjimkou nebyla ani Bílá Voda. Vznikla zde triviální škola a gymnázium, ve kterých piaristé také roku 1727 zahájili vyučování.

article preview

Pohraniční obec Bílá Voda jsme navštívili během zpáteční cesty z Polska, kde jsme měli objednanou exkurzi ve zlatém dole v městečku Złoty Stok. Pouhých 200 metrů za hraničním přechodem jsme odbočili doprava a poté nás úzká silnička po ujetí zhruba stejné vzdálenosti dovedla do Bílé Vody. Pokračovali jsme dalších 300 metrů skoro až na konec obce, kde se nacházel zámek, který postavil hrabě Karel z Lichtenštejna okolo roku 1690. Auto jsme zaparkovali na okraji autobusové zastávky před zámkem a vydali se na jeho obhlídku.

Bílá Voda - zámek a psychiatrická léčebna

Když se tak stalo, odjeli jsme do dolní části obce Bílá Voda, kde jsme navštívili zajímavý hřbitov a pak jsme se jeli podívat na objekt bývalého piaristického gymnázia, které bylo přistavěné ke kostelu Navštívení Panny Marie. Auto jsme nechali v ulici, vedoucí ke klášteru a vydali se na jeho obhlídku. Měli jsme pocit, že se pohybujeme po bývalé klášterní zahradě, neboť jsme kráčeli po cestičce mezi pásem trávy a s vysázenými stromky.

Bílá Voda - klášter Piaristů s kostelem Navštívení Panny Marie - klášter

Brzy jsme dorazili k jednomu z křídel kláštera, postaveném na obdélníkovém půdorysu a pomalu jsme šli podél zdi objektu se žlutou fasádu. Všimli jsme si řady oken ve dvou patrech nad sebou zdobené šambránou, které pravidelně rozdělovaly pilastry. Nad námi se tyčila osmiboká věžička s hodinami, zakončená malou cibulovou bání, na které se nám líbily nárožní pilastry. Bohužel dovnitř kláštera jsme se nedostali a tak než jsme pokračovali dál ke kostelu, seznámili jsme se s historií tohoto místa.

Bílá Voda - klášter Piaristů s kostelem Navštívení Panny Marie - klášter

Poté jsme popošli blíže ke kostelu Navštívení Panny Marie, který byl zbudován v letech 1602 - 1604 baronem Kryštofem z Maltic a jednolodní svatostánek jsme si zvenku prohlédli. Nad námi se tyčila čtyřboká hranolová věž se zaobleným nárožím zdobeným ve zvonicovém patře pilastry a v úrovni plechové střechy lodi s volutovými křídly. Nad hlavním portálem jsme spatřili znak majitelů Bílé Vody, čili Lichtenštejnů – Kastelkornů a Salmů.

Bílá Voda - klášter Piaristů s kostelem Navštívení Panny Marie - kostel

Chtěli jsme vejít dovnitř, ale opět bylo zavřeno a tak jsme nahlédli pouze přes mříž. U vchodu jsme viděli jsme křížovou klenbu pod věží, kruchtu na dvou pilířích, na kterou vedlo šnekové schodiště, společné s přilehlým klášterem. Daleko před námi se nacházel hlavní oltář s obrazem od Ignáce Raaba, představující výjev ze života Panny Marie. V prosklené skříňce nad oltářem jsme spatřili pozdně gotickou sošku Madonny s Ježíškem z dílny krakovského mistra Vita Stvoše.

Bílá Voda - klášter Piaristů s kostelem Navštívení Panny Marie - interiér kostela

Dále jsme si zde prohlédli oratoř, dřevěné lavice, boční oltáře s obrazy a další vybavení. Pak jsme kráčeli podél lodi kostela, jehož fasáda byla členěny pilastry, na bocích zdvojenými, v nichž jsme viděli prolomená okna se segmentovými záklenky. Všimli jsme si, že na bocích byla loď rozšířena mělkými výklenky, valeně zaklenutými a v každém výklenku bylo okno s půlkruhovými odsazenými záklenky.

Bílá Voda - klášter Piaristů s kostelem Navštívení Panny Marie a potok Bílá Voda

Po chvilce jsme došli k presbytáři zdobenému pilastry a balustrádami, k němuž z obou stran přiléhala sakristie s oratořemi v patře. U kněžiště jsme uzavřeli obhlídku kláštera s kostelem a pak jsme se pomalu vrátili k našim autům, kterými jsme odjeli zpátky na chalupu. Nicméně ještě než jsme opustili Bílou Vodu, tak jsme se zastavili na okraji obce, vyfotili si rozlehlý objekt z dálky a teprve potom jsme pohraniční obci s pohnutými osudy dali definitivně vale.

Bílá Voda - klášter Piaristů s kostelem Navštívení Panny Marie - pohled z dálky

Kompletní fotogalerii najdete zde

https://jirkacek1.rajce.idnes.cz/Bila_Voda_-_klaster_Piaristu_s_kostelem_Navstiveni_Panny_Marie/

Historie :

Roku 1714 se olomoucký kanovník Jakub Arnošt hrabě z Lichtenštejn-Kastelkornu rozhodl na svém panství v Bílé Vodě zřídit piaristickou kolej, ale piaristé sem přišli až po deseti letech v roce 1724 a začali s výstavbou koleje u stávajícího poutního kostela Navštívení Panny Marie. Ten jim byl svěřen do duchovní správy, takže u něj byla roku 1727 zřízena farnost a po devíti letech bylo dílo hotovo. Hlavním účelem příchodu piaristů bylo vždy zřízení škol a výjimkou nebyla ani Bílá Voda. Vznikla zde triviální škola a gymnázium, ve kterých piaristé také roku 1727 zahájili vyučování.

Osvícenské školské reformy zasadily piaristům těžkou ránu. Navíc roku 1811 došlo k rakouskému státního bankrotu roku 1811 a řád přišel takřka o všechny peníze. Postupně zanikly všechny školy i gymnázium, přesto zde piaristé zůstali do roku 1938, i když už jen jako správci místní fary. Roku 1872 byla škola předána do světské správy, nicméně roku 1876 se do Bílé Vody přemístil slezský provincialát Chudých školských sester naší Paní, vyhnaný z Vratislavi v rámci Bismarckova kulturního boje. Později se některé sestry vrátili zpět do Vratislavy, ale část jich zde zůstala a dále provozovaly mateřskou, obecnou a hospodyňskou školu a útulek pro přestárlé řeholnice.

Školy kongregace zanikly za druhé světové války, takže zbylé sestry provozovaly letní tábory pro děti z velkých měst. Od roku 1948 se však práci s dětmi věnovat nesměly. V září roku 1950 byly v českých zemích zrušeny všechny ženské kláštery a řeholnice různých řádů a kongregací byly násilně svezeny do sběrných klášterů. Jedním z vybraným míst byla právě Bílá Voda. 

V roce 1951 byly mladší sestry odvezeny na jiná místa a Bílá Voda sloužila k internaci starších a práce neschopných sester, pro které byl roku 1951 zřízen v obci Charitní domov pro řeholnice.  V čele domova stál správce, bez jehož vědomí a souhlasu nesměly sestry opustit vesnici, musely mu též hlásit všechny návštěvy či trpět, aby jim kontroloval poštu. Později se původně uzavřený ústav se zákazem vycházení přece jen stal klasickým domovem důchodců, z něhož mohly řeholnice po ohlášení i odjíždět či přijímat návštěvy. Postupně se zde shromáždila snad největší církevní komunita v Evropě, čítající až 450 řeholnic najednou.

Vzhledem k tomu, že v domově žily sestry různých kongregací, musely se vzájemně přizpůsobit i v bohoslužbách v jediné kapli. V tomto zastrčeném koutě země se postupem doby vytvořila zvláštní církevní komunita, která přečkala všechny překážky i útrapy a nesmazatelně se vepsala do historie Bílé Vody. Řeholnice zůstaly v domově v Bílé Vodě až do roku 1991, kdy se sestry postupně odstěhovaly do svých klášterů v Čechách a na Slovensku. Bohužel jich zde kolem 700 zemřelo.

Kostel Navštívení Panny Marie byl zbudován v letech 1602 - 1604 baronem Kryštofem z Maltic. V letech 1755 - 1765 byl na jeho místě postavěn nový barokní svatostánek podle plánů slezského architekta Felixe Antonína Hammerschmidta. Dále jsme si přečetli, že věž byla přistavěna roku 1767. V roce 1998 bylo provedeno zpevnění statiky a nová výmalba interiéru.

Historie čerpána z těchto webů

http://www.bilavoda.cz/informace-o-obci/farnost-bila-voda-/

https://www.jesenik.org/

Bílá Voda je držitelem turistické známky č.1614

https://www.turisticke-znamky.cz/znamky/bila-voda-c1614

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Doporučený článek

Proč si vybrat dřevěné žaluzie


Turistův ráj

Turisticka mydla


Statistiky

Online: 10
Celkem: 423193
Měsíc: 14358
Den: 566